Amman foto's & tips

'489720' door MiekeDeHaas '489720' door MiekeDeHaas

JordaniëAmman

JordaniëAmman

De stad Amman

MiekeDeHaas

De stad Amman aandoen voor een stedentrip ligt misschien niet meteen voor de hand. Toch kan ik dit iedereen aanraden. Binnen 5 uur ben je vanuit Amsterdam in de stad Amman. Het is een geweldige stad waarvan de helft van de Jordaanse bevolking woont. Van een kleine onbeduidende plaats groeide Amman in nog geen 50 jaar uit tot een hectische en multiculturele stad. Oost Amman of te wel downtown, was lange tijd synoniem voor low class, arm en volks. Maar deze tegenstelling is aardig aan het afbrokkelen. Helemaal terecht, want het oude gedeelte in Oost-Amman herbergen mooie oude wijken en veel bezienswaardigheden. De Soek is ook in deze oude wijk waar je veel ambacht ziet zoals naaiateliers. Ik vind dat je de stad onrecht aandoet door deze als een uitvalbasis te zien om Jordanië verder te verkennen. Dit stadsgezicht zie je vanaf de hoog gelegen Citadel die prachtig is om te bezoeken. Bezoek ook zeker de Tempel van Hercules die daar prachtig ligt, het Romeins theater en de Al-Husseini-moskee.

'463134' door JMoerkens '463134' door JMoerkens

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Donkere lucht boven..

JMoerkens

Op mijn reis door Jordanië verbleef ik enkele dagen in Amman (de hoofdstad). Mijn hotel bevond zich in de wijk Sweifiah, een commerciële wijk van groot economisch belang voor de stad. Er bevinden zich enkele luxe shopping malls. Na daar wat uurtjes doorheen geslenterd te hebben liep ik terug naar het hotel. De minaretten waarvandaan elke dag luid gezang klonk (handige wekker), baadden in het late zonlicht waardoor ze opvallend afstaken tegen de dreigende lucht. Op wat contrast toevoegen na is de foto eigenlijk niet bewerkt, een merkwaardig gezicht!

'488334' door MiekeDeHaas '488334' door MiekeDeHaas

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Een man uit Amman

MiekeDeHaas

Deze man stond voor zijn kleine winkel wat voor zich uit te staren. Zijn winkel bevond zich in de Soek. De Soek in Amman zijn zeker een bezienswaardigheid. Je moet wel een beetje zoeken naar de kleine gangetjes. Daar kom je leuke tafereeltjes tegen. (Ik plaats de foto en de kleur van het gezicht verandert helaas naar een grauwe kleur. Wie weet hoe dat dit kan?

'500552' door MiekeDeHaas '500552' door MiekeDeHaas

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Brood bakken

MiekeDeHaas

In de stad Amman passeer ik deze broodbakker. Hij had het er druk mee. Opvallend is dat het meel blijkbaar uit India komt, althans dat staat op de zakken die je op de achtergrond ziet staan . Brood neemt een belangrijke rol in de Jordaanse keuken. Het wordt meerdere keren per dag gebakken en bijna altijd warm gegeten. Bij de mezze ( kleine hapjes) neemt het brood de rol van bestek over. Je neemt het brood in de hand en doopt het in een sausje of hummus en neemt er wat salade bij. Vaak kwam ik niet verder dan de heerlijke hapjes (mezze) vooraf met warm brood. Als vegetariër kun je dus heerlijk eten.

'490740' door MiekeDeHaas '490740' door MiekeDeHaas

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Bezoek downtown in...

MiekeDeHaas

Amman is opgedeeld in west- en oost-Amman. In oost, het oude deel van de stad, tref je gezellige drukte aan. Er zijn vele kleine restaurantjes en alles is te koop voor een prikje. Maar dan moet je niet naar de kwaliteit kijken. De soeks zijn heerlijk rommelig en hebben heel veel kleine gangetjes. Elke gangetje heeft zo haar eigen thema. In het ene gangetje verkopen ze felgekleurd snoepgoed en in de volgende gang zie je alleen mannen achter de naaimachine zitten. Het is zeker de moeite waard om Amman te bezoeken. Handigste is om met een taxi te gaan vanwege de drukte en het parkeerprobleem.

'520506' door JMoerkens '520506' door JMoerkens

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Romeins Theater van..

