Sanaa

'495434' door afrika '495434' door afrika

JemenSanaa

JemenSanaa

Typisch Jemenitisch..

afrika

Deze huizen vind je enkel in Jemen. Ze zijn prachtig beschilderd, met aan de binnenzijde gebrandschilderde ramen. Tussen de huizen in is een overloop gebouwd waardoor met name de vrouwen binnendoor van het ene naar het andere huis kunnen oversteken. Dit had/heeft er mee te maken dat vrouwen weinig buiten mochten komen, maar ook dat de huizen enorm hoog waren - uiteraard zonder lift - zodat men niet iedere keer al die trappen op en af hoefde. De uitsteeksels aan de huizen zijn 'plasgoten' waardoor de urine op straat loopt. Dus oppassen geblazen.....

'485770' door CBurgstad '485770' door CBurgstad

JemenSanaa

JemenSanaa

Slager in Sanaa

CBurgstad

De eerste ochtend na aankomst in Jemen lopen we vanuit het hotel, langs de stadswal, naar de Bab el Yemen. Dat is de grote toegangspoort tot de levendige souk Al-Milh die binnen de stadswallen ligt. Bij de poort lopen de geldwisselaars waar ook wij ons geld wisselen. We krijgen een stapel biljetten van ± 50 cm hoog dat maar moeilijk weg te stouwen is. Maar dan begint het genieten van de levendige markt, de geluiden, de geuren en je hebt het gevoel of je terug bent gegaan naar de Middeleeuwen!!! Deze slager ging er eens extra voor zitten........

'327976' door dereizigers '327976' door dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Skyline Sana'a

dereizigers

De oude binnenstad van Sana'a is eigenlijk een openluchtmuseum van de meest prachtige gebouwen. Het werd in 1988 op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatst; dat is zeker terecht. De meeste huizen die hier staan, zijn meer dan vierhonderd jaar oud en veelal 5 tot 6 etages hoog. De traditionele Jemenitische gebouwen zijn eigenlijk kleine vestingen, waarbinnen de familie zich kon afsluiten van de buitenwereld. De eerste verdieping is gebouwd van steen, de hogere verdiepingen meestal van leem.

'243404' door dereizigers '243404' door dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Eyes without a face

dereizigers

In het begin is het erg vreemd, maar je raakt snel gewend aan gesluierde gezichten. Ook het herkennen van vrouwen is niet zo moeilijk als het lijkt: je merkt dat je heel snel op de ogen richt. Voor het fotograferen van vrouwen in Islamitische landen is vaak toestemming van de man nodig. In dit geval was de vrouw alleen en maakte ze er geen enkel probleem van. Die kans liet ik niet onbenut…

'187785' door HenriBrands '187785' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

Architectuur Sana'a

HenriBrands

Nergens zie je zulke bijzondere architectuur als in de medina van Sana'a. Werkelijk ongelofelijk fraai. Een Yemeniet die mij zag fotograferen begreep er niets van: daarginds bij jullie in het westen heb je toch veel modernere gebouwen? Tja, wat zeg je daarop? Ingescand negatief Pentax 645 + 4,0/300 mm ED - Fuji Reala.

'187618' door HenriBrands '187618' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

Wadi in Sana'a

HenriBrands

Een deel van de medina van Sana'a ligt aan een wadi. In de regentijd spoelt alles hier weg: het water komt meters hoog. In de droge tijd wordt de drooggevallen wadi gebruikt als weg en als afvalbak....Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm - Fuji Reala. OPENEN!!!

'187604' door HenriBrands '187604' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

Mennekes.

HenriBrands

Wandelend door de medina van Sana'a kom je ze overal tegen: mannetjes die in deuropeningen zitten te keuvelen. En al ze niet keuvelen kauwen ze qat. En als ze geen qat (meer) kauwen slapen ze waarschijnlijk....... Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm - Fuji Reala.

