Sana'a omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sana'a omgeving image

Qat-sessie

Sana'a omgeving
Jemen
Dereizigers

Qat-sessie

Moet dit nu lekker zijn, of moet je je hier nu lekkerder door gaan voelen? Ik kijk de ruimte eens rond en zie links en rechts mijn reisgenoten worstelen met die kleine groene blaadjes. Een eindje verderop zitten onze chauffeurs en enkele mannelijke gasten met dikke wangen te zingen, te lachen en ons te bestuderen. Ik kan niet verstaan wat ze zeggen, maar dat ze ons uitermate vermakelijk vinden, dat is wel duidelijk.

We zitten op de grond in de speciale mannenruimte op de bovenste verdieping van de funduq in Menakha. Normaalgesproken alleen bestemd voor Jemenitische mannen, maar vrouwelijke toeristen zijn deze keer ook toegestaan. We zijn uitgenodigd deel te nemen aan een zogenaamde qat-sessie. Voor ieder een zakje met de takjes met qat-bladeren. Je moet alleen de nieuwe scheuten, de soepele blaadjes gebruiken. Je stopt ze in je mond, waarna je hier rustig op gaat kauwen tot er een grote bal ontstaat. Die stop je vervolgens weg in je wang, waarna de sappen hun werk kunnen gaan doen. Het ‘verdovende’ effect hoort na zo’n uur plaats te vinden en kan wel 5 uur duren.

Het drinken van water of eten doet het effect direct teniet, maar aangezien ik af en toe denk te stikken in die vieze drab, moet ik gewoon af en toe toch een slok water nemen. Gevolg; ik slik alle blaadjes door. Ik hou het dan ook na een paar pogingen voor gezien. De zak met de rest van de blaadjes, geef ik aan de chauffeurs, die hier vanzelfsprekend al helemaal op gerekend hadden. Ik hou het bij de mierzoete thee en kijk toe hoe de ene na de andere reisgenoot ook de handdoek in de ring gooit. Alle restjes gaan naar de ervaren Jemenitische mannen, zij hebben een prima avond!

Foto's

36874.jpg
36874.jpg
Dereizigers