Jordanië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Jordanië image

Jordanië en nog wat extra

Jordanië
Azië
Angeleye

Jordanië en nog wat extra

Onze rondreis begint in Amman; de drukke hoofdstad van Jordanië. Ik weet niet wat ik moet verwachten van het Midden-Oosten, maar ben al snel verkocht. Wat zijn de mensen vriendelijk en bescheiden! Amman is gebouwd op 7 heuvels (net als Rome) en op een van de heuvels bezoeken we de Citadel; een heuse Romeinse arena en tempels in het Oosten! We hebben prachtig uitzicht over de oude stad. Compleet met verplichte burka voor de dames gaan we de King Abdullah moskee bezoeken; ik vind de ervaring van een burka aan hebben spannender..na nog wat oudheden in het Archeologische museum (dode zeerollen!) gaan we naar Jerash; dat noemen ze "het Pompeï van het Oosten" en al gauw blijkt waarom. Theaters, zuilen en tempelgalerijen; restanten van een Hellenistisch-Romeinse tijd (zie foto 1).

De volgende dag gaan we, via de bijbelse stad Madaba en de St Georgekerk met zijn prachtige antieke Heilige landkaart in mozaïek van Jordanië, naar Mount Nebo. Vanwaar we een schitterend maar licht heiig uitzicht hebben over het Beloofde Land zoals Mozes het zou hebben gewezen. Ik zie o.a.Jericho, de Olijfberg en Jeruzalem en ben stiekem toch wel onder de indruk...En dan..een van de hoogtepunten en gelukkig een hele dag naar Petra! Die prachtige roze antieke stad (2.000 jaar oud) van de Nabeteërs dat verborgen ligt in een dal. Het beroemste monument is natuurlijk 'de schatkamer' (zie foto 2), maar ik geniet ook van talloze rotswoningen, tempels en theaters; wat een kleuren! heel stoer gan we natuurlijk ook de ca 1.100 treden omhoog op de berg Jebel Atuf, waar we hijgend en happend naar adem bovenop 'the high place'constateren dat er een kraampje staat met thee en sieraden en dat de Bedoeïnen dat dus dagelijks doen...na de volgende ochtend klein Petra nog te hebben bekeken (aanrader! zeker naar vragen tijdens je rondreis!) gaan we naar een volgend en voor mij geweldig hoogtepunt, Wadi Rum; de grootste woestijn van Jordanië. Wat een prachtige rode woestenij van zand en rotsen; ik zie Lawrence of Arabia hier rondrijden en wij doen dat met 4wdjeeps en wat is hier mooi!! (zie foto 3). We gaan slapen bij de Bedoeïen in een tentenkamp en tevreden zit ik met mijn, schaars te krijgen, wijntje te kijken hoe de zon achter de rotsen zakt. Wat is het hier mooi als je om 6 uur in de ochtend de stilte proeft van deze prachtige plek!

Aqaba, vervolgens, is weer meer een mondaine badplaats en héél wat anders. Hier gaan we varen en zien prachtige koralen en bijzondere vissen en dan 's avonds bij het eten horen we van een aswolk... en lacherig zeggen we 'het zal toch wel niet..', het zal dus tóch wel...maar we maken ons nog geen zorgen, want eerst nog de Dode zee en ook dit vind ik weer heel bijzonder, dat drijven op een olieplas; want zo voelt het. Wat je ook doet je gaat niet om en zout dat het water is! je moet geen wondjes hebben en niet stoer onderduiken. En ja, dan gaan we toch weer naar Amman en dan blijkt dat we écht niet terug kunnen. En ook niet de dag daarna en nog wat meer....het vliegveld van Amman kennen we na een keer of wat wel, maar terugvliegen zit er niet in. Uiteindelijk -en na tussenkomst van de Ambassade- vliegen we na een extra week pas weer naar huis.

Foto's

8dfca.jpg
8dfca.jpg
Angeleye
5309a.jpg
5309a.jpg
Angeleye