'187907' door HenriBrands '187907' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

De Qat Souq

HenriBrands

Zoals in alle Arabische souqs heeft ook de souq in Sana'a voor elk soort product of dienst zijn eigen hoekje. Dit werd van oudsher gedaan zodat bijv. alle slagers bij elkaar zaten en de klant zodoende kon vergelijken. Men was zijn tijd ver vooruit, toen tenminste... Hier zijn we in het straatje van de souq waar de qat wordt verkocht, bijna net zo'n ritueel als het kauwen van het goedje. Wij hebben op uitnodiging ook een keer meegedaan met zo'n "qat-sessie" en hebben er flink op los gekauwd. Maar we werden niet "high" of zo. Ik had eigenlijk meer het gevoel dat ik onze heg aan het opeten was..... Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm ED - Kodak GPF.

'495460' door afrika '495460' door afrika

JemenSanaa

JemenSanaa

Boodschappen doen (2)

afrika

De laatste foto uit m'n Jemen-reis, daarna ga ik weer over op andere landen. Vandaag hoorde ik op het nieuws dat Sana'a al weer gebombardeerd is. Wat zal er met alle mensen en kinderen gebeurd zijn en alle prachtige gebouwen.. Wat een ellende toch al die oorlogen. Hopelijk wordt het binnenkort weer rustig in de regio, al heb ik er een hard hoofd in.

'454454' door CBurgstad '454454' door CBurgstad

JemenSanaa

JemenSanaa

Sanaa souk

CBurgstad

Achter de beroemde Bab al-Yemen bevindt zich de schitterende Arabische markt (souk/suq/soek)Urenlang dwalen we door de achterafstraatjes en komen o.a. deze verkopers tegen. Wat een heerlijke relaxte sfeer!!!

'495355' door afrika '495355' door afrika

JemenSanaa

JemenSanaa

Straatbeeld van Sana'

afrika

Deze foto is genomen vanaf een hooggelegen terras in Sana'a, de hoofdstad van Jemen. Je ziet o.a. een typisch Jemenitisch huis, maar ook de enorme rotzooi op straat.

'495169' door afrika '495169' door afrika

JemenSanaa

JemenSanaa

Scheerbeurt

afrika

Heel wat jaren geleden, toen het net weer redelijk rustig was in Jemen, heb ik dat prachtige en bijzondere land bezocht. en ik voelde me er ontzettend veilig. Helaas is het nu al langere tijd niet meer mogelijk om er naar toe te gaan. Dit is 'zomaar' een beeld uit de omgeving van Sanaa, de hoofdstad. De klant draagt op een beetje vreemde manier zijn Jambya, een kromme dolk en statussymbool die bijna elke volwassen Jemeniet draagt, Het hele kapperswinkeltje en ook de mannen zelf zien er wel nogal morsig uit. Hopelijk kunnen de mensen daar - en in heel veel andere landen in de regio - ooit weer in vrede leven

'264515' door dereizigers '264515' door dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Duizend-en-één-nacht

dereizigers

Sana’a, dat versterkte plaats betekent, heeft een architectuur uit de wereld van de sprookjes van Duizend-en-één-nacht. De oude stad is een openluchtmuseum van bouwkunst en woonfantasie. De meeste huizen die hier staan zijn meer dan vierhonderd jaar uit. De traditionele Jemenitische huizen zijn eigenlijk kleine vestingen, waarbinnen de familie zich kon afsluiten van de buitenwereld. De deuren zijn massief en stevig, met nauwe lage ingangen.

'457274' door huubverbeek '457274' door huubverbeek

JemenSanaa

JemenSanaa

Sanaa by night

huubverbeek

Wij sliepen midden in Sanaa in een z.g. mafraj. Dit is de zitkamer in een traditionele jemenitische woning waar qat gekauwd wordt. En als je dan 's nachts even naar de wc moet zie je dit sprookjesachtige beeld.Dan is de camera snel gepakt.

