Osaka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Osaka image

Slapen in een capsule

Osaka
Japan
Aalco

Slapen in een capsule

De Japanse steden zijn zeer dicht bevolkt en dat noopt tot praktische oplossingen daar waar het om het benutten van de ruimte gaat. Dat de hotelkamers allemaal zeer klein zijn is dan nog niet zo raar en dat een tweepersoonsbed vaker 120 cm breed is, dan de riante 180 cm die wij thuis gewend zijn, is al iets waar ik niet gek van opkijk. Maar dat ze in Japan in capsules slapen is iets waar ik pas achter kwam toen we de reis aan het voorbereiden waren.

Aangezien we het land graag echt willen ervaren zoals het is konden we er natuurlijk niet omheen om een nachtje in zo'n capsule te gaan slapen.

Wat is het en hoe werkt het dan precies?
Een capsule is eigenlijk een hele grote grafkist om het eens gezellig samen te vatten. De afmetingen van je hotelkamer zijn precies '100 cm breed X 100 cm hoog X 200 cm diep'. Voor de wiskundigen onder ons spreken we over een inhoud van 2 kuub. Ik heb het dus niet over het bed, maar over de hele kamer: die grafkist zeg maar.

Vervolgens worden er op een verdieping twee rijen van een stuk of 15 van die capsules op elkaar gestapeld en daar recht tegenover nog eens twee rijen. Zo lig je dus met 60 mensen op een soort slaapzaal, allemaal je eigen capsule. Mannen en vrouwen op een verschillende afdeling. Met Miranda heb ik morgen dus maar in de lobby afgesproken.

Wat tref je dan aan in de capsule?
Voor de geschetste afmetingen krijg je wel behoorlijke voorzieningen overigens. Het matras waar je op slaapt past er precies in en is dus 100 cm X 200 cm. De achterwand is van zacht materiaal zodat je er met je kussen lekker tegen aan kan hangen. Aan de linkerwand hangt een spiegel, het voeteneinde functioneert als in - en uitgang welke je kan afsluiten met een rolgordijn voor de nodige privacy, tevens hangt er rechtsboven een flatscreen TV met 12 zenders in het Japans, vervolgens heb je de rechterwand; hier zit het bedieningspaneel voor de televisie, de dimbare verlichting, de radio, de wekker, een stopcontact en de regelbare airconditioning. Boven dit paneel zit nog een plateau om spullen op te leggen. Tot slot heb je het plafond waar een kleine rookmelder en een mini-sprinkler aan gemonteerd zijn. De rest van je spullen kan je kwijt in je persoonlijke kluis in de hal; behalve je schoenen.... je schoenen stop je in een persoonlijke schoenenkluis beneden in de lobby.

Voor degene die claustrofobisch worden hangt er ook nog een plattegrond met de vluchtroutes als wandversiering naast de spiegel.

En dit allemaal voor de zeer schappelijke prijs van € 25,- per nacht inclusief gebruik van de gemeenschappelijke douche, het toilet, een handdoek, badjas en als toegift krijg je ook nog een nieuwe tandenborstel.

Mijn avond kan niet meer stuk!

Foto's

50abd.jpg
50abd.jpg
Aalco
e021c.jpg
e021c.jpg
Aalco