Noordwest Jemen

'175252' door HenriBrands '175252' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Kinderkopjes,

HenriBrands

Nieuwsgierige "Kinderkopjes" ergens in een huis in Amran. Ingescand negatief van Pentax 645 met 3,5/150 mm. (Nikon Coolscan 9000)

'460421' door CBurgstad '460421' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Nadenkend

CBurgstad

We rijden naar Thilla, een oud vestingstadje dat gebouwd is tegen een rotswand. Het lijkt of je een paar honderd jaar terug bent gegaan in de tijd. Toch voelen we ons er heerlijk en lopen uren rond door de smalle straatjes en hoge huizen. Ook deze huizen zijn, net als in Sanaa, prachtig bewerkt. Vrouwen, zwaar gesluierd, lopen met plastic bakken water of met takkenbossen op hun hoofd. De mannen zitten rustig voor een winkeltje en praten wat met elkaar of zijn aan het handelen. Deze man zat aan zijn weefgetouw.

'457950' door CBurgstad '457950' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Oud en jong

CBurgstad

We rijden van Shihara naar Saada in het noorden van Jemen. Dit is een oude stad ontstaan als halteplaats in de karavaanroutes. We brengen een bezoek aan de weekmarkt, de Suq-al-Talh, waar veel smokkelwaar uit Saoedi-Arabië wordt verkocht, inclusief handgranaten en wapens. Ondanks de negatieve en dreigende verhalen over deze markt, genoten wij van de openheid en vriendelijkheid van de mensen. Diverse keren werden we uitgenodigd om een glaasje thee te drinken. Ook deze man met zijn (klein?)zoon straalt vriendelijkheid uit.

'451367' door CBurgstad '451367' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Lekker gluren

CBurgstad

Op de terugweg van Sada naar Sanaa stoppen we even in een heel klein plaatsje en lopen hier een uurtje rond. Alle kinderen lopen binnen 5 minuten om ons heen en oefenen de 3 woordjes engels die ze hebben geleerd. Onze komst wekt overal belangstelling en kinderen en ouders gluren vanuit de kleine raampjes naar deze vreemdelingen.....

'484227' door CBurgstad '484227' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Shihara brug

CBurgstad

Shihara ligt op 2600 meter hoogte. Om er te komen rij je eerst met een jeep tot aan de voet van de berg waarop de stad is gebouwd. Daar stappen we over op een pick-up truck die bestuurd wordt door een jongen van een jaar op 15 die met blote voeten achter het stuur plaats neemt en de steile klim naar boven begint. We moeten 1400 meter stijgen en de weg heeft haarspeldbochten en een stijgingspercentage van 40%!!! Er hangen dreigende wolken boven ons en we horen de donder al tussen de bergen. We bidden dat het niet gaat regenen, want de banden hebben geen profiel, de stenen zijn spekglad en wij staan in de laadbak. Gelukkig komen we heelhuids aan in de funduk, nog net voor de stadspoort dichtgaat. De volgende morgen beginnen we aan de afdaling, ditmaal te voet, en worden we beloond met een schitterend uitzicht over de beroemde middeleeuwse Shihara brug die de 275 meter diepe kloof overbrugd.

'495207' door afrika '495207' door afrika

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Qat of kater?

afrika

Qat is een drug dat ontzettend veel wordt gekauwd in niet alleen Jemen, maar ook in andere landen in de regio, zoals Somalie. Ik heb het één keer geprobeerd, maar het was net alsof je op een heg zat te kauwen, heel vies en bitter. 's Middags ligt het openbare leven stil omdat iedereen aan het kauwen is en het ook een groot sociaal gebeuren is. En als er dan later op de dag weer wat activiteiten te bespeuren zijn, gaat het allemaal uitermate traag. Een ander probleem van de qat is dat de teelt ervan enorm veel water vergt en water is sowieso al een schaars goed in de regio. Kortom, de regering wil(de) wel paal en perk stellen aan het gebruik, maar probeer een eeuwenoude traditie maar 'ns te verbieden. Er zijn voor minder burgeroorlogen uitgebroken.

'186367' door HenriBrands '186367' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Peinzen.

HenriBrands

Een peinzende Jemeniet op de Al Jebel in de omgeving van Manakha. Ingescande dia van mijn Pentax 645 + 3,5/150 mm. Fuji RPD II

'459255' door CBurgstad '459255' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Weegschaal

CBurgstad

We rijden van Shihara naar Saada in het noorden van Jemen. Dit is een oude stad ontstaan als halteplaats in de karavaanroutes. We brengen een bezoek aan de weekmarkt, de Suq-al-Talh, waar veel smokkelwaar uit Saoedi-Arabië wordt verkocht, inclusief handgranaten en wapens. Ondanks de negatieve en dreigende verhalen over deze markt, genoten wij van de openheid en vriendelijkheid van de mensen. Diverse keren werden we uitgenodigd om een glaasje thee te drinken. Deze man heeft een weegschaal gefabriceerd van een paar oude, platgeslagen blikken en weegt hierop de zakjes zout die hij aan het vullen is. Hij gebruikt bij het wegen geen gewichten, maar één zakje zout dient als contragewicht.

