Sanaa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sanaa image
Sanaa image Sanaa image

Sanaa

Sanaa
Jemen
Esthervanderham

een dagje qat

Na gezellig met de “Sheigh” van de bloemenstam het Nederlands elftal te hebben zien winnen en gisteren een palto te hebben aangeschaft ben ik vandaag de hele dag op qat uit geweest. Een Nederlandse studente, Judith, is een korte film aan het maken over dit fenomeen. Dus ging vanmorgen om 6 uur de wekker omdat de gids, Mohammad vroeg wilde vertrekken. Dat dit uiteindelijk half 9 werd mocht de pret niet drukken want we hebben een hele leuke dag gehad.
De stam van Mohammad komt uit de regio rond Sana’a en we begonnen in het dorpje van het hoofd van de stam, de sheigh. Dit hele dorp “leeft” qat maar ook de doden worden begraven onder de qat struiken. Hier heeft Judith een paar boeren en 1 vrouw (!!) geïnterviewd over de teelt van dit populaire product. Hierna hebben we een take-away lunch van rundvlees, rijst, groenten en brood gehaald en die midden in een qatveld onder de bomen opgegeten. De kinderen die dit veld bewaken tegen dieven, vertellen dat ze een gif gebruiken om de dieven hun lesje te leren (“die gaan dan dood”) maar hij heeft ook een pistool vertelt de jongen van ongeveer een jaar of 11. De meisjes brengen ons roze rozen waar wij rozenwater van kunnen maken.
De lunch eindigt met appels en daarna wandelen wij door het vroegere dorp van Mohammad waar wij onder de perzikboom van zijn broer thee drinken en de perziken enthousiast voor ons geplukt worden. De qatstruiken in de tuin worden van een paar dagelijkse porties ontdaan en wij worden uitgenodigd om er daar een van te nuttige. Judith heeft nog nooit eerder qat gekauwd en trekt een vies gezicht bij de eerste blaadjes. Maar met wat slokjes water kom je een heel eind zodat voor wij weg gaan iedereen nog even gefilmd kan worden met een dikke wang.

Nu nog even snel uitleggen wat de bloemenstam en een palto zijn.

De bloemenstam leeft helemaal in het noorden van Jemen en het zuiden van Saudie Arabie. Bij deze stam is het de gewoonte dat iedereen bloemenkransen draagt; vandaar de naam. De sheigh is een goede vriend van Mohammed en hier met zijn familie op bezoek.
En een palto, is een zwarte lange jurk die alle vrouwen hier dragen. Normaal draag je daarbij een sjaal over je hoofd en daaroverheen knoop je een sluier. Omdat we vandaag bij een heleboel mensen thuis zouden komen heb ik er ook een gekocht. Het is eigelijk best comfortabel aangezien je niet constant hoeft te kijken of je kleren nog wel goed zitten en je kan er gewoon een T-shirt onder aan. Ik draag geen sluier omdat dat helemaal niet handig is als je er niet aan gewend bent (eten/drinken/lopen/etc). De mensen reageren er heel positief op en voel ik me er goed bij.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.