Zuidwest Jemen

'487019' door CBurgstad '487019' door CBurgstad

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Jemeniet

CBurgstad

De laatste dagen is Jemen weer volop in het nieuws... helaas niet op een positieve manier. Een burgeroorlog dreigt. Toen wij door Jemen reisden was er nog volop vrede en vierde men uitbundig het 10 jarig bestaan van de samenvoeging tussen noord en zuid Jemen. Er was een vriendelijke bevolking en veel gastvrijheid. Het was of je in een tijdmachine was gestapt en terug was gegaan naar de middeleeuwen, ook al was het land volop in ontwikkeling na de eeuwenlange afsluiting. In de universiteitsstad Jibla ontmoetten we deze vriendelijke man. We vragen ons af hoe het nu met hem en zijn kinderen zal zijn.......

'488887' door CBurgstad '488887' door CBurgstad

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Ouder en wijzer

CBurgstad

Op de route van Taiz naar Sanaá stoppen we een paar uur bij de oude stad Djibbla. De stad ligt in een prachtig, heuvelachtig landschap met vruchtbare grond en met passen van 2800 m hoogte. Djibbla is een universiteitsstad en is tegen de berghelling aan gebouwd. Er heerst een vriendelijke, open sfeer en we worden overal hartelijk begroet. Door de vruchtbare grond wordt er veel verbouwd en in verhouding is het dan ook een vrij rijke stad. Deze serieus kijkende man stond bij de poort van de moskee en begroette alle gelovigen die de moskee binnenkwamen.

'293238' door dereizigers '293238' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Wadi Do’an

dereizigers

De route van Al Mukalla en Seiyun voert door de schilderachtige vallei Wadi Do’an. Al bij het binnenrijden van de Wadi vanuit de hoogvlakte heb je een schitterend uitzicht op de dorpen, die tegen de bergwanden aangeplakt lijken.

'265988' door dereizigers '265988' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Een beetje vreemd

dereizigers

De Hadramawt, Arabisch letterlijk ‘land van de zonnebrand’, is het droge afgelegen zuidoosten van Jemen en vormt een scherp contrast met de vruchtbare groene berggebieden in het noorden. In deze hitte is het vreemd de vrouwen in hun traditionele kledij te zien. Ze dragen namelijk zwarte kleding en hoge rieten punthoeden. Dit duo gaat zelfs nog verder door het bedekken van hun handen met de werkhandschoenen. Hierdoor is nog maar een heel klein gedeelte van het lichaam is onbedekt, namelijk een dunne band rondom hun ogen.

'489247' door afrika '489247' door afrika

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Een 'mokka'man

afrika

De stad Moccha ligt (dacht ik, maar weet het niet meer zeker) in het Zuidwesten van Jemen. Bij deze stad werden vroeger - jawel, de mokka-koffiebonen - geteeld en geexporteerd. Deze man zat een beetje verloren voor zich uit te staren, maar vond het prima dat ik een foto maakte.

'186384' door HenriBrands '186384' door HenriBrands

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Qat Transport.

HenriBrands

In de omgeving van Manakkha kwamen wij deze man tegen met zijn flink bepakte ezel. Hij heeft qat geoogst.. Op de achtergrond is de qat nog te zien hoe hij groeit op de terrasvormige bergen. Ingescande dia van de Pentax 645 + 2,8/55 mm. - Fuji Velvia.

'242729' door dereizigers '242729' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Gouden uur

dereizigers

Een zonsondergang bij Shibam, ook wel het Manhatten van Jemen, is erg indrukwekkend. Als je de berg opklimt, heb je een fantastisch uitzicht over deze stad. De hoge huizen staan dan mooi in het strijklicht. Onderaan de voet ligt een klein dorpje waar net voor zonsondergang de herders met hun vee weer thuiskomen. Dat levert een mooie stofwolk op. In combinatie met deze zonsondergang ook een prachtig gezicht.

'293048' door dereizigers '293048' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Tactisch plekje

dereizigers

De oude binnenstad van Jiblah bestaat uit een wirwar van schilderachtige, eeuwenoude steegjes. De meeste zijn uitsluitend voor voetgangers toegankelijk, maar verkopers weten echter altijd nog een plekje in de nauwe steegjes te vinden. Een kraampje op een tactische plek zoals op een kruising of gewoon in het portaal.

'241315' door dereizigers '241315' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Laatste mode

dereizigers

Deze geitenhoedsters in de Wadi Hadramawt showen één van de meest gewilde modellen rieten punthoed, namelijk de afgeronde vorm. Om zich toch nog enigszins te kunnen onderscheiden van anderen, is er ook de spitse variant. Deze is echter hier niet echt gewild.

'155388' door elzawall '155388' door elzawall

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Wadi doan

elzawall

Wadi Doan, fantastische architectuur, heel mooi gebied

'284499' door jverelst '284499' door jverelst

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Kind in Djebel Burra

jverelst

Kind in dorp tijdens wandeling in Djebel Burra: één van de mooiste bergstreken van Jemen. Afwisselend berg landschap met mooie gezichten op de prachtig gelegen dorpjes.