JMoerkens

Amman, de hoofdstad van Jordanië, wordt door reizigers vaak overgeslagen of enkel gebruikt voor een overnachting alvorens men het land door gaat reizen. Mijns inziens is dat zonde, want de stad heeft een eigenzinnig karakter en best één en ander te bieden. Op de foto zie je het Romeins theater van Amman, reeds gebouwd in de 2e eeuw na Christus en nog steeds in gebruik voor voorstellingen. Het ligt tegen een heuvel aan gebouwd in het oude centrum van de stad. Er zijn 33 rijen met zitplaatsen en het theater is het best bewaarde exemplaar van Jordanië. En toch wordt het relatief weinig bezocht. Toen ik er was deelde ik het alleen met een enkele lokale toerist, Jordaniërs van buiten de stad die een dagje hoofdstad deden. Zoals deze twee dames die door hun kledij wat onhandig de hoge treden beklommen. Gelukkig hielpen ze elkaar. De stad vond ik bovenal de moeite waard vanwege de sfeer. Struin over de markten, en door de stoffige luidruchtige straten om te zien hoe de stadse Jordaniërs leven. En vooral ook hoe traditie en de moderne tijd hier samen gaan. Waar het ene meisje in een boerka loopt, komt de volgende je met knalroze lippen, lange nep-wimpers en een trendy coupe tegemoet. Naar mijn gevoel leerde ik hier echt het land kennen.

'460681' door enroute2 '460681' door enroute2

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Sneeuwballen gooien

enroute2

Het heeft vorig weekeind flink gesneeuwd en geijzeld in Jordanië en via het nieuws werd opgeroepen om binnen te blijven tot de wegen weer begaanbaar waren. In Amman waren dan ook bijna alle winkels gesloten en de straten uitgestorven tijdens de ochtend waarop we ons maar wat moesten zien te vermaken in en (schuifelend) rond het hotel, omdat ons vertrek naar het zuiden met een halve dag werd uitgesteld. Deze twee jongens hadden wel plezier van het winterse weer, een sneeuwballetje gooien kun je daar niet elke dag.

'541736' door CBurgstad '541736' door CBurgstad

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Oud en Nieuw

CBurgstad

Na 12 dagen genieten van alle hoogtepunten van Jordanië, komen we in de middag aan in Amman. Omdat de vlucht pas om 12.00 uur 's nachts gaat, neemt de chauffeur ons mee op een stadtour door Amman. Als eerste bezoeken we het oude, gerestaureerde Romeinse theater in het centrum van de stad en het naastgelegen Museum of Populair Tradition. Daarna volgt een heerlijke wandeling door het oude centrum en de overdekte (groente)markt. Tot slot gaan we, aan het einde van de middag, naar de Citadel, gelegen op een heuvel in de stad. De opgravingen zijn nog niet voltooid, maar er is al veel moois te zien. De meeste opgravingen stammen uit de Byzantijnse, Romeinse en vroeg-Islamitische tijd. Het avondlicht geeft een mooie warme gloed.... Vanaf de heuvel met de historische zuilen heb je een schitterend zicht op de stad met het oude theater en de nieuwe stad er om heen. Een prachtig combinatie van geschiedenis en heden, van oud en nieuw.... (even vergroten s.v.p.)

'488606' door JMoerkens '488606' door JMoerkens

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Vergeet Amman niet!

JMoerkens

Wanneer je aan Jordanië denkt, denk je al snel aan Petra en de Wadi Rum woestijn. Terecht, maar vergeet ook Amman niet! Wellicht niet direct een juweel van een stad, maar wel een uitgelezen kans om het alledaagse stadsleven van Jordaniërs te aanschouwen, zonder dit te hoeven delen met drommen toeristen. Het is erg leuk om door de straten te slenteren, zeker in het oude gedeelte van de stad. Er zijn markten die geweldig zijn om overheen te lopen, en ook het amfitheater is de moeite waard. Deze foto maakte ik vanaf de bovenste rang van het amfitheater, met zoomlens, naar het lager gelegen plein. Deze dame mag dan mysterieus in zwart gehuld zijn, maar haar rode accessoires zijn perfect op elkaar afgestemd!

'487967' door JMoerkens '487967' door JMoerkens

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Zigeunerjongen in...A

JMoerkens

Amman, de fascinerende hoofdstad van Jordanië, heb ik ervaren als een stad met meerdere gezichten. Pal naast een enorme en supermoderne shopping mall bevond zich een zigeunerkamp. Op een gegeven moment belandde ik in de tent van een grote zigeunerfamilie. Er werd thee geschonken en ze lachten en schreeuwden naar me. Ze spraken geen woord Engels. Het was fascinerend, intimiderend en mooi tegelijk. Maar om heel eerlijk te zijn was ik ook wel weer blij toen ik de bloedhete tent uitstapte. Enkele zigeunerkinderen achtervolgden me en wilden mijn camera vasthouden. Deze zigeunerjongen met wilde haardos wist ik nog vast te leggen voordat ik kon ontsnappen aan hun hebberige handjes. Een bijzondere ontmoeting.

