Osaka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Feest op Koyasan

Osaka,
Japan


De berg Koya ligt ten zuiden van Osaka en wij gaan er naartoe met trein, kabeltrein en bus.
Koyasan is het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai, of Kobo Daishi, 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken.
Wij slapen in een van de vele kloosters waar we vegetarische maaltijden krijgen en de ochtendceremonie meemaken.
Nu zijn we met deze dames op weg naar de heilige plek Danjo Garan waar de Konpon Daito, een pagode staat die als een van de eerste gebouwen op de berg verscheen toen Kukai daar neerstreek.
We boffen, want het is vandaag 21 maart volgens de boeddhistische kalender en dat is de dag waarop Kukai overging tot eeuwige meditatie, zijn sterfdag dus. Deze dag: Kyo-sho-mieko, in 2016 op 26 april, wordt gevierd met ceremonies ter ere van Kobo Daishi om hem te bedanken voor zijn eeuwigdurende gebeden voor het welzijn van de wereld. Iedereen krijgt cadeautjes: rijstcake, bloemen en de zegen van de hoofdabt van het klooster.
De dames zijn prachtig gekleed voor de gelegenheid. Moeder draagt een bij haar kimono passende paraplu en dochter een paraplu in de vorm van een parasol die bij de ceremonies gebruikt wordt.
Later zal ik hiervan meer foto’s plaatsen.