Okinawa beste reistijd

De ideale tijd om naar Okinawa te reizen is april, mei, september en oktober. Buiten de grote steden heeft Okinawa een indrukwekkende natuur met meren, moerassen, bergen, vulkanen, groene wouden en watervallen. De bouwers van duizenden schitterende tempels en heiligdommen hebben zich de afgelopen 1200 jaar laten inspireren door dit landschap. In Okinawa gaat ‘de wereld van morgen’ samen met eeuwenoude tradities en gebruiken. Met extremen van een subarctisch klimaat op Hokkaido en een subtropisch klimaat op Okinawa verveelt het Okinawase weer nooit. In het najaar (september en oktober) en voorjaar (maart tot juni) komen de twee uitersten samen in aangename, milde en droge dagen. 

De ideale tijd om naar Okinawa te reizen is april, mei, september en oktober
Je kunt het beste in het voor- en najaar naar Okinawa reizen. Foto: Auke Hulst

Beste reistijd Okinawa: het weer per regio

In de weertabellen hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand voor de belangrijkste regio’s van Okinawa. De beste maanden om te reizen zijn groen gemarkeerd.

Klimaat Noord-Japan

Hokkaido is het meest noordelijke van de vier Okinawase hoofdeilanden (de andere zijn Kyushu, Honsu en Shikoku) en in veel opzichten het minst Okinawase stuk Okinawa. Het is een land van bergen, wouden en lange wegen die ideaal zijn voor roadtrips. Ook laat Hokkaido zich voorstaan op de beste vis en zeevruchten van een land dat culinair toch al op dat vlak uitblinkt. De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt. Hokkaido kent zeer koude winters met veel sneeuwval, wat goede mogelijkheden schept voor wintersport (en een fameus sneeuwfestival). Maar wie een roadtrip wil maken doet er goed aan de vroege herfst te kiezen, wanneer prachtige herfstkleuren de wegen omzomen. De zomers zijn over het algemeen te warm om prettig te zijn. 

Klimaat Noord-Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
0
0
4
11
17
22
25
26
22
16
8
2
108
94
82
62
55
66
69
142
138
116
99
100

 

De beste reistijd naar Noord-Japan is de herfst
De beste tijd om een roadtrip te maken door Hokkaido is de vroege herfst. Foto: Michael Dehaspe

Klimaat Centraal- en Oost Okinawa

De beste reistijd voor Tokio is april en mei. De temperaturen zijn dan zacht en de complete stad wordt dan opgefleurd door de bloesem. De zomermaanden kunnen vrij heet en smoggy zijn. Het najaar is dan weer een betere reistijd door zijn mildere temperaturen en de mooie herfstkleuren. Kioto is de ideale plek om je simultaan in de historie en de overweldigende moderniteit van Okinawa te storten. In de winter kan Kioto behoorlijk koud zijn. De zomers zijn er drukkend. De ideale reistijd is het voorjaar. Je kunt tussen eind maart en eind mei Okinawaners naar het park en de oevers van rivieren vergezellen voor hanami, de traditie kersenbloemen te bewonderen en te picknicken. Een oudere vorm van hanami is ume, dat zich richt op pruimenbloesems. Ume valt in de laatste week van februari. Ook het najaar – wanneer de stad zich hult in weemoedige tinten – is een goede reistijd. 

Klimaat Centraal- en Oost Okinawa

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
 
 
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
10
10
13
18
23
25
29
31
27
21
17
12
45
60
100
125
138
185
126
148
180
164
89
46

De beste reistijd voor Tokio is april en mei
De beste reistijd voor Tokio is april en mei. Foto: Michael Dehaspe

Klimaat Zuid-Japan

De beste reistijd voor de regio Fukuoka is het voorjaar of het najaar, het is er dan aangenaam warm en er valt weinig neerslag. Dat is niet zo gek want het zuiden van Okinawa kent een warm zeeklimaat. De meest zuidelijke eilanden, de Okinawa-eilanden, hebben zelfs een subtropisch klimaat. In de winter liggen daar de temperaturen zelfs nog rond de twintig graden. 

Klimaat Zuid-Japan

Maand 
Temp (° C)
Neerslag (mm)
 
 
jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
9
9
12
17
22
25
29
30
27
22
17
11
74
77
109
158
161
279
264
127
180
95
79
58

Feestdagen Okinawa: wanneer heeft Okinawa vrij? 

3 mei Dag van de Grondwet, 18 september Dag van Respect voor Ouderen, 3 november Cultuurdag.

