Tokio

'373802' door Keikie '373802' door Keikie

JapanTokio

JapanTokio

3, 5 of 7 jaar...cere

Keikie

Schattige kinderen in kimono op een zondag in de Meiji-schrijn. Kinderen van 3, 5 of 7 jaar oud worden naar de tempels gebracht om te danken voor hun gezondheid.

'457910' door RobHoekstra '457910' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Japanse gekkigheid

RobHoekstra

Robots, schaarsgeklede dames, lasers, glitters en een hoop piepstemmentjes. Dat tref je aan in het Robot “restaurant” in Tokio. Wat een te gekke show vond ik het. Mocht je in Tokio zijn, sla dan dit bijzondere entertainment niet over.

'458520' door RobHoekstra '458520' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Harajuku girls 2

RobHoekstra

Eerder plaatste ik al een foto van Harajuku girls en welke inderdaad een beetje te donker was. Nu nog maar een. Dit keer van een verkoopster in een van de hippe winkeltjes daar in Harajuku. Voor de die hard portret schieters onder jullie een topwijk om een poosje rond te lopen.

'457109' door RobHoekstra '457109' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Alone in Tokyo

RobHoekstra

Een ondergrondse stad binnen een stad. Dat is wat ik vond van Shinjuku station. Een van de drukste stations ter wereld waar je met gemak kunt verdwalen. Duizenden mensen die door elkaar heen krioelen. Maar nu even niet. Deze man en wij waren op het moment even de enigen die deze exit namen.

'460112' door RenskeSpijkers '460112' door RenskeSpijkers

JapanTokio

JapanTokio

Tokio by Night

RenskeSpijkers

Als je in Tokio bent kijk je je ogen uit. Om een mooi overzicht te krijgen van de stad zochten wij via tripadvisor een mooie uitkijktoren die ons dit uitzicht gaf. Vanaf een helikopter platform kon je 360 graden rond de hele stad zien. Ik heb er ook een tip over geschreven :)

'527842' door Bowral '527842' door Bowral

JapanTokio

JapanTokio

Een selfie in Tokio

Bowral

Ik vond het opvallend dat er nog steeds zoveel, en dan met name jongere Japanners de Senso-ji tempel in Tokio bezoeken in traditionele kledij. Voor deze kleding worden de meest kostbare stoffen gebruikt. Dit gezinnetje vereeuwigde zichzelf voor de Kaminarimon poort. Via deze poort betreed je het oudste Tokiose tempelcomplex. Het is er altijd een drukte van belang. Jaarlijks bezoeken miljoenen Japanners deze heilige plek die een voorname plaats inneemt in de Japanse geschiedenis. De eerste tempel stond er al in 628! Hij is in de loop der eeuwen diverse keren als gevolg van brand opnieuw opgebouwd. De laatste keer was na de Tweede Wereldoorlog toen de Amerikanen bijna geheel Tokio plat hebben gebombardeerd.

'528910' door corriedewinter '528910' door corriedewinter

JapanTokio

JapanTokio

Sakura, vier het leve

corriedewinter

Voorafgaand aan onze reis naar Japan in de tweede helft van april houden we de website van Japanguide.com goed in de gaten. Zou er nog kersenbloesem (sakura) te zien zijn? We hebben geluk, in Tokio staat een aantal bomen in de Hamarikyutuin nog in volle bloei. We genieten mee met de Japanners die een dag vrij hebben. Ze vieren het ontwaken van de natuur met deze bloesem die er maar zo kort is. Sakura symboliseert de vluchtigheid van schoonheid en het leven en leert je te genieten van kortstondige momenten. Dat doen we zeker.

'458091' door RobHoekstra '458091' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Harajuku girls

RobHoekstra

Harajuku is een wijk in Tokio waar alle “hipsters” bij elkaar komen. Vooral op zondag kijk je je ogen uit. Van barbie lookalikes tot gothics uit de 17e eeuw. Ook vind je in deze wijk heel veel leuke winkels en gezellige barretjes. Deze twee tieners hadden er geen enkele moeite mee om even voor me te poseren in hun vreemde tenuetjes.

'488568' door RobHoekstra '488568' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Shinjuku crossing

RobHoekstra

Zomaar een van de drukke (maar nu net even niet ;-) kruispunten in de wijk Shinjuku. Wat mij zo erg op(be)viel was de stilte in de stad. Waar je in de meeste grote steden de ene toeter na de andere hoort is dat in Tokio niet zo. Mensen zijn beleefd en rustig (zo kwamen ze in ieder geval op mij over)

'186148' door Ron Gessel '186148' door Ron Gessel

JapanTokio

JapanTokio

Japan 2009

Ron Gessel

Man In Tokio onderweg naar huis.

