Nep-koraalrif in de Rode Zee image
Sannetje001

Nep-koraalrif in de Rode Zee

Israël en Jordanië hebben een nep-koraalrif laten maken in de Rode Zee, waar nieuwsgierige vissen en duikers op af moeten komen. De landen zien het als oplossing voor de grootschalige vervuiling door schepen en vernieling door onervaren duikers van het koraalrif in de Rode Zee.

De Rode Zee is een enorm populaire duikbestemming, maar zoals overal ter wereld, worden ook hier de riffen ernstig bedreigd. Boten zijn onder meer boosdoeners doordat ze voor anker gaan op plekken met kwetsbare riffen. Ook onervaren duikers kunnen schade veroorzaken. Israël en Jordanië hebben de handen in één geslagen en een nep-koraalrif op de boden van de Rode Zee laten zakken. Op zich is er niets aantrekkelijks aan deze grote cementblokken, maar vissen denken hier anders over. Al meer dan twintig nieuwsgierige soorten zwemmen er rond. De vissen op hun beurt trekken weer duikers aan.

Het koraalrif in de Rode Zee is ongeveer 500 jaar oud en 793 kilometer lang. Het is na het Australische Great Barrier Reef het grootste koraalrif ter wereld.