Akaba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Akaba image

Markten, nemo en vervoer

Akaba
Jordanië
Pascal026

Markten, nemo en vervoer

De bazaars en markten van Aqaba doen me denken aan Vietnam. Veel geuren en kleuren. Alle soorten vers fruit, verse kippen (geslacht terwijl u wacht) en karkassen van geiten in de etalage. Na een voorzichtig fotootje gaan in ene de sluizen open. Iedereen die ook maar iets van vitamines verkoopt wil op de foto en even babbelen. Ik word voorgesteld aan de koning van de markt. "Mr, he has 7 million JD on the bank", jaja en daarom sta je hier Chinese pluche konijntjes te verkopen. .

Snel een duiktrip geboekt. Morgen naar een wrak en naar een rif. Hopelijk weet ik nog een beetje wat ik moet doen, en zo niet, dan was dit mijn laatste post.

Ik duik dus ik besta! (vrij naar Descartes)
Helemaal weer geweldig om te doen. Maar ik loop alweer op de zaken vooruit. Met toevallig een Nederlandse buddy (Brechtje) sta ik weer volledig in sexy rubberkleding met allerlei apparatuur op het strand. Snel nog eerst buddycheck doen zegt Brechtje, o ja, wat was het ook al weer? " Bruce Willis Ruins All Films" roept ze, zelf dacht ik dat het "Bangkok Women Are Really Fellows" was. Ach ja de letters komen tenminste overeen. Maar uh, Waar staan ze ook alweer voor? Een beetje vertwijfeld kijken we elkaar aan.

It's ok roept de divemaster, gewoon water ingaan. Ze doen hier niet zo moeilijk over details. Dat op 18 meter diepte mijn loodgordel in ene los laat en ik in ene omhoog ga, ach ja. Dat fixen we ter plekke. Stijf van adrenaline en met een kwart minder lucht ga ik weer verder.
Eerst nog ff onze skills oefenen onder water en op naar de Cedar Pride. Dit is een enorm schip wat ze na een paar jaar nutteloos ronddobberen na een brandje toch maar hebben laten zinken. In het begin zie ik helemaal niets. Da's an sich vreemd aangezien we meer dan 20 meter zicht hebben. Alleen maar een grote rotsformatie met wat koraal. Lekker boeiend...
Maar aan de andere kant blijkt dat dit dus het schip is, en om met Piere Wind te spreken: vet kicken!!!! Erg gaaf om onder de mast en de schroef door te duiken.

Snel ff weer op adem komen en op naar de volgende site. Vergezeld door Nemo en zijn vele neefjes en nichtjes gaan we naar de Japanese Gardens. Veel losse koralen met heel veel coole visjes. Lionfish, Stonefish en scholen vol met gelukkig ook niet giftige vissen. Opeens moeten we stoppen van de divemaster. Voor ons een enorme wolk stof, turbulentie in het water. Wat gebeurt er? Vallen de Duitsers aan, zwangere kameel op de weg(terugkerend thema). Paniek peeuw. In ene komt er een stingray van zonder te overdrijven van wel minimaal 2 meter van de bodem vandaan. Wederom vet kicken!
Terug op het strand nog ff wachten op de andere groep. Vier Iraki's krijgen hun eerste lessen. Na een paar minuten komt de instructeur zwaar chagrijnig omhoog, " Worst students ever, I had to drag the fat one to the beach". Een beetje beteuterd kijkend komen er vier natte hoopjes mens achter hem het water uit. Praat nog ff verder met Brechtje, ze werkt voor Warchild en is in de stad voor een congres over kinderrechten in het midden oosten. Ik laat de Marco Borsato grapjes maar achterwege.
Snel nog ff naar het busstation om het schema na te vragen. Sir, six o clock tomorrow, pff dit is niet de vakantie van het uitslapen.

Datum: 13 november
Tijd: 6 uur 's ochtends
Plaats: busstation Aqaba
Sorry sir, no bus today, holiday! WTF?!!?! Maar gisteren zeiden jullie...
Een beetje slaperig en sip sta ik daar dan. Maar de nog immer legendarische Jordanese gastvrijheid slaat weer toe. Waarheen, Karak? Come with me sir! Niet verkeerd totdat ik het voertuig en het gezelschap zie. In een gammel busje met zes Jordaniërs waarvan er 1 zeven woorden Engels spreekt en eentje een vocabulaire heeft van 21 Engelse woorden, drie uur rijden. Hopelijk kan ik nog wat bijslapen.
Helaas, you from Holland? Good, van Nistelrooy! Nice, you teach us! Geweldig, 5 man die willen weten hoe je aansteker uitspreekt in het Nederlands. Waarom? Ze willen alles weten. Met een kwartier per woord gaat dit nog een lange reis worden. Overigens nog een advies gekregen van de mannen: het is veel verstandiger om toch minimaal met twee vrouwen getrouwd te zijn. Doe ermee wat je wil
Verder wel een rustige reis, af en toe valt tijdens het rijden met een snelheid van 120 de sleutel uit het contact, maar na 3 keer let je er niet eens meer op.

Foto's

2358d.jpg
2358d.jpg
Pascal026