Osaka

'501852' door RobHoekstra '501852' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Kasteel van Himeji

RobHoekstra

Hierbij mijn inbreng voor het maandthema; de must see van mijn citytrip. Hoewel het Himeji castle ligt in de stad Himeji, vermeld ik hem dit keer toch onder de stad Osaka. Osaka is namelijk een grote stad die zich uitstekend leent voor een citytrip. Himeji ligt op slechts een half uurtje "bullettrainen" van Osaka en zal door weinigen worden gekozen als citytrip bestemming. Verblijf je echter in Metropool Osaka dan kan ik een dagtrip naar dit kasteel in Himeji ten zeerste aanbevelen. Het is sinds vorig jaar ook eindelijk weer toegankelijk voor bezoekers na een renovatie van maar liefst vijf jaar.

'483226' door RobHoekstra '483226' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Oud en Nieuw

RobHoekstra

Osaka castle is de bezienswaardigheid van Osaka. Midden in de stad op een heuveltje torent het kasteel een beetje boven de stad uit. Vanaf het dak heb je een mooi 360 graden uitzicht over de stad. Hier het kasteel met op de achtergrond de modernere kastelen.

'504112' door RobHoekstra '504112' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Shinsekai

RobHoekstra

Shinsekai is een oude wijk net ten zuiden van het city centre (Minami) De wijk is in 1912 opgericht met New York als model voor de zuidelijke helft en Parijs als model voor de noordelijke helft. De wijk is na de tweede wereldoorlog nauwelijks gerestaureerd en is mede daardoor een van de armste en meest gevaarlijke wijken van Japan. Al kan ik me niet voorstellen dat je hier ook maar iets te vrezen hoeft te hebben. Gevaarlijk voor Japanse begrippen misschien. Ik denk zelf dat er een grotere kans bestaat om beroofd te worden in St. Annaparochie dan in Osaka. De wijk kenmerkt zich door de vele gekke restaurantjes, entertainment gelegenheden en een soort van derderangs mini Eifeltorentje (zie foto). Ik heb me er in ieder geval goed vermaakt en kan een bezoekje aanraden.

'516604' door RobHoekstra '516604' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Kasteeltuin

RobHoekstra

Osaka is een miljoenenstad op een paar uurtjes ten zuiden van Tokio. Het heeft misschien niet zoveel bezienswaardigheden als bijvoorbeeld Kyoto of Tokio maar toch zeker wel genoeg om je er een paar dagen zoet te houden. Een van de drukst bezochte plekken in de stad is Osaka castle hier op de achtergrond. Het kasteel ligt op heuvel omringd door mooie Japanse tuinen. Vanaf het kasteel heb je een goed uitzicht over de stad. Maar voor het beste uitzicht over Osaka moet je naar het observation desk van de Abeno Harukas wolkenkrabber. Deze stad is voor Tokio wat Rotterdam is voor Amsterdam en/of andersom ;-) ps. ga voor heerlijke snacks een avondje op pad in Dotonbori. Hier kom je ogen, oren en vooral maaginhoud tekort.

'484315' door RobHoekstra '484315' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Umeda by night

RobHoekstra

In het stadsdeel Umeda staat het Umeda sky building. Hier heb je een 360 graden uitzicht platform over de stad Osaka. Niet zo hoog als het in 2014 geopende Abeno Harukas maar wel in de open lucht zonder glas.

'483018' door RobHoekstra '483018' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

High up in the sky

RobHoekstra

Uitzicht over Japans derde stad Osaka van het hoogste gebouw in Japan, Abeno Harukas. Deze mega wolkenkrabber is 300 meter hoog en telt 62 verdiepingen. Het heeft z'n deuren pas in 2014 geopend. Kosten: 76 billion Yen, reken maar uit ;-)

'484720' door RobHoekstra '484720' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Alle zintuigen op...s

RobHoekstra

Dotonbori street in Osaka is een, voor japanse begrippen, chaotische mix van mensen, neon, reclame beelden en heel veel geuren etc etc... De specialiteit van een restaurant herken je daar aan een beeld dat ergens boven de ingang hangt. Levensgrote kogelvissen, octopussen, pasteitjes en noem maar op. Echt een plek waar je zintuigen overuren draaien.

