Japan reisblogs

Praatje pot

pkoelewijn was er (tot 21 nov 2004) Gepost op 18 sep 094 reacties

Als je over Japan rapporteert, mag het "praatje pot" beslist niet ontbreken.
Voorzover waarneembaar wordt 99% van het sanitair in Japan door de firma TOTO gefabriceerd en hun volledig geautomatiseerde spoel/droog Western Style toilet is een technisch hoogstandje van in het westen ongekende klasse.
Het toiletteren verloopt -althans bij dames- ongeveer als volgt: men neemt plaats op de verwarmde bril, er gaat alvast wat water lopen (zelf heb je dus nog niets gedaan!) en je doet een plas of anderszins. Vervolgens kies je op de knoppenconsole, die rechts van de pot zit, een sproei/spoelprogramma. De vorm en richting van het sproeien worden aangegeven met behulp van pictogrammen met heuse billen, zodat je ook als niet-Japanner je sproeiprogramma geheel naar wens en behoefte kunt instellen. De temperatuur en de sterkte van de straal van de sproeier kunnen traploos worden geregeld. Het is hierbij wel zaak om vooraf de STOP-knop te identificeren, want mocht het water te heet zijn.....enfin , vul zelf maar in. Na afloop van het sproeien zet men de warmeluchtdroger aan.
De wc's in toiletruimtes van restaurants hebben ook nog een knop waarmee een keihard geluid wordt geproduceerd dat het midden houdt tussen koeiengeloei en schapengeblaat. Door dit geluid worden eventueel door jezelf geproduceerde geluiden overstemd, zodat je ten opzichte van je medetoiletgebruikers niet in verlegenheid wordt gebracht. Het spreekt vanzelf dat het doorspoelen van dit soort toiletten geheel automatisch gebeurt en dat de bril na afloop ook volautomatisch wordt gereinigd.
Ja, dit is weer eens iets heel anders dan het langs de oevers van de Niger, achter een bosje, gegraven kuiltje in het zand...

pkoelewijn Positie 96 (17141 p.) Lid sinds 10-09-2008 Foto's en tips: 2406 Blogs: 17 Fans: 20
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Avonturen in Yucatan
0 30
Gepost op 15 oktober
Mexico Yucatan
Bandenpech in Palenque
3 26
Gepost op 02 februari
Mexico Chiapas - Palenque
Heibel in de Ngorongoro krater (2003)
0 39
Gepost op 05 december
Tanzania Ngorongoro krater

Reacties bij deze blog

Joanna

Door: Joanna • Geplaatst op

geweldig verhaal, ha ha! Heb bij mijn eerste Japanse toiletervaring ook met verbazing kennis gemaakt met dit fenomeen!
Er komt as we speak ook zomaar een nieuw dagthema opborrelen....(ook leuk blogthema, ik heb nog een leuk chinees verhaal!)
Ga me eens storten op je blogs, leuk!!

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

hahaha wat leuk!

Marjan

Door: Marjan • Geplaatst op

haha, leuke blog, Nel!!

mulderlis

Door: mulderlis • Geplaatst op

Wat een keuzemogelijkheden...moet je geen hoge nood hebben ;))

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.