'553764' door photofreak '553764' door photofreak

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Winkel van Sinkel

photofreak

In Amman is genoeg te zien en te beleven zoals het Citadel, tempels, kerken en moskeeën. Maar wat vooral leuk is om op de laatste dag te doen is die gezellige winkeltjes te bezoeken. Sommige zijn echt van boven tot beneden behangen met allerlei koopwaar. Het kost bijna niks (afdingen verplicht) maar ja, je moet maar net iets hiervan nodig hebben.

'316190' door larsu '316190' door larsu

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Abdoun Bridge

larsu

Deze hangbrug over de Wadi Abdoun verbindt Noord Amman met de 4th circle (rotonde). Het is een fraai staaltje van moderne architectuur waar de Jordaniërs terecht trots op zijn. Het bouwen van de brug heeft geduurd van 2002 tot en met 2006.

'458035' door neretslok '458035' door neretslok

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Downtown Amman

neretslok

Amman is de laatste decennia behoorlijk gegroeid door de komst van veel Palestijnen. Het is geen bijster bijzondere stad, wel is het heel groot. In het centrum met zijn behoorlijk steile straten is het wel gezellig. Op de foto zie je het einde van Al Rainbow Street, even na zonsondergang.

'459068' door Daisy11 '459068' door Daisy11

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Jordan boy

Daisy11

Dit Jordaanse jongetje zag ons foto's maken met de camera. Het was erg druk in Amman en hij liep hand in hand naast zijn gehaaste vader. Het jongetje vond het erg interessant en bleef midden in de drukte staan voor een foto. Toen hij zichzelf terug zag, was hij tevreden en ook vader kon er om lachen.

'527075' door JMoerkens '527075' door JMoerkens

JordaniëAmman

JordaniëAmman

De Markten van Amman

JMoerkens

Hoewel Amman door de meeste reizigers slechts vluchtig of zelfs helemaal niet wordt aangedaan, is dat een gemiste kans. Wanneer je de oude binnenstad bezoekt, zonder specifiek doel, zul je ontdekken dat je hier het echte stadsleven van Jordanië ervaart. Zonder dit met drommen toeristen te delen! Zo bezocht ik vlakbij het amfitheater diverse markten. Doodgewone voedselmarkten waar verse groenten, vis en vlees werden aangeboden door luidruchtige markthandelaren. Zowel gesluierde als ongesluierde vrouwen deden in een rustig tempo hun dagelijkse boodschappen en de sfeer was er alledaags en daardoor bijzonder. Mocht je dus kans zien om een nachtje in Amman bij te boeken vóór of na je rondreis door Jordanië, zou ik dat aanraden. Hier zie je het hedendaagse stadsleven van het land.

'497448' door JMoerkens '497448' door JMoerkens

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Veranderde Skyline va

JMoerkens

Amman heeft relatief weinig hoogbouw in vergelijking tot andere steden in het Midden-Oosten. Des te ingrijpender veranderen de Jordan Gate Towers de skyline van de stad. Al enkele jaren is de bouw bezig, maar er hebben wat incidenten plaatsgevonden waardoor de bouw langer duurt. Wanneer het af is en hoe hoog het dan exact zal zijn is nog niet helemaal bekend. Dit uitzicht zag ik vanaf het dak van mijn hotel. Ik vond Amman overigens een fantastische stad om rond te dwalen en het dagelijks leven van de moderne stadse Jordaniërs in je op te nemen. Zeker niet overslaan! Voor de oude binnenstad is het bezoeken waard. P.s. De kleuren in de foto zijn onbewerkt. Het is hier wat later op de middag op een broeierige dag, en de smog van de stad geeft dit kleureffectje...

'179475' door herman m '179475' door herman m

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Devotie

herman m

Deze traditioneel geklede Jordaanse vrouw benadert vol devotie de Koning Abdullah Moskee te Amman. Veel moslima's dragen in het openbaar een hoofddoek (hijab, hidjaab of jilbab) omdat ervan wordt uitgegaan dat dit een islamitisch voorschrift is. De voorstanders baseren zich daarbij op de Koran. Hoewel daar niet letterlijk staat dat het haar bedekt moet worden, wordt dit door Koranexegeten doorgaans op deze wijze uitgelegd. Zij baseren zich mede op overleveringen die terug zouden gaan tot de tijd van Mohammed. Anderen menen dat tijdens het leven van Mohammed alleen zijn eigen vrouwen gesluierd en afgezonderd geleefd hebben en dat andere vrouwen deze vrouwen later zijn gaan imiteren. Kortom: er bestaat een onoverbrugbaar verschil van opvatting over het dragen van een hoofddoek door vrouwen. In het straatbeeld van Amman zie je deze verschillen heel duidelijk: van volledig bedekt tot volledig vrij van welke gelaatsbedekking dan ook, en allerlei tussenvormen.

