Sana'a omgeving

Qat-sessie

dereizigers was hier op 2007-10-25 Gepost op: 2010-07-11 7 reacties.
Moet dit nu lekker zijn, of moet je je hier nu lekkerder door gaan voelen? Ik kijk de ruimte eens rond en zie links en rechts mijn reisgenoten worstelen met die kleine groene blaadjes. Een eindje verderop zitten onze chauffeurs en enkele mannelijke gasten met dikke wangen te zingen, te lachen en ons te bestuderen. Ik kan niet verstaan wat ze zeggen, maar dat ze ons uitermate vermakelijk vinden, dat is wel duidelijk. We zitten op de grond in de speciale mannenruimte op de bovenste verdieping van de funduq in Menakha. Normaalgesproken alleen bestemd voor Jemenitische mannen, maar vrouwelijke toeristen zijn deze keer ook toegestaan. We zijn uitgenodigd deel te nemen aan een zogenaamde qat-sessie. Voor ieder een zakje met de takjes met qat-bladeren. Je moet alleen de nieuwe scheuten, de soepele blaadjes gebruiken. Je stopt ze in je mond, waarna je hier rustig op gaat kauwen tot er een grote bal ontstaat. Die stop je vervolgens weg in je wang, waarna de sappen hun werk kunnen gaan doen. Het ‘verdovende’ effect hoort na zo’n uur plaats te vinden en kan wel 5 uur duren. Het drinken van water of eten doet het effect direct teniet, maar aangezien ik af en toe denk te stikken in die vieze drab, moet ik gewoon af en toe toch een slok water nemen. Gevolg; ik slik alle blaadjes door. Ik hou het dan ook na een paar pogingen voor gezien. De zak met de rest van de blaadjes, geef ik aan de chauffeurs, die hier vanzelfsprekend al helemaal op gerekend hadden. Ik hou het bij de mierzoete thee en kijk toe hoe de ene na de andere reisgenoot ook de handdoek in de ring gooit. Alle restjes gaan naar de ervaren Jemenitische mannen, zij hebben een prima avond!
0
7

Foto's bij dit blog

Qat wordt overal aangeboden, het is dan ook niet moeilijk om het
Jemenieten zullen er niet op aangesproken worden als ze met qat
Alle blogs van dereizigers
 

7 reactie(s) bij "Qat-sessie"

 • profile image comment

  Haha, gaat zo'n jointje hiet toch sneller. Leuk verhaal en wel bijzonder dat je daar bij moht zijn. Mooi land volgens mij Jemen. gr Mies

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-07-13 21:34:50
 • profile image comment

  Hahaha, jammer dat je daar geen foto van hebt dat je 'smakelijk' zit te kauwen.

  Door albertensandra • geplaatst op 2010-07-13 08:27:17
 • profile image comment

  Je moet het geprobeerd heb. In Ethiopie hebben wij het uitgeprobeerd; vond het heel erg bitter en vies al die stukjes. Leuk beschreven.

  Door Willemien • geplaatst op 2010-07-12 13:00:16
 • profile image comment

  Grappig verhaal. In Peru, Bolivia en Chili waren de mensen in derdaad ook de hele dag coca aan het knauwen. Was ook wel nodig op die hoogte en met die omstandigheden. Ach echt vies vond ik het niet. Maar zeg nu zelf, iedereen die begint met roken vind het ook niet lekker, maar als je het eenmaal gewoon bent... (overigens heb ik met roken ook meteen de handdoek in de ring gesmeten).

  Door jdevaan • geplaatst op 2010-07-11 18:29:16
 • profile image comment

  Haha, dat was natuurlijk ook erg vermakelijk om te zien. Maar dapper dat je het geprobeert hebt!

  Door Jelle51 • geplaatst op 2010-07-11 15:28:42
 • profile image comment

  Grappig!! Leuk probeersel !!

  Door dianethone • geplaatst op 2010-07-11 13:06:00
 • profile image comment

  Lachen !!!!!! Toch een leuke ervaring om het geprobeerd te hebben ?? Leuk geschreven en leuke foto s erbij !!

  Door nelita • geplaatst op 2010-07-11 11:56:57

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.