Al-Karak

'462938' door carolienduistermaat '462938' door carolienduistermaat

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kasteel Kerak

carolienduistermaat

In Al-Karak of Kerak staat een 12e eeuwse kruisvaardersburcht, die is gebouwd op de ruïnes van een vroegere citadel uit de tijd van de Nabateeërs. De burcht telt zeven niveaus, waarvan het ondergrondse deel het best bewaard is gebleven. Ik las net dat de piloot, waarvan vorige week bekend werd dat hij door IS levend is verbrand, afkomstig is uit Kerak. De piloot Muath al-Kasasbeth is in Kerak groots herdacht met militair vertoon.

'509356' door neretslok '509356' door neretslok

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kerak

neretslok

In Kerak, 120 kilometer ten zuiden van Amman, staat een 12e eeuwse kruisvaarderburcht. Deze vesting werd in 1142 door de Europese kruisvaarders gebouwd. De burcht ligt hoog en dat maakte het ideaal om alles wat langs en in de buurt kwam te controleren. Kerak is een echte kruisvaarderburcht met stenen gewelven en kamers en gangen die met elkaar verbonden door zware bogen en deuropeningen. Zeker niet overslaan, want het is de moeite waard.

'381837' door abytravel '381837' door abytravel

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Restaurantje in de...

abytravel

De Kings Highway tussen Petra en Karak kronkelt zich na Dana Natuurpark door een indrukwekkend berglandschap. Kom je voor Dana nog regelmatig door kleine dorpjes, hier regeert de rust en stilte. Deste verrassender was het dan ook toen we na de zoveelste bocht opeens op dit restaurantje stuitten. Een plekje om een tijdje te blijven zitten en genieten van het weidse uitzicht. Jammer dat de verrekijker op dat moment ergens onderin de bagage lag, want er zweefden in de verte roofvogels, die ik dan vast beter had kunnen bekijken.

'433056' door REvanSlooten '433056' door REvanSlooten

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Hotel?

REvanSlooten

Onze chauffeur Hazem kwam tijdens onze rondreis overal vrienden tegen, zo ook bij deze oude beschilderde kever in Shobak. Vol trots vertelde die vriend ons dat hij deze kever omgebouwd had naar een hotelkamer. En inderdaad toen hij de deuren open deed, zagen we dat hij er een bed ingebouwd had. Erg grappig, maar of ik er zou willen slapen....?

'505444' door JannavEek '505444' door JannavEek

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kruisvaardersburcht..

JannavEek

(een scan) Bij de ingang van de 12de eeuwse kruisvaardersburcht in Kerak. En bij een kasteel hoort natuurlijk een valk. De kruisvaarders noemden de burcht Krak des Moabites. Krak is afgeleid van een Arabisch woord voor 'klein fort', vanwaar de naam Kerak ook is afgeleid. De plaats ligt langs de koninklijke weg die Amman met Petra verbindt, dus een uitstekende stopplaats. Ik was hier in 2002.

'186849' door herman m '186849' door herman m

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

"Grand Canyon"

herman m

(Svp openen dmv koppeling) Wadi Mujib is een gigantische kloof in het mid-westen van Jordanië. De Wadi Mujib-rivier mondt uit in de Dode Zee, maar staat het grootste deel van het jaar droog, mede door een dam met stuwmeer aan het begin van de rivier, te zien in het midden van de foto. Het water van dit stuwmeer dient als drinkwater voor het gebied al Karak, ook genoemd Kerak. Het hoogteverschil tussen de rand van de vallei en de rivierbedding bedraagt maximaal 1300m en zorgt voor bijzondere vergezichten. De Jordaniërs noemen het met trots de Grand Canyon van Jordanië. Het landschap is erg fraai.

'392746' door konne000 '392746' door konne000

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Vrolijke Jordaniër

konne000

Deze man troffen we bij ons bezoek aan Kerak. Daar staan de ruïnes van een groot, oud fort en deze man was daar gids. Hij had even niets te doen en vertelde spontaan iets toen ik stond te fotograferen. Na afloop van zijn babbel, vroeg ik of ik hem ook mocht portretteren, hetgeen geen probleem was! Dus even lachen voor het vogeltje dan maar!