'535398' door CBurgstad '535398' door CBurgstad

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Zakkenvuller

CBurgstad

In Zuid Jemen bezoeken we het kleine plaatsje Al Hajaryan. Het ligt tegen een berghelling gebouwd en aan de voet van de berg liggen een paar groene velden waar gewassen worden verbouwd. Op de akkers zijn vrouwen aan het werk in hun zwarte gewaden inclusief gezichtsmasker en sluiers. Op het hoofd dragen zij grote strooien punthoeden. De lemen huizen in het dorpje zijn omringd door lemen muren zodat je helaas niets van het huiselijke leven kunt zien. In de muren zien we alleen prachtige bewerkte houten deuren met zilverbeslag. We zien wel mannen en vrouwen van het veld naar huis komen op hun ezeltjes. Deze man vult zijn waterzak. Deze zak is gemaakt van de huid van een geslachte geit en het voordeel hiervan is dat het water koel blijft.

'144037' door janlodewijks '144037' door janlodewijks

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Vergezichten

janlodewijks

In het berggebied in Zuid West Jemen kom je mooie vergezichten tegen. Hier zit een familie uit Jemen te genieten van het mooie landschap. Met een eigen auto en chauffeur kun je op de mooiste plaatsjes komen.

'311862' door dereizigers '311862' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Land van de zonnebran

dereizigers

De titel is de vertaling van het Arabische woord voor deze regio in Jemen, namelijk de Hadramawt. Gelegen in het droge zuidoosten, gaan de vrouwen hier traditioneel gekleed in het zwart en gesluierd. Eventueel dragen ze ook nog de typische rieten hoeden van deze streek. Het lijkt me ongelofelijk heet en niet echt comfortabel, maar ik neem aan dat zij hieraan gewend zijn.

'38867' door travelkees '38867' door travelkees

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Kleurig geklede vrouw

travelkees

De vrouwen uit de bergen rond Taïz zijn veel zelfstandiger en hebben kleurige kleding

'240133' door dereizigers '240133' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

‘Modern’...straatbeel

dereizigers

Zelfs in Jemen heeft graffiti kunst haar intrede gedaan, in dit geval in het oude centrum van Ibb. De passerende vrouw in burka vormt een mooi contrast dat gewoon vastgelegd moest worden.

'295881' door dereizigers '295881' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Niet gebruikelijk

dereizigers

Het authentieke dorpje Sif is gelegen in de Wadi Doan. De huizen zijn veelal van leem, zoals erg gebruikelijk is in dit gedeelte van Jemen. Opvallende uitzondering is het grote complex in mierenzoete kleuren, dat je onmiskenbaar zult herkennen als je Sif vanuit de hoogvlakte binnenrijdt.

'243847' door dereizigers '243847' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Tihama

dereizigers

De Tihama, de hete kuststrook tussen de Rode Zee en de bergen van centraal-Jemen, is een zandige vlakte van 30 tot 45 km breed. Ze heeft met haar Afrikaans aandoende dorpjes en rieten hutjes duidelijk ander karakter dan de rest van Jemen. De huidskleur van de mensen is donkerder en de vrouwen zijn uitbundiger gekleed. Hier hebben zich veel bootvluchtelingen uit Oost-Afrika, met name uit Somalië en Ethiopië gevestigd.

'248189' door dereizigers '248189' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Wereld-Gehaktdag

dereizigers

Vanuit een warm en zonnig Jemen worden alle RR’s bedankt door deze slager uit Ibb. Hij vindt woensdag-gehaktdag namelijk een geweldig idee en wil het eigenlijk omtoveren naar een Wereld-Gehaktdag. Om dit idee beter onder de aandacht te brengen, heeft hij zijn handelswaar al in de gekoelde vitrine uitgestald.

'271316' door dereizigers '271316' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Woestijnbewoonster

dereizigers

Bedoeïen (afkomstig van het Arabische badawi, dat woestijnbewoner betekent) komen voornamelijk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor. Deze bedoeïen vrouw kwamen we onderweg tegen toen ze palmbladeren aan het verzamelen was. Meestal willen ze niet op de foto. Wat onwennig hield zij haar pas eventjes in toen ze zag dat we haar toch wel bijzonder vonden. Na enkele seconden ging ze weer verder, het was toch niets voor haar...

'248206' door dereizigers '248206' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Zeg nee tegen...Gehak

dereizigers

Deze slager vindt het een minder goed idee om de gehaktdag meer bekendheid te geven. Hij is namelijk erg goed in het blind vleesreepjes snijden. Met andere woorden: hij vreest voor zijn omzet.

'244257' door dereizigers '244257' door dereizigers

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Onopvallend

dereizigers

Jemenitische gebouwen en zelfs hele dorpen vallen vaak weg in hun natuurlijke omgeving. De gebruikte bouwmaterialen komen namelijk uit de buurt, waardoor dorpen op afstand minder goed zichtbaar zijn voor eventuele vijanden. In dit geval is het dorp Al Hajjarayn op afstand nog herkenbaar door de minaretten en een paar witgeschilderde huizen. We hebben echter dorpen gezien die je in eerste instantie helmaal niet ziet. Pas na goed kijken zie je dan wat contrast in de omgeving, een bijzondere gewaarwording.

'38806' door travelkees '38806' door travelkees

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Pikante vrouwenkledin

travelkees

Buiten lopen de vrouwen zwaar gesluierd, maar binnenshuis zijn ze gekleed in pikante kleding. Diepe décolleté's, hoog ingesneden split en doorzichtige kleding. De kleding voor de vrouwen wordt door haar echtgenoot gekocht.

'39185' door travelkees '39185' door travelkees

JemenZuidwest Jemen

JemenZuidwest Jemen

Koningin Arwa moskee.

travelkees

De moskee van koningin Arwa is een van de oudste moskeeën van Jemen en is gebouwd in1088