Sana'a omgeving reisblogs

Qat-sessie

dereizigers was er (tot 26 okt 2007) Gepost op 11 jul 107 reacties

Moet dit nu lekker zijn, of moet je je hier nu lekkerder door gaan voelen? Ik kijk de ruimte eens rond en zie links en rechts mijn reisgenoten worstelen met die kleine groene blaadjes. Een eindje verderop zitten onze chauffeurs en enkele mannelijke gasten met dikke wangen te zingen, te lachen en ons te bestuderen. Ik kan niet verstaan wat ze zeggen, maar dat ze ons uitermate vermakelijk vinden, dat is wel duidelijk.

We zitten op de grond in de speciale mannenruimte op de bovenste verdieping van de funduq in Menakha. Normaalgesproken alleen bestemd voor Jemenitische mannen, maar vrouwelijke toeristen zijn deze keer ook toegestaan. We zijn uitgenodigd deel te nemen aan een zogenaamde qat-sessie. Voor ieder een zakje met de takjes met qat-bladeren. Je moet alleen de nieuwe scheuten, de soepele blaadjes gebruiken. Je stopt ze in je mond, waarna je hier rustig op gaat kauwen tot er een grote bal ontstaat. Die stop je vervolgens weg in je wang, waarna de sappen hun werk kunnen gaan doen. Het ‘verdovende’ effect hoort na zo’n uur plaats te vinden en kan wel 5 uur duren.

Het drinken van water of eten doet het effect direct teniet, maar aangezien ik af en toe denk te stikken in die vieze drab, moet ik gewoon af en toe toch een slok water nemen. Gevolg; ik slik alle blaadjes door. Ik hou het dan ook na een paar pogingen voor gezien. De zak met de rest van de blaadjes, geef ik aan de chauffeurs, die hier vanzelfsprekend al helemaal op gerekend hadden. Ik hou het bij de mierzoete thee en kijk toe hoe de ene na de andere reisgenoot ook de handdoek in de ring gooit. Alle restjes gaan naar de ervaren Jemenitische mannen, zij hebben een prima avond!

dereizigers Positie 31552 (0 p.) Lid sinds 13-09-2009 Foto's en tips: 320 Blogs: 7 Fans: 6

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Qat wordt overal aangeboden, het is dan ook niet moeilijk om het
blogfoto nr. 2
Jemenieten zullen er niet op aangesproken worden als ze met qat
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Len Dong ceremonie in Dong Dang (omgeving Long San)
3 10
Gepost op 06 november
Vietnam Noord Vietnam
Te veel keuze
0 15
Gepost op 30 mei
Jemen Sanaa
Mission impossible in Yangshuo
3 7
Gepost op 21 maart
China Guangxi en Guizhou

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Haha, gaat zo'n jointje hiet toch sneller.
Leuk verhaal en wel bijzonder dat je daar bij moht zijn.
Mooi land volgens mij Jemen.
gr Mies

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Hahaha, jammer dat je daar geen foto van hebt dat je 'smakelijk' zit te kauwen.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Je moet het geprobeerd heb. In Ethiopie hebben wij het uitgeprobeerd; vond het heel erg bitter en vies al die stukjes. Leuk beschreven.

jdevaan

Door: jdevaan • Geplaatst op

Grappig verhaal. In Peru, Bolivia en Chili waren de mensen in derdaad ook de hele dag coca aan het knauwen. Was ook wel nodig op die hoogte en met die omstandigheden. Ach echt vies vond ik het niet. Maar zeg nu zelf, iedereen die begint met roken vind het ook niet lekker, maar als je het eenmaal gewoon bent... (overigens heb ik met roken ook meteen de handdoek in de ring gesmeten).

Jelle51

Door: Jelle51 • Geplaatst op

Haha, dat was natuurlijk ook erg vermakelijk om te zien. Maar dapper dat je het geprobeert hebt!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.