'395266' door FDeWeerd '395266' door FDeWeerd

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Waterval in Wadi al..

FDeWeerd

Midden in de woestenij ligt de Wadi al Karak, een vallei met een lieflijk stroompje waarlangs een dunne strook vegetatie groeit. Niet echt bekent bij het grote publiek kwamen we, naast een Bedouinenfamilie, niemand tegen.

'526602' door konne000 '526602' door konne000

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Eindeloos

konne000

Deze foto geeft een beeld van de weg die je rijdt richting het zuiden, richting Petra en Wadi Rum. Er zijn meerdere wegen (o.a. langs de Dode Zee), maar deze heeft toch wel een bepaalde uitstraling. Prachtig landschap met daar enkel een weg doorheen!

'528755' door AnneKetelaars '528755' door AnneKetelaars

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Al-Karak - Jordanië -

AnneKetelaars

Tijdens onze rondreis door Jordanië in 2014 hebben we ook Al-Karak of Kerak bezocht. De stad herbergt een kruisvaardersburcht uit 1142, welke redelijk goed bewaard is gebleven en waar je je even lekker terug in de tijd kunt wanen. Ook de omgeving is er erg mooi, zelf was ik al snel afgeleid door babykamelen op één van de heuvels tegenover de burcht. Die had ik namelijk nog niet gezien op onze reis... Officieel zijn het babydromedarissen. Bij aanvang van onze trip hebben we geprobeerd het beestje bij zijn juiste naam te noemen, maar kameel klinkt toch echt beter dan dromedaris ;)

'403186' door konne000 '403186' door konne000

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

De weg

konne000

Van Amman in het noorden naar Aqaba in het zuiden kom je via 3 wegen. Allemaal even recht, allemaal leidend dwars door het land. Daar is de weg door de woestijn, de weg langs de Dode Zee en de King's Highway, de middelste en eigenlijk dwars door met vele prachtige uitzichten. Hier een opname van de laatste, niet de snelste, maar volgens mij wel de mooiste!

'414182' door gerardmeuffels '414182' door gerardmeuffels

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

De Wadi Mujib vallei.

gerardmeuffels

In Jordanië zijn we vanuit Karak waar een oude Kruisvaarders burcht ligt via de King's Highway over een slingerende bergweg over een pas gereden. Vrijwel boven had je prachtig zicht op een vallei de Wadi Mujib met de Mujib dam. Een geel-bruinig landschap met af en toe wat groen. Na de pas reden we naar Dana, Little Petra en Petra.

'402002' door konne000 '402002' door konne000

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Even bijkletsen

konne000

Eindelijk hebben ze even rust deze twee gidsen, eindelijk kunnen ze even bijkletsen. De hele dag lopen ze in de hitte door de vesting van Kerak mensen te begeleiden. Aan het eind van de dag kunnen ze dan even zitten, even elkaar de verhalen van de dag vertellen!

'188134' door herman m '188134' door herman m

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kruisvaart

herman m

Een interessante bestemming op reis door Jordanië is de stad Al-Karak of Kerak, 124 km ten zuiden van Amman, met haar 12de eeuwse kruisvaardersburcht. Deze vesting werd gebouwd door Payen le Bouteiller op de ruïnes van een vroegere citadel die dateerde uit de tijd van de Nabateeërs. Zijn hoge ligging, vlakbij de Koninklijke weg, maakte het mogelijk het verkeer zowel uit het noorden als uit het zuiden te controleren. In de lagergelegen niveaus werd typische Mamelukken-architectuur teruggevonden. De burcht werd belegerd zowel door Nur ad-Din in 1173 als door Saladin in 1183 maar kon niet door hen veroverd worden. In 1263 werd ze ingenomen door de Mamelukken onder leiding van Baibars. Keraks bekendste bewoner was Reinoud van Châtillon, berucht om zijn wreedheid. Hij werd uiteindelijk door Saladin persoonlijk terechtgesteld.

'450904' door konne000 '450904' door konne000

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kerak

konne000

De stad Kerak telt ca. 30.000 inwoners en hier kun je een prachtige burcht van de kruisvaarders bewonderen. Hij boeit door z'n kleine vertrekken en hallen, een labyrint van galerijen en geheime gangen tussen torens en muren. Van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving!