'453440' door RobHoekstra '453440' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Osaka castle

RobHoekstra

Osaka castle is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Osaka. Het kijkt mooi uit over de stad en de omliggende bergen. De herfstkleuren maakten het geheel nog net iets aparter voor mij.

'514968' door Jan10e '514968' door Jan10e

JapanOsaka

JapanOsaka

Japan Rail Pass

Jan10e

Dik 5 weken de tijd om door Japan te reizen. Wij hebben op voorhand de Japan Rail Pass aangeschaft. De Nationale Pas. En daar hebben we heel goed gebruik van gemaakt. We hebben heel Japan doorkruist. Een prima ervaring. Schone treinen, de conducteurs die een buiging maken als ze een coupe binnenkomen of verlaten, de snelheid, het in lijn instappen en ik kan me niet herinneren dat er een verbinding is uitgevallen of er een vertraging was. En altijd een zitplaats. (vooraf in sommige treinen is reserveren verplicht, maar dat wordt aangegeven.) Een echte aanrader als je Japan op eigen houtje wilt doen. De stations zijn allemaal in het centrum van een stad dus je wandelt zo met je rugzak naar een metrostation of direct naar een accommdatie. Je kunt kiezen voor Nationale pas of per regio. Wij hadden het zo uitgekiend dat we voor Osaka en omgeving en naar Kyoto met losse kaartjes reisden om vervolgens na Kyota het 'overland traject' te doen met de pas. Van Kyushu tot aan Hokkaido.

'484787' door RobHoekstra '484787' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Jappenwerk

RobHoekstra

Monnikenwerk in het kwadraat is Jappenwerk (niet lullig bedoeld maar Japannerswerk klinkt gewoon niet goed) Overal zie je tuinmannen die met uiterste precisie chirurgenwerk uitvoeren op planten, bomen en mossen. Ze snoeien een boom als deze zonder grappen gewoon met een nagelschaartje. Ik moet ook eerlijk zeggen dat de tuinen in Japan mooier zijn dan elders. Wat zijn deze mensen toch gestructureerd en precies. Een volk waar ik echt veel respect voor heb gekregen.

'529454' door corriedewinter '529454' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Kyo-sho-mieko op...Ko

corriedewinter

Ik sta hier op de heilige plek Danjo Garan waar o.a. de pagode Konpon Daito staat die Kobo Daishi Kukai, de grondlegger van Shingonboeddhisme in Japan als een van de eerste gebouwen op richtte. De ceremonie ter gelegenheid van zijn sterfdag is begonnen: hier wordt een hoge priester begeleid naar de tempel waar hij voor gelovigen een dienst zal leiden. Let op de parasol waarvan de paraplu op mijn vorige foto is afgeleid. Wij mogen overal fotograferen, de Japanse tv is ook aanwezig. Kyo-sho-mieko wordt gevierd om Kobo Dashi te bedanken voor zijn eeuwigdurende gebeden voor het welzijn van de wereld. Na afloop krijgt iedereen cadeautjes: rijstcake, bloemen en de zegen van de hoofdabt van het klooster. Daarna wordt de abt in een draagstoel naar de tempel waar een grote boeddha staat gedragen en is het feest voorbij. Kijk op de website van Koyasan wanneer de ceremonie in 2017 wordt gehouden.

'453385' door RobHoekstra '453385' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Dotonbori glico man

RobHoekstra

Dotonbori river ligt heel verassend in de wijk Dotonbori. Het is het uitgaansgebied van Osaka en barst van de restaurantjes en drinkgelegenheden. Je kijkt hier je ogen uit en komt zintuigen tekort.