'459367' door huubverbeek '459367' door huubverbeek

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Aparte bouwkunst

huubverbeek

Dit aparte bouwwerk kwam ik tegen in Noord-Jemen .Deze huizen verschillen in die van Zuid-Jemen o.a. door de typische hoekkantelen.Door het huis van onderen af te fotograferen lijkt het bijna te zweven.

'495395' door afrika '495395' door afrika

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Hoe zou het nu met ze

afrika

Een foto gemaakt in Kawkaban. Een dorpje in het Noorden van Jemen, hoog in de bergen, waar pas begin jaren negentig van de vorige eeuw een weg is aangelegd. Daarvoor was het alleen te voet en per ezel bereikbaar. De wandeling naar Kawkaban duurde zo'n twee uur en was prachtig. Veel groen, bloeiende cactussen, ruige bergen en steeds mooiere uitzichten. Deze meisjes zaten vlak voor de poort waardoor je het dorp inkwam,. Ik vraag me af wat er van hen geworden is, waarschijnlijk zelf al moeder aangezien ik in 1996 in Jemen was.

'516606' door CBurgstad '516606' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Wonen in Shihara

CBurgstad

Een bezoek aan de stad Shihara is een zeer bijzondere belevenis. In de eerste plaats moet je nog maar zien dat je er komt. Het ligt nl. boven op een berg en de reis er naar toe is niet zonder gevaren. Als we beneden aan de berg staan, stappen we van de jeeps over op pick-ups. Nou ja, ....wat daar van over is. De wagen zit vol deuken en krassen, er zit geen voorruit meer in en terwijl wij achter in de laadbak staan en ons goed vast houden, knoopt een jongen van een jaar of 15, op blote voeten, een paar draadjes aan elkaar om de pick-up te starten en probeert dan langzaam tegen de steile helling naar boven te klimmen. We zien de steile afgronden naast ons opdoemen en voelen de truck glijden op de gladde stenen. Er is geen weg meer, alleen maar ruwe grond, half steen, half zand en vol met diepe kuilen en scherpe haarspeldbochten en een stijgingspercentage van 12 tot 20%. Intussen komt het onweer steeds dichterbij..... Het duurt 2 uur voor we boven zijn en de spieren eindelijk kunnen ontspannen. Wat een rit!!! Shihara ligt dus op de top van een berg en heeft nog een echte stadspoort die 's avonds dichtgaat. We verblijven in een funduk (herberg) en slapen op een matje op de grond. De volgende morgen is er pas gelegenheid om het stadje te bekijken. Vanuit hier heb je natuurlijk een schitterend uitzicht op het ruige landschap om je heen en we zien kleine dorpjes tegen de hellingen liggen. De huizen zijn gebouwd van ruwe, grove stenen en kennen meestal meerdere etages. De dieren verblijven op de begane grond, de vrouwen en kinderen op de etage erboven en de heer des huizes zetelt op de bovenste etage. In dit huis zien we één van huizen, met de kleine ramen waarin soms een plantje staat. In het ene raam zien we de man in het zonnetje zitten met de waterpijp, voor een moment van rust.

'186050' door HenriBrands '186050' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Huisbezoekje.

HenriBrands

We werden door onze chauffeur uitgenodigd voor een bezoekje bij hem thuis. We maakten kennis met zijn vader en een oom. Bij onze chauffeur is nog net zijn djambiya, de kromdolk, te zien. Ingescand kleinbeeldnegatief, Minolta + 35-105 mm. Kodak VR100.

'183328' door HenriBrands '183328' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Ezelhoedertje,...Shih

HenriBrands

Vlak in de buurt van Shihara kwamen we dit prachtige ventje met zijn ezeltje tegen. Eén van mijn favoriete foto's van Yemen. Ingescand negatief van een geleende Minolta met een Tamron 28-200 mm (1995) en een ter plekke gekocht filmpje omdat mijn camera kuren vertoonde.....

'175230' door HenriBrands '175230' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Sada'a, de...theeverk

HenriBrands

Sada'a, de jongen in het theehuis die 's morgens om 07:00 uur (!) de thee voor ons zet. Ingescand negatief van een opname met de Pentax 645 + 2,8/55 mm.

'495282' door afrika '495282' door afrika

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Joodse werkplaats

afrika

In Saada, de tweede stad van Jemen, is een kleine joodse gemeenschap gevestigd. Ik weet echter niet of dat nog steeds is, want in de loop der jaren zijn de tegenstellingen steeds heftiger geworden. Op zich was dit al bijzonder in dit overwegend Arabische en Islamitische land.