Reisadvies Okinawa: is Okinawa veilig?

Check de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een actueel reisadvies en specifieke veiligheidsrisico’s.

Alle beste reistijden in handige pocket

Wil je te allen tijde op de hoogte zijn van de beste reistijden van alle landen wereldwijd? Dan kun je niet zonder de supercompacte Columbus Reisplannerpocket. Hierin vind je de beste reistijd per land, de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, wanneer het regenseizoen valt, wanneer het warm en koud is en wanneer de feestdagen vallen. Zo heb je de wereldwijde weersverwachting in je broekzak! Je koopt de Columbus Reisplanner t.w.v. € 12,00 hier

Informatie over Okinawa

Beste foto's & tips van Okinawa

'1101819' door elisleem '1101819' door elisleem

JapanOkinawa

JapanOkinawa

Pinaisara waterval op

elisleem

De Pinaisara waterval bevindt zich op Iriomote, één van Japan's laatste wildernissen. Iriomote maakt deel uit van de Okinawa-eilandengroep en ligt op minder dan 300 km van Taiwan. Om de top van deze waterval te bereiken zijn er twee opties: je neemt een gids en kayakt samen met hem naar de voet van de waterval. Vandaar kan je via een korte maar pittige klim naar boven gaan. Deze optie wordt door 99% van de mensen gedaan. Een tweede optie is om vanaf de parking helemaal naar boven te wandelen (reken op meer dan een uur) door de dichte jungle. Her en daar hangt een roze lintje om het pad niet kwijt te raken. Eens boven wordt je echter beloond met een prachtig zicht over de noordzijde van het eiland! Vanaf de top kan je nog afdalen naar de voet van de waterval (zo'n 25 min stappen) om dan helemaal terug te keren naar de parking. Hou er echter rekening mee dat het begin van het 'pad' niet staat aangeduid... Weten waar je moet zoeken is geen overbodig luxe (en tevens waterbestendige schoenen aangezien je in het begin enkele riviertjes moet doorkruisen).

'1101586' door elisleem '1101586' door elisleem

JapanOkinawa

JapanOkinawa

Geheim strand op...Ir

elisleem

Dit 'geheime' strand bevindt zich op Iriomote, één van Japan's laatste wildernissen. Iriomote maakt deel uit van de Okinawa-eilandengroep en ligt op minder dan 300 km van Taiwan. In de haven van Shirahama kan je de ferry nemen naar Funauki, een dorpje met slechts een handvol inwoners dat alleen met de boot bereikbaar is (+/- 10 min varen). Vanaf het kleine haventje is het zo'n 10 minuten stappen naar Idanohama Beach, één van Iriomote's mooiste stranden. Door zijn afgelegen ligging op een al afgelegen eiland zijn hier meestal slechts een handvol mensen. Het strand zelf doet echt paradijselijk aan: goudgeel zand begrensd door azuurblauw water aan de ene kant en tropisch regenwoud aan de andere kant. Aan de noordoostelijke zijde van Idanohama Beach kan je bij laag water de klif voorbij lopen en kom je op dit verscholen strand terecht. Zorg wel dat je voor hoogtij terug bent, anders wordt het zwemmen ;)!

'1101575' door elisleem '1101575' door elisleem

JapanOkinawa

JapanOkinawa

Upper Geta Falls op..

elisleem

De Geta Falls bevinden zich op Iriomote, één van Japan's laatste wildernissen. Iriomote maakt deel uit van de Okinawa-eilandengroep en ligt op minder dan 300 km van Taiwan. Ondanks de prachtige natuur, denk aan tropisch regenwoud, watervallen en koraalriffen, is het toerisme hier heel beperkt. Bijkomende moeilijkheid is dat de mooie plekjes echt in 'the middle of nowhere' liggen. Nergens zal je een bordje vinden dat het startpunt van een wandelpad aangeeft, nergens zal je aangelegde paden vinden en parkeren doe je gewoon langs de kant van de baan! Op onze wandeling naar de Geta Falls zoeken we ons een weg doorheen het regenwoud. Her en der hangen roze lintjes, maar veelal is het gewoon stappen op intuïtie. Na een 45-tal minuten komen we uit aan de Lower Geta Falls. Vanaf hier klimmen we nog wat verder de rotsen op en komen we aan de Upper Geta Falls. Wat een prachtig zicht! Vlak voor ons een dubbel getrapte waterval en achter ons in de diepte de oceaan omgeven door mangrovebossen! En het beste is dat we hier helemaal alleen kunnen genieten.

Laat kaart zien