'264154' door mulderlis '264154' door mulderlis

JapanOsaka

JapanOsaka

Hippe Architectuur!

mulderlis

In Japan krijgen architecten veel vrijheid om de opvallendste bouwwerken neer te zetten. Namba HIPS, een gebouw vol met entertainment in het centrum van Osaka is hier een goed voorbeeld van. In het ontwerp is een uitroepteken (!) verwerkt. Verder heeft dit gebouw aan de gevel een soort kermisattractie - in een cabine van bovenin razendsnel naar beneden. De veranderende verlichting maakt het geheel af.

'540664' door corriedewinter '540664' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Osaka station City

corriedewinter

We staan hier in het midden van het gigantische Osaka Station, waar links en rechts een shoppingmall is gebouwd. Hier zijn de meest luxe winkels gevestigd, maar je kunt er ook heerlijk eten. Loop ook even buiten het station naar Yodobashi Camera, een warenhuis van 7 verdiepingen, met alle elektronische apparatuur die je maar kunt bedenken, maar ook games, mode, gadgets en snoepjes, waar Japanners gek op zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van wasabi of groene thee snoepjes?

'485024' door RobHoekstra '485024' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Big city oasis

RobHoekstra

Middenin de grote stad Osaka ligt het Osaka castle met bijbehorend park. Een fijne en groene plek in de dichtbevolkte miljoenenstad. Vanaf het kasttel heb je ook een prima uitzicht over de stad. Deze foto heeft een HDR bewerking. De lucht steekt daarom wat extra duidelijk af.

'530315' door corriedewinter '530315' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Zuiverend water voor.

corriedewinter

Koyasan, een berg ten zuiden van Osaka, is het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai, of Kobo Daishi, 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken. Wij slapen in een van de vele kloosters waar we vegetarische maaltijden krijgen en de ochtendceremonie meemaken. Nu staan we bij de brug die naar de graftombe van Kobo Daishi leidt. Er staan vijf grote boeddhabeelden die hier met water uit de heilige beek gezuiverd worden. Veel pelgrims maken de lange tocht naar Koyasan om Kobo Daishi eer te bewijzen. De 3 routes kun je zelf ook lopen, zoals de Choisi Stupa route van 23,5 km.

'492906' door RobHoekstra '492906' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Osaka Angels

RobHoekstra

Deze heren stonden voor het verkeerslicht een beetje te pronken met hun bijzondere motoren. Toen het licht op groen sprong reden ze echter rustig en zonder uitsloverijen weg...Het blijven tenslotte Japanners ;-)

'529418' door corriedewinter '529418' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Feest op Koyasan

corriedewinter

De berg Koya ligt ten zuiden van Osaka en wij gaan er naartoe met trein, kabeltrein en bus. Koyasan is het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai, of Kobo Daishi, 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken. Wij slapen in een van de vele kloosters waar we vegetarische maaltijden krijgen en de ochtendceremonie meemaken. Nu zijn we met deze dames op weg naar de heilige plek Danjo Garan waar de Konpon Daito, een pagode staat die als een van de eerste gebouwen op de berg verscheen toen Kukai daar neerstreek. We boffen, want het is vandaag 21 maart volgens de boeddhistische kalender en dat is de dag waarop Kukai overging tot eeuwige meditatie, zijn sterfdag dus. Deze dag: Kyo-sho-mieko, in 2016 op 26 april, wordt gevierd met ceremonies ter ere van Kobo Daishi om hem te bedanken voor zijn eeuwigdurende gebeden voor het welzijn van de wereld. Iedereen krijgt cadeautjes: rijstcake, bloemen en de zegen van de hoofdabt van het klooster. De dames zijn prachtig gekleed voor de gelegenheid. Moeder draagt een bij haar kimono passende paraplu en dochter een paraplu in de vorm van een parasol die bij de ceremonies gebruikt wordt. Later zal ik hiervan meer foto’s plaatsen.

'532452' door corriedewinter '532452' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

808 bruggen in Osaka

corriedewinter

Lang geleden werd Osaka de stad van de 808 bruggen genoemd. Het Chinese karakter ‘acht’ lijkt namelijk op een geopende waaier, die ondersteboven wordt gehouden. Het betekent dat het geluk in de toekomst nog zal toenemen. Zo werd Kyoto de stad met 808 tempels genoemd. Eigenlijk waren er maar 200 bruggen in Osaka. Momenteel zijn er weer meer dan 800 bruggen. Hier zie ik er zes over de Yodorivier, waaronder een dubbele spoorbrug. Het uitzicht vanaf het Umeda Skybuilding is fantastisch, je bent namelijk in de open lucht en er zijn geen obstakels.