'496302' door RobHoekstra '496302' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Shibuya crossing

RobHoekstra

Een must see/do tijdens je eerste Tokio bezoek is opgaan in de mensenmassa op Shibuya crossing. Dit kruispunt staat bekend als werelds drukste. Bij elk groen licht steken er wel zo'n 1000 mensen over. Hier beleef je een op en top "ik ben in Tokio"' momentje. Iedereen die de film Lost in translation heeft gezien herkent het wel denk ik. Hier een foto genomen vanuit een kantoorpand iets verderop. Het ligt net buiten het metrostation Shibuya. Een wijk vol hippe winkeltjes, neon reclame en nachtclubs.

'484486' door RobHoekstra '484486' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Candy girl

RobHoekstra

In de wijk Harajuku kijk je je ogen uit. Overal zie je tieners in de vreemdste kostuums en met de meest vreemde kapsels. Dit meisje deelde snoepjes uit voor een snoepwinkel maar zag er zelf ook bijna uit als een zuurstok. Mocht je in Tokio komen bezoek dan zeker de wijk Harajuku en als het even kan op zondag. Dan is het "carnavalsgehalte" het hoogst ;-)

'524548' door Daffiev '524548' door Daffiev

JapanTokio

JapanTokio

De kracht van...schoo

Daffiev

Als vorsten mogen we vooraan gaan zitten, op een verhoging. Zo hebben we perfect uitzicht op de sumo-ring voor ons. Door onze haarkleur en lengte steken we af tegen de andere toeschouwers om ons heen die ons openlijk bekijken alsof we van een andere planeet komen. We hebben geen idee wat ons te wachten staat. Vanaf het moment dat de ceremonie begint verwonderen we ons over de vele rituele die plaatsvinden voordat het echte 'worstelen' begint. Een soort dans, het gooien van zout, samenzang. Het zijn allemaal oude gebruiken die in eren worden gehouden. Best een gek gezicht om al die vrij forse (in onze ogen obesitas) mannen, slechts gehuld in een soort katoenen luier, met serieuze gezichten het licht zoetsappige toneelstukje te zien opvoeren. Waarschijnlijk denk je bij het zien van de foto niet direct aan schoonheid. De sumo-worstelaar hebben echter wel een heldenstatus in Japan. En hoewel de vrouwen zo weinig mogelijk eten om slank te blijven, zijn de sumo-mannen een lust voor het Japanse oog. Japan heeft een van de meest ondoorgrondelijke en tegelijk facinerende culturen van de landen waar ik ooit ben geweest. Verfijnde rituelen en eeuwenoude tradities staan in schril contrast met de bizarre gewoontes en wreedheden van het verleden en het nu. Het verfijnde Ikebana, de thee-ceremonies ten opzichte van de walvisjacht en de metro-billenknijpende mannen. Een reis door Japan prikkelt alle zintuigen!

'552918' door RobHoekstra '552918' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Eerst een drankje

RobHoekstra

Zodra je het robot restaurant binnenloopt weet je dat het een bijzondere avond gaat worden. Hier de bar waar je voor aanvang van de show alvast even Sapporo of twee naar binnen kan werken. Een en al Japanse kitsch wat ik zeker op dat moment wel kon waarderen.

'497684' door RobHoekstra '497684' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Oud en Nieuw

RobHoekstra

Het Imperial palace in het cetrum van Tokio is een enorm complex omringd door dikke muren. Het complex in bijna 3,5 vierkante kilometer groot en ligt midden in het bruisende zakencentrum van Tokio. Tijdens de Japanse vastgoedbubbel in de jaren 80 werden deze paleisgronden door sommigen waardevoller bevonden dan al het vastgoed van de staat Californië bij elkaar!!

'529084' door corriedewinter '529084' door corriedewinter

JapanTokio

JapanTokio

De Tsukiji Uogashi...

corriedewinter

Op de Tsukiji Uogashi (‘vismarkt aan het water’) worden ruim 400 soorten vis, samen goed voor 700.000 ton per jaar, verhandeld. We willen met eigen ogen zien hoe dat gaat, dus we stappen in de metro naar de wijk Chuo. Eigenlijk moet je ’s morgens vroeg zijn om de handel te volgen, maar de handelaren hadden teveel last van alle toeristen, dus we mogen pas vanaf 9 uur het terrein op. We krijgen instructies van een functionaris met witte handschoenen waar we moeten lopen. De handel vindt plaats in grote overdekte hallen, waar honderden steekwagentjes met kratten vol vis, diepgevroren of niet, rondrijden. Je moet goed uitkijken dat je niet geraakt wordt, want de karretjes stoppen niet. Hier zie je dat de handelaar goede zaken heeft gedaan. De bakken zijn bijna leeg en de laatste vis ligt klaar om te verpakken. Achterin zitten dames achter een loket om alles administratief te verwerken; het meeste werk gebeurt namelijk nog gewoon met de hand. Ik mag ook iets kopen; tegen het einde van de markt wordt er afgeprijsd. Let op: in november 2017 wordt de grootste vismarkt ter wereld verplaatst naar Toyosu, in het district Koto. De vis zal verhandeld worden in een hypermoderne hal, die volgens veel Japanners meer de uitstraling van een sport- of concertzaal heeft, dan die van een vismarkt. Jammer...