'360504' door abytravel '360504' door abytravel

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Iets zwart/wit zien

abytravel

Op de top van Jebel al Ashrafiyeh ten Zuidoosten van het centrum van Amman ligt de Abu Darwish Moskee. Deze in Turkse stijl gebouwde moskee is geheel in zwart/wit uitgevoerd wat hem een bijzonder aanzien geeft. De weg er naartoe is een behoorlijk steile klim, maar je wordt beloond door het prachtige uitzicht op de stad beneden en dit fotogenieke gebouw. De gelovigen schijnen niet zo zwart-wit te denken als het uiterlijk van hun gebedshuis zou doen vermoeden ;)

'547818' door photofreak '547818' door photofreak

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Ondeugende lach

photofreak

Dichtbij Amman ligt het plaatsje Salt. Hier heb ik deze jongens op de foto gezet. Vond deze wel passend voor het dagthema. Een ondeugende lach hoort er ook wel bij :-)

'231248' door albertensandra '231248' door albertensandra

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Rare jongens, die...r

albertensandra

Locatie, Amman, Jordanië. Door heel Amman (en de rest van Jordanië) zie je genoeg overblijfselen uit o.a. de Romeinse tijd. Zo ook deze pilaren waar net ’t zonnetje achter verdween zo later op de middag.

'494518' door Jeanne '494518' door Jeanne

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Amman van bovenaf

Jeanne

We maken een tussenlanding in Amman de hoofdstad van Jordanië. De stad is te midden van en op heuvels gebouwd. Het was helder weer en hadden vanuit het vliegtuig een prachtig beeld op Amman en haar voorsteden!!

'548653' door photofreak '548653' door photofreak

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Grot van de zeven...s

photofreak

In het jaar 250 n.C. werden Christenen in het hele Romeinse Rijk vervolgd. Volgens de legende werden zeven mannen beschuldigd van het aanvaarden van het Christendom. In plaats van de beschuldigingen te bestrijden, schonken ze al hun bezittingen en trokken zich terug in een grot om te bidden. De mannen vielen in slaap en de Romeinse autoriteiten blokkeerden de ingang. Tweehonderd jaar later, lang nadat het Christendom de officiële godsdienst van Rome was, werd de grot door een lokale landeigenaar geopend. De dwarsliggers werden wakker en ze dachten dat ze slechts een paar uur hadden geslapen. Een van de mannen ging naar de dichtstbijzijnde stad om voedsel te halen. Daar kwam men erachter dat hij met zeer oude munten wilde betalen. De grot wordt nu de 'grot van de zeven slapers' genoemd. Hier is geen toerist te zien, er komen veel lokale mensen. De foto heb ik gemaakt toen de man op de foto iedereen naar buiten stuurde omdat de grot tussen de middag gesloten is. Had ik even geluk. In een gat in één van de graven, links op de foto, kan je met een zaklantaarn in schijnen en dan zie je gedeeltes van een skelet liggen. Of dat één van de slapers is, die nadien hier begraven is? Dat wordt er niet bij verteld. De plek is wel bijzonder. Ben je in de buurt dan zeker even langs gaan, vooral tegen de middag. Ik zou er niet een eind voor gaan rijden want dat is het niet waard want binnen een kwartiertje heb je alles bekeken. Wel even openen voor de details.

'249381' door herman m '249381' door herman m

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Guitig

herman m

Deze guitig kijkende Jordaniër draagt een traditionele hoofddoek, ook wel genoemd keffiyeh of shmagh. Een dergelijk hoofddoek wordt voornamelijk door mannen in Arabische landen en/of landen met een droog klimaat gedragen om hen te beschermen tegen kou, zon, stof en zand. Al eeuwenlang gebruiken de bedoeïenen de keffiyeh in verschillende variaties om hun rijkdom te tonen. Van origine is de keffiyeh gemaakt van katoen of wol of een mix daarvan met daarop zwarte of rode spinnenwebachtige figuren geborduurd. Als hij op het hoofd gedragen wordt, wordt hij soms met een band samengehouden, de zogenoemde agaal. Deze agaal diende in vroeger tijden om dromedarissen mee te drijven en is meestal zwart van kleur, zoals ook de man op de foto draagt.

'548412' door photofreak '548412' door photofreak

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Overzicht Amman

photofreak

Vanaf de Citadelheuvel heb je een geweldig uitzicht over Amman. En in het midden zie je de hoogste vlaggenmast van Jordanië, deze is 127meter hoog. Wel even vergroten voor de details.