Japan reisblogs

Dobberen in de onbekende en unieke cultuur van Japan

ellenhalfwerk was er (tot 29 mei 2010) Gepost op 07 jun 113 reacties

“Konnichiwa”. Ik groet het personeel van de eetgelegenheid die is verstopt in een smal steegje, achter witte rijstpapieren lantaarns en blauwe doeken waarop een tekst staat die ik niet begrijp. De zachte wind verspreidt de geur uit de keuken door de lucht. Een goede reclame die mij naar de ingang leidt. Het steegje doet aan als een plek waar je nog steeds de geur van vroeger kunt opsnuiven. Waar een oude vrouw in haar kimono getuige is van een Samurai die de hoek om verdwijnt, zijn glimmende zwaard aan zijn zij. “Irasshaimase”, het personeel schreeuwt mij bijna een warm welkom toe. Ik moet een beetje giechelen, maar krijg onmiddellijk grip op mijzelf en realiseer me dat ik in een compleet onbekende zee dobber. Deze cultuur is niet alleen anders, maar ook uniek. “Welkom in Japan“, zeg ik tegen mijzelf.

Ik kijk er enorm naar uit om in een land te reizen dat is ondergedompeld in unieke kenmerken, ontwikkeld door weinig invloeden van buitenaf. Discipline is enorm, tradities worden gekoesterd en gebruiken tellen mee. Het lijkt wel alsof alles in Japan de kunst van respect, elegantie en finesse ademt.

Japanse food displays
De taal op de machine die mijn bestelling uit zal printen is niet te lezen voor iemand die slechts een paar woorden Japans spreekt. Gelukkig hebben vindingrijke geesten de plastic food displays bedacht. Een Japanse uitvinding die door veel restaurants en eetgelegenheden gebruikt wordt om klanten aan te trekken en die langzaam in gebruik wordt genomen in ‘aangrenzende’ landen. Het is ook een middel tegen de onzekerheid van de onwetende toerist. Deze handgemaakte replica’s zien er zo echt uit dat je er bijna je tanden in wilt zetten. Gestoomde witte rijst met geroosterde stukjes knoflook, bedekt met een vierkant gevormd ei. Glinsterende noodles, verzadigd in schaaldierensoep. Krokante geroosterde kip met gele rijst. Sushi met verse paling in de vorm van gebakjes. Het muntje rinkelt zijn weg naar de bodem van de machine en ik druk op de knop die correspondeert met het gerecht van mijn keuze.

Japanse gebruiken
De kok reikt zijn handen uit naar het briefje waarop de bestelling staat. Zijn beide handen zijn naast elkaar geplaatst en zijn handpalmen wijzen naar boven. Dit is een manier om respect en vriendelijkheid te tonen. Ik geef hem het briefje op dezelfde manier en knikt mijn hoofd lichtelijk. Dan volgt er een ongemakkelijke situatie: hij zegt iets wat ik totaal niet begrijp. Na enkele vriendelijke pogingen van zijn kant wijst hij uiteindelijk naar de soba en udon noodles. “Oh sorry, de udon noodles alstublieft”.

Reizen in Azië betekent eten met stokjes. Ik kan mijzelf gelukkig een volgende verlegenheid besparen, ik kan er namelijk zelfs mijn rijst mee eten! Ik probeer te onthouden mijn stokjes niet rechtop in de rijst te zetten: dit is een manier om rijst aan de doden te offeren in boeddhistische rituelen.

De Japanse cultuur ontdekken
De fijne kruiden versterken de smaak van het gerecht dat de multitasking kok op een jaloersmakende professionele en snelle manier klaargemaakt heeft, tussen het begroeten van klanten, het uitdelen van bevelen aan het personeel (althans, daar leek het op) en het schoonhouden van zijn keuken door. Het eten is goedkoop en eenvoudig, maar stimuleert mijn smaakpapillen. Less is more is een kunst die eigen is aan Japan. In de aankomende paar weken hoop ik op meer kleine stukjes te stuiten die deze bijzondere cultuur vormen. Voor nu ontvang ik nederig deze maaltijd. Een vertaling van ‘eet smakelijk’. Itadakimasu.

ellenhalfwerk Positie 27550 (0 p.) Lid sinds 07-06-2011 Foto's en tips: 12 Blogs: 2 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Een eetgelegenheid op een markt
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een bezoek aan Angkor Wat
1 3
Gepost op 07 juni
Cambodja Angkor en Siem Reap

Reacties bij deze blog

maranopreis

Door: maranopreis • Geplaatst op

Leuk detail van Japan, arigato.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooi geschreven verhaal, dat voor mij een klein stukje Japan onthult. Smaakt naar meer.

awesomemore

Door: awesomemore • Geplaatst op

heerlijke blog met de smaak van verlangen

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.