Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De kracht van schoonheid

Tokio,
Japan


Als vorsten mogen we vooraan gaan zitten, op een verhoging. Zo hebben we perfect uitzicht op de sumo-ring voor ons. Door onze haarkleur en lengte steken we af tegen de andere toeschouwers om ons heen die ons openlijk bekijken alsof we van een andere planeet komen. We hebben geen idee wat ons te wachten staat. Vanaf het moment dat de ceremonie begint verwonderen we ons over de vele rituele die plaatsvinden voordat het echte 'worstelen' begint. Een soort dans, het gooien van zout, samenzang. Het zijn allemaal oude gebruiken die in eren worden gehouden. Best een gek gezicht om al die vrij forse (in onze ogen obesitas) mannen, slechts gehuld in een soort katoenen luier, met serieuze gezichten het licht zoetsappige toneelstukje te zien opvoeren.
Waarschijnlijk denk je bij het zien van de foto niet direct aan schoonheid. De sumo-worstelaar hebben echter wel een heldenstatus in Japan. En hoewel de vrouwen zo weinig mogelijk eten om slank te blijven, zijn de sumo-mannen een lust voor het Japanse oog.
Japan heeft een van de meest ondoorgrondelijke en tegelijk facinerende culturen van de landen waar ik ooit ben geweest. Verfijnde rituelen en eeuwenoude tradities staan in schril contrast met de bizarre gewoontes en wreedheden van het verleden en het nu. Het verfijnde Ikebana, de thee-ceremonies ten opzichte van de walvisjacht en de metro-billenknijpende mannen. Een reis door Japan prikkelt alle zintuigen!