'183332' door HenriBrands '183332' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Qat kauwen

HenriBrands

Qat kauwen is het populairste tijdverdrijf van de mannen in Yemen. 's Middags vanaf pakweg 15:00 uur ligt het hele openbare leven zo'n beetje stil omdat de "qat-sessies" beginnen. De mannen zoeken elkaar op om qat te kauwen en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. De "qat-sessies" van het staatshoofd zijn regelmatig live op TV! Deze man propt gauw wat qat in zijn bolle wang op een markt nabij Shihara. En vervolgens zwalkte hij zijn weg voort.......

'134233' door pinkdisguise '134233' door pinkdisguise

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Trots

pinkdisguise

De oudste jongen was vooral erg trots op zijn dolk, wat hem toch wel behoorlijk wat 'stoerder' maakte dan zijn jongere broertjes en vriendjes. :-)

'96943' door esthervanderham '96943' door esthervanderham

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Bloemenman

esthervanderham

Een man die behoort tot de bloemenstam uit het noorden van Jemen

'183308' door HenriBrands '183308' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Amran

HenriBrands

Straatbeeld van het "centrum" van Amran, een klein plaatsje in het noordwesten van Yemen, richting Saoedi Arabië. We ontmoeten er alleen wat geiten en af en toe een paar kinderen.

'183316' door HenriBrands '183316' door HenriBrands

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Amran

HenriBrands

Nog zo'n typisch huis zoals je ze in het grootste deel van noordwest Yemen tegenkomt. Het kleine manneke zat pal in de hete zon, maar erg veel schaduw is er dan ook niet voor handen. Zoals al mijn foto's van Yemen betreft het hier een ingescand negatief van de Pentax 645 met (+ 2,8/55 mm.) en Fuji Reala

'489592' door afrika '489592' door afrika

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Kalashnikow te koop..

afrika

Ik ben al heel wat jaren geleden in Jemen geweest, maar volg het nieuws nog steeds op de voet en zeker wat er nu allemaal gebeurt. Het is en blijft een bizar land, met alle stammen die tegen elkaar vechten. Deze foto is genomen op de markt van Saa'da, de tweede stad van Jemen. We liepen over een gigantisch plein waar van alles ver- en gekocht en verhandeld werd. Op een beetje afgelegen plek stonden talloze hokjes waar openlijk kalashnikows werden verkocht, voor ik geloof, iets van 150 dollar. Voor de hokjes zaten ook jongetjes op de grond die kogels verkochten. Bizar!

'566331' door CBurgstad '566331' door CBurgstad

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Water halen

CBurgstad

Shihara is één van de oudste en meest bijzondere stadjes van Jemen. Het ligt nl. boven op de top van een steile berg en de reis er naar toe is niet zonder gevaren. De wagen waarmee wij naar boven worden vervoerd zit vol deuken en krassen, er zit geen voorruit meer in en terwijl wij achter in de laadbak staan en ons goed vast houden, knoopt een jongen van een jaar of 15, op blote voeten, een paar draadjes aan elkaar om de pick-up te starten en probeert dan langzaam tegen de steile helling naar boven te klimmen. We zien de steile afgronden naast ons opdoemen en voelen de truck glijden op de gladde stenen. Er is geen weg meer, alleen maar ruwe grond, half steen, half zand en vol met diepe kuilen en scherpe haarspeldbochten en een stijgingspercentage van 12 tot 20%. Intussen komt het onweer steeds dichterbij..... Het duurt 2 uur voor we boven zijn en de spieren eindelijk kunnen ontspannen. Wat een rit!!! Shihara ligt dus op de top van een berg en heeft nog een echte houten stadspoort die 's avonds dichtgaat. Wij verblijven in een funduk (herberg) en slapen op een matje op de grond. De volgende morgen is er pas gelegenheid om het stadje te bekijken. Vanuit hier heb je natuurlijk een schitterend uitzicht op het ruige landschap om ons heen en we zien kleine dorpjes tegen de hellingen liggen. De huizen zijn gebouwd van ruwe, grove stenen en kennen meestal meerdere etages. De dieren verblijven op de begane grond, de vrouwen en kinderen op de etage erboven en de heer des huizes zetelt op de bovenste etage. In het midden van het stadje, net voor onze funduk, is een cisterne, een waterbekken. Deze zijn ooit aangelegd om water op te vangen. Naast de praktische functie als watervoorraad is het ook een sociale ontmoetingsplaats waar vrouwen elkaar treffen bij het waterhalen.

'249188' door leonboog '249188' door leonboog

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Stad in de woestijn

leonboog

Het is exact 10 jaar geleden dat we Jemen bezochten, voor de toerist een prachtig land, soms waande je jezelf in de middeleeuwen. Shibam, ik geloof dat dit wereld erfgoed is

'117674' door esthervanderham '117674' door esthervanderham

JemenNoordwest Jemen

JemenNoordwest Jemen

Brug bij Shihara

esthervanderham

De brug bij Shihara die twee delen van het gebergte met elkaar verbindt.