Kyushu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kyushu image
Kyushu image Kyushu image

Hashima Island, James Bond

Kyushu
Japan
DKuiper

Hashima Island, James Bond

Hashima
Als je de James Bond film Skyfall heb gezien, dan zal het eiland Hashima ofwel Gunkanjima wat oorlogschip betekent, misschien wel bekent voorkomen. Op dit eiland zijn de scenes opgenomen waar Bond zijn rivaal Silva schuilhoudt. Helaas kan je niet het plein of de plekken waar de film is opgenomen zien, vanwege het risico dat puin naar beneden kan vallen of gedeeltes van gebouwen nog kunnen instorten.
Hashima was een mijnkolonie onder de vlag van Mitsubishi en de meest dichtstbevolkte stad ter wereld, met 5,200 mensen op 6,3 hectare 835 mensen per hectare en 83,500 mensen/km2. Op het eiland stond een kinderdagverblijf, een basisschool, een middelbare school, een zwembad, een bioscoop, een Pachinko (gok/game) hal. De bewoners hadden zelf tuintjes op de daken van de gebouwen gebouwd sinds er geen boom of gras op het eiland te bekennen was.
Het eiland ligt midden in de Oost Chinese zee en is nogal bekent om de vele typhoons die er huis houden. De bewoners waren hier aan gewend en het werd een populaire bezigheid om de golven tegen de hoge zeemuren te zien botsen. Tot 1960 was het een grote mijn, waar zelfs tot 1000 meter onder zeeniveau werd gedolven. Daarna stapte Japan over op petroleum en ging het bergafwaarts. In Januari 1974 stopte Mitsubishi met de mijn en was het eiland compleet verlaten in april dat jaar. Na 35 jaar waar de natuur en tijd zijn vrije loop heeft kunnen gaan is het eland weer geopend voor het publiek. Veel gebouwen staan nog overeind maar zijn in zeer slechte staat of soms gedeeltelijk in gestort.
Vandaag de dag kan je als onderdeel van een toer naar het eiland. Ze vertrekken vanuit de havens van Nagasaki met een snelle boot naar Hashima, waar je ongeveer een uurtje word rondgeleid.
Het is zeer indrukwekkend om over het eiland te lopen, helaas zie je maar 3 kleine delen van het eiland en blijf je ver van de gebouwen vandaag, wat ook logisch is. Het zal miljoenen kosten om het eiland op te knappen, maar dan rust de vraag zou je dat wel moeten doen. Het is gaaf om te zien hoe de staat van het eiland is, maar ik zal eerlijk zijn. Het zou geweldig zijn om tussen de gebouwen of op ze minst het pleintje kunnen bezoeken met de gebouwen er omheen.
Evengoed vind ik het de moeite waard om het eiland te bezoeken en ik hoop in de toekomst dat je misschien zelfs wat meer kan zien.
Op google maps kan je een rondleiding maken over het eiland, zelfs op plekken waar je niet mag komen. volg deze link https://www.google.nl/maps/@32.628284,129.738077,3a,75y,88.1h,95.07t/data=!3m5!1e1!3m3!1sMMwAum7OtNMAAAQIt48ldQ!2e0!3e2 Echt een aanrader om even te kijken.

Foto's

3c7a9.jpg
3c7a9.jpg
DKuiper
ec45c.jpg
ec45c.jpg
DKuiper
f538d.jpg
f538d.jpg
DKuiper

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Hashima Island, James Bond"

  • profile image comment
    Door YvonneKuiper• geplaatst op 02 Apr 2015 | 19:41:43

    Jammer dat je er niet door heen mag wandelen, ik zou er erg nieuwsgierig van worden.
    Maar je schrijft weer als een echte schrijver, het is fijn om je zo te kunnen volgen en ik krijg ook nog een goede geschiedenis les. Nou ik wacht op je volgende avontuur. Veel liefs en reisplezier. XXX

    Bericht aangepast op 08:13:54