'517672' door RobHoekstra '517672' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Osaka neon

RobHoekstra

Een van de leukste buurten in Osaka om rond te lopen vond ik Dotonbori. Hier kom je echt zintuigen tekort. Een schreeuweriger sfeertje dan hier vind je niet snel denk ik. Overal lichten geluiden en geuren. Op en rond de Dotonbori bridge zie je ook de meest vreemd geklede Japanners rondhangen. Voor een echte portrettenfotograaf of gewoon voor iemand met grotere cojones dan ik is dit een perfect plek voor het maken van interessante portretten. Ik heb het maar bij de stadsaanzichten gehouden ;-)

'530134' door corriedewinter '530134' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Umeda Sky building

corriedewinter

En dit is nu het Umeda Sky Building in Osaka City, van onderaf. Je ziet hier de twee torens van veertig verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door de daktuin die opgebouwd is op de grond en vervolgens 170 meter is opgehesen met een snelheid van 35 cm per minuut.. In het midden zie je loopbruggen, eigenlijk roltrappen, die naar de 'panoramic gallery' gaan waar je 360 graden vrij uitzicht hebt over Osaka. Er is een restaurant op de 39e verdieping. Op de grond, tussen de beide torens, vind je een stadstuin met wandelpaden en fonteinen. Het gebouw is geopend van 10:00 tot 22:30, dus alle tijd voor een romantische zonsondergang en een diner terwijl je de lichten van de stad ziet aangaan. Het gebouw is bestand tegen hevige wind en aardbevingen, dus geen zorgen als het hard waait.

'488758' door RobHoekstra '488758' door RobHoekstra

JapanOsaka

JapanOsaka

Kasteel op z'n Japans

RobHoekstra

Een "moetje" tijdens je bezoek aan Osaka is het Osaka kasteel. In 1955 kreeg dit bouwwerk de benoeming "speciale historische site" Vanaf het iets hoger gelegen kasteel heb je ook een heel goed uitzicht over de derde stad van Japan.

'530061' door corriedewinter '530061' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Alles is liefde op he

corriedewinter

Vanaf een iets hoger gedeelte op de 'panoramic gallery' van het Umeda Sky building heb ik mooi zicht op het hartvormige plateau waar je liefdesslotjes kunt ophangen. De rode stoeltjes zijn nu bezet door de twee kinderen van dit gelukkige gezin. Papa en Mama hebben hen al gefotografeerd door de hartvormige opening die op de juiste afstand staat opgesteld. Nu de afstandsbediening aan en met zijn vieren op de foto. Ook leuk toch? Let ook op het Hello Kitty tasje van het meisje, Kitty is net als 'onze' Nijntje bijzonder populair. Ga vooral 's avonds omhoog, het gebouw is tot 10 uur geopend. Op de volgende foto zie je het gebouw in volle glorie.

'529314' door corriedewinter '529314' door corriedewinter

JapanOsaka

JapanOsaka

Groene thee-ijs in...

corriedewinter

De pier waar het aquarium van Osaka ligt, is een grote amusementsboulevard. Het aquarium, met twee walvishaaien, het grootste ter wereld, is al een halve dag plezier, dan is er het reuzenrad, de lego-experience en er is het winkelcentrum waar je het nieuwste speelgoed en de nieuwste games kunt spelen of aanschaffen. Japanners zijn gek op ijs, dus overal waar maar iets te zien is vind je ijswinkels. Keus genoeg, vanaf ongeveer 3 euro: mierikswortel, wilde druif, onbewerkte chocolade, sesamzaad, groene thee (best lekker), groene sojaboon, tofu, kersenbloesem, koffie verkeerd, kastanje, sake, mango, perzik en gewoon vanille. Kies maar..