Japan reisblogs

3000 kilo sumovlees

awesomemore was er (tot 06 okt 2008) Gepost op 06 apr 112 reacties

Ja, daar sta je dan. Kijkend naar een bronzen beeld van het grootste monster dat ooit leefde: Godzilla. Maar hij is zo klein! Het is dat ie op een sokkel staat, anders zou je de schrik van Tokio een paar bemoedigende klopjes op zijn lelijke kop geven. Op naar die andere Japanse giganten dan maar.

Een paar kilometer in noordoostelijke richting van Ginza, aan de overkant van de rivier ligt de wijk Ryogoku. Als snel loop je daar tegen een volgend beeld aan. Ha! Die Japanners zijn dus niet alleen groots in de miniaturisering van camera’s, computers, camera’s en auto’s. Nee, ze kleineren ook hun mythische reuzen. Na Godzilla extra small, staan we nu voor het beeld van een sumoworstelaar, afmeting tuinkabouter. Voorzichtig kijken we om ons heen, speurend naar Sneeuwwitje en de andere 6 dwergen. Typisch.

Ryogoku is dé sumowijk van Tokio. Hier vind je het nationale sumo stadion, sumo stables, sumo restaurants en als je niet oplet klets je vol op een set dikke billen met een zijden string ertussen. Sumoworstelen is weer op de weg terug in Japan. Dit horen we althans van twee Japanse jongemannen waar we een biertje mee drinken en sushi mee eten. Steeds meer jongeren zijn op zoek naar tegengewicht aan een nationale identiteit en trots die ten gevolge van globalisering en een decennium economische neergang onder druk staan. Ze vinden dit in de tradities en ‘looks’ van de eeuwenoude sumotraditie. Onze tafelgenoten zelf doen hier zichtbaar niet aan mee. Zij zijn gekleed als de honderdduizenden salarymen die elke dag zwoegen onder druk van de collectieve maatschappij.

Lopend door Ryogoku zijn de stables moeilijk te spotten. De buurt wordt doorsneden door talloze smalle zijstraatjes. Volgens een kaartje dat we bij een hotel hebben opgepikt zijn we dicht bij een relatieve concentratie van sumo stables. Maar waar zijn ze? Daar! Plots doemt in de verte een vleeskleurige berg op. En nog één, twee, drie. Het is een fascinerend gezicht, de gladiatoren van een sport waarvan de geschiedenis ruim 2000 jaar teruggaat, staan in smalle steegjes tussen de ochtendtrainingen door halfnaakt stoom af te blazen. We knikken respectvol naar ze en vragen of we misschien naar hun training mogen kijken?

Even later draven de giganten over de zandvloer van de sumo stable. In het midden is een cirkel getekend, deze kruisend maken ze schijnbewegingen. Puffend en hijgend sluit men vervolgens weer aan bij de rij. Wie de training leidt is niet helemaal duidelijk. Dat het er serieus aan toegaat staat buiten kijf, er wordt weinig of niet gesproken. Misschien is het de spanning. Over een paar dagen staat namelijk het Grand Sumo Tournament in de nabij gelegen Ryogoku Kokugikan Sumo Hall op stapel. Hier moet het gebeuren. Een wedstrijd winnen is een treetje hoger op de ladder naar de status van Yokozuna, grand champion. Verlies betekent een stap naar beneden. 3000 kilo sumovlees drilt en de grond trilt.

Na de training is het tijd voor ontspanning en boodschappen. Plots verschijnen er in het straatbeeld van Ryogoku sumoworstelaars gehuld in yukata’s. En zo loop je in een wereldstad omringd door fietsende en winkelde mannen in badjas. Lost in translation.

awesomemore Positie 52 (35974 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1259 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Groot in kleinheid
blogfoto nr. 2
Zitvlees
blogfoto nr. 3
Yes, look ok!
blogfoto nr. 4
All I wanna do is bicycle
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Mies heeft gelijk, dit geeft een geweldig inkijkje! Foto's maken het compleet. Weet jij toevallig of het buiten de grote toernooien ook mogelijk is om wedstrijden bij te wonen? Want wij vissen waarschijnlijk net achter het net bij zo'n toernooi...

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Nog geen reactie... raar.
Orginele inkijk in een stukje Japan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.