'495239' door afrika '495239' door afrika

JemenSanaa

JemenSanaa

Boodschappen doen

afrika

In Jemen ziet je niet veel vrouwen op straat en als ze er wel zijn, zijn ze volledig gesluierd. Desalniettemin voelde ik me er als westerse vrouw niet onveilig. Uiteraard zorg je ervoor dat je lange broeken en T-shirts met lange mouwen draagt. Maar dat geldt ook in veel andere landen.

'38633' door travelkees '38633' door travelkees

JemenSanaa

JemenSanaa

Sana'a, de oude...bin

travelkees

De oude binnenstad van Sana'a is het grootste openluchtmuseum in de Arabische wereld. De huizen zijn volgens eeuwenoude traditie's gebouwd

'457190' door huubverbeek '457190' door huubverbeek

JemenSanaa

JemenSanaa

Vreedzame geiten

huubverbeek

Ze lijken oorlogszuchtig deze verkopers van djambia's maar het zijn net geiten die de hele dag qat zitten te kauwen. Wat ook een ramp is voor het land want erg productief zijn de mannen niet want dit kauwen kunnen ze wel uren volhouden. Dit is een diascan. Je moet nu niet meer in dit land komen maar toen was het fantastisch.

'187624' door HenriBrands '187624' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

Djambiya .

HenriBrands

Inmiddels wellicht al bekend: vrijwel alle mannen in Yemen dragen een Djambiya bij zich, de prachtige kromdolk. Sommige exemplaren zijn fantastisch bewerkt. Deze winkelier draagt een Djambiya in de kleur groen, de kleur van de islam. Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm - Fuji Reala.

'262457' door dereizigers '262457' door dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Kunstenaars

dereizigers

In Jemen lijkt het alsof je de wereld van de sprookjes van Duizend-en-één-nacht binnentreedt. De oude stad Sana’a is een openluchtmuseum van bouwkunst en woonfantasie. De meeste huizen die hier staan zijn meer dan vierhonderd jaar oud. De traditionele Jemenitische huizen zijn eigenlijk kleine vestingen, vaak 5 of 6 verdiepingen hoog, waarbinnen de familie zich kon afsluiten van de buitenwereld.

'245024' door dereizigers '245024' door dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Geen schaamte

dereizigers

Deze 2 mannen zijn gekleed in traditionele Jemenitische kledij. Zo dragen zij o.a. een jalabiyya (een enkellang hemd) en zie je nog bij beiden gedeeltelijk de jambiya (kromdolk). Bij vrouwen is het gebruikelijk om aandacht aan de zithouding te besteden, bij deze man is dat duidelijk niet het geval.

'187621' door HenriBrands '187621' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

Speculaas.

HenriBrands

De architectuur in Yemen en met name in Sana'a is inmiddels vermaard. De prachtige (maar niet bepaald comfortabele!) huizen lijken gebouwd van speculaas; Luilekkerland voor architecten. Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm - Fuji Reala. OPENEN!!!

'187920' door HenriBrands '187920' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

Medina Sana'a

HenriBrands

Tja, wat valt er nog te vertellen over de medina (oude stad) van Sana'a: dat 'ie prachtig is? Uitzicht vanaf het dak van ons hotel. - GROOT OPENEN! - Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm ED - Kodak GPF.

'187899' door HenriBrands '187899' door HenriBrands

JemenSanaa

JemenSanaa

2 Heren

HenriBrands

Deze twee heren kwam ik tegen in de souq van Sana'a. Ze wilden wel even poseren, gelukkig. Heeft u ook wel eens een oude bril bij uw opticien in zo'n bus geworpen? Nou, u ziet dat 'ie goed terecht is gekomen........ Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm ED - Kodak GPF.

'244356' door dereizigers '244356' door dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Straatbeeld Sana'a

dereizigers

In deze hoofdstad lijkt het alsof je in het sprookje duizend-en-één-nacht binnenstapt. De oude hoge gebouwen, de mensen: alles lijkt te hebben stilgestaan in de tijd. Het is dat er moderne auto's door de stad rijden die je uit deze droom helpen. Helaas dat Jemen negatief in het nieuws is gekomen, maar het is een fantastische bestemming!