'278340' door herman m '278340' door herman m

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Doorkijkje

herman m

Dit is een doorkijkje op de Jordaanse stad Al-Karak ofwel Kerak, gelegen op een afstand van 125 km ten zuiden van Amman. De foto is genomen vanaf de 12de eeuwse kruisvaardersburcht, gebouwd door Payen le Bouteiller op de ruïnes van een vroegere citadel die dateerde uit de tijd van de Nabateeërs. Zijn hoge ligging, vlakbij de Koninklijke weg, maakte het mogelijk het verkeer zowel uit het noorden als uit het zuiden te controleren. Verscheidene delen van de burcht zijn in rots uitgehouwen. De burcht werd belegerd zowel door Nur ad-Din in 1173 als door Saladin in 1183 maar kon niet door hen veroverd worden. In 1263 werd het bouwwerk ingenomen door de Mamelukken. Keraks bekendste bewoner was Reinoud van Châtillon die berucht was om zijn wreedheid. Hij werd door Saladin persoonlijk terechtgesteld.

'552473' door konne000 '552473' door konne000

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Uitzicht vanaf Kerak

konne000

Midden in het land ligt de kleine stad Kerak. Hier kun je de burcht van de kruisvaarders bewonderen. Van hieruit hadden ze omstreeks 1200 n.C. een prachtig uitzicht rondom en konden de vijand goed zien aankomen.

'397177' door REvanSlooten '397177' door REvanSlooten

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Chaos

REvanSlooten

Via de King's Highway komen we aan in het stadje Kerak, bekend om z'n kruisvaardersburcht. We komen nog vrij gemakkelijk bij de burcht, maar als we willen vertrekken naar Wadi Musa blijkt het gehele stadje in chaos te zijn veranderd. Alle smalle straatjes staan vast, het is één grote file. We hadden al wat rondgewandeld in de straatjes, maar vergeten foto's te maken. Dus vanuit de auto konden we dat nog even goed maken. De straatjes zijn vooral vol met dit soort winkeltjes vol met fruit en groente, maar ook veel bakkertjes zijn er te vinden met heerlijke zoete gebakjes.

'412372' door rrvdgaag '412372' door rrvdgaag

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Al-Karak kasteel

rrvdgaag

Ben je in de buurt van Al-Karak, neem dan even een kijkje bij het bekende Al-Karak Castle. Je kan er niet alleen door de gangen van het kasteel lopen, maar je hebt daar ook een enorm mooi uitzicht over de omgeving.

'87734' door ronniedankelman '87734' door ronniedankelman

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kerak

ronniedankelman

Jordaans stel in het kasteel in Kerak.

'186920' door ejfovermaat '186920' door ejfovermaat

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Karak castle

ejfovermaat

Al-Karak is een dorp dat ommuurd is waarbij het kasteel domineert. Het ligt prachtig bovenop een heuvel.Het is een oud Kruisvaarders kasteel. Er is veel te zien en vele gangetjes leiden je door het gebouw. Een lamp is wel een noodzaak, evenals continue bukken. De mensen die hier geleefd hebben moeten wel erg klein zijn geweest.Deze foto is gemaakt vanuit de stallen, ook wel bekend als de Crusaders gallery.Je kijkt vanuit de boog uit naar het Oosten. ik vond dit wel een mooi beeld; een gids met zijn groepje in het tegenlicht.

'136130' door rohan '136130' door rohan

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Away

rohan

altijd leuk zo'n wegvliedende jordanier met zijn wapperend gewaad.

'527080' door neretslok '527080' door neretslok

JordaniëAl-Karak

JordaniëAl-Karak

Kerak

neretslok

Kerak ligt ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Amman. Behalve dat het een aardig stadje is om te bezoeken vind je hier ook een echte kruisvaarderburcht. Deze vesting werd in 1142 door de Europese kruisvaarders gebouwd. De burcht ligt hoog en dat maakte het ideaal om al het verkeer te controleren. Kerak is een kruisvaarderburcht, zoals we ons die voorstellen, met stenen gewelven en kamers en gangen die met elkaar verbonden door zware bogen en deuropeningen. Uitermate leuk ook voor kinderen, maar dat geldt overigens voor heel Jordanie.