'488497' door enroute2 '488497' door enroute2

JapanTokio

JapanTokio

Vrouw in gebed

enroute2

Wie van tempels houdt kan zijn hart ophalen in Japan, want daar zijn vele mooie en vaak zeer oude complexen te vinden. Je ziet ook talloze kleine altaren, verweven met het straatbeeld op willekeurige plekken. Deze vrouw heeft haar boodschappentas even geparkeerd en toont haar devotie aan een jonge Boeddha in de Sensoji tempel in Tokio, een heiligdom waar je zo naar binnen kan lopen.

'249323' door layobi '249323' door layobi

JapanTokio

JapanTokio

Theeceremonie

layobi

Deze dame maakte deel uit van een groepje dames die zich hadden uitgedost voor een theeceremonie, een "sado" (=weg van de thee). Het drinken van thee is in traditionele kringen verheven tot een kunstvorm. Een theeceremonie bestaat uit een serie van vooraf bepaalde handelingen die na elkaar worden verricht om zo optimaal te kunnen genieten van de thee. De ceremonies zijn zo serieus van aard dat zij deel zijn geworden van het belijden van het boeddhisme, met name van de Zen-stroming.

'454198' door RobHoekstra '454198' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Bruidspaar Tokio

RobHoekstra

Bij toeval stuitten we tijdens ons bezoekje aan de Meji Shrine in Tokio op dit bruidspaar. Traditioneel aangekleed en begeleid door een parasolletje tegen de regen maakten ze een rondje door het complex. De Japanners zijn een extreem beleefd volk en hun cultuur bestaat nog steeds uit tal van bijzondere rituelen en tradities. Van Parasoldrager tot conducteur en van denneboom pedicure tot serveerster, ze doen alles vol overgave en tot in de puntjes precies.

'452031' door RenskeSpijkers '452031' door RenskeSpijkers

JapanTokio

JapanTokio

Entertainment

RenskeSpijkers

Dankzij reisreporter BenRTraveller kreeg ik de tip om naar het Robot restaurant in Tokio te gaan. Deze tip verdient een rode ster want wat hebben we onze ogen uitgekeken! Een restaurant kun je het niet echt noemen maar een bizarre show wel! Eigenlijk kan ik niet eens uitleggen wat je te zien krijgt en moet je het vooral zelf ervaren! Maar het is echt Japans entertainment!

'454376' door RenskeSpijkers '454376' door RenskeSpijkers

JapanTokio

JapanTokio

Dé brug

RenskeSpijkers

Elke grote stad heeft eyecatchers. Zo ook Tokio met o.a. deze herkenbare brug. Vanaf het eilandje Daiba heb je dit uitzicht. Ons hotel bevond zich ook op dit eiland en zo konden we heerlijk de tijd nemen om met ons meegesleurde statief wat nachtfoto's te maken. Een tip dus voor de Tokioreizigers, neem de metro naar Daiba en geniet met de voetjes in het zand van dit prachtige uitzicht :)

'529597' door corriedewinter '529597' door corriedewinter

JapanTokio

JapanTokio

Van het wereldse naar

corriedewinter

Kamakura ligt zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van Tokyo. We reizen naar deze kleine stad aan de Sagamibaai vanwege de vele tempels en schrijnen (Shintoheiligdommen) Op weg naar een Shintoheiligdom kom je meestal traditionele Japanse poorten of torii tegen. De torii wordt gezien als de overgang van de 'gewone' wereld naar het heilige. De torii zou symbool staan voor een stok waarop een haan kraait om de zon aan te roepen. Onder de torii doorlopen betekent dan het rijk van de nacht verlaten en het rijk van het licht betreden. Hier op deze oversteekplaats is dit wel heel goed te zien. Voor de torii haasten mensen zich naar de overkant, daarachter loopt de brede laan naar de Tsurugaoka Hachimangu schrijn. De torii is de laatste van een hele serie; vanaf het strand van Kamakura vind je ze langs een brede weg die door de hele stad naar het heiligdom loopt.

'499784' door RobHoekstra '499784' door RobHoekstra

JapanTokio

JapanTokio

Yoyogi park

RobHoekstra

Het Yoyogi park is een van de grootste parken van Tokio en ligt in de wijk Shibuya naast het Harajuku station. Het is uiteraard erg goed onderhouden (zoals bijna alle tuinen en parken in Japan) en fijne plek om even te ontsnappen aan de drukte. Deze hoge bomen lijken wel getrimd zo mooi als ze een dorkijkje vormen naar de lucht.

'516941' door kokkiesjoe '516941' door kokkiesjoe

JapanTokio

JapanTokio

Regen in Tokio

kokkiesjoe

We verbleven een paar dagen in Tokio. Wandeling gemaakt door de stad. Soms regent het ook in Tokio wel eens. Dat levert dan weer wel een leuke foto op!