Kyoto

'459070' door RobHoekstra '459070' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Fushimi-Inari

RobHoekstra

De Fushimi-Inari-taisha is een jinja-schrijn (heiligdom) in de wijk Fushimi-ku van de japanse stad Kyoto. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoistische heilidommen in de stad. De duizenden torii (poorten) zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. Deze galerijen voeren helemaal naar boven over een heuvel. Dankjewel Wiki. Hoe verder de heuvel op hoe minder “storende elementen” op je foto’s ;-)

'459192' door RobHoekstra '459192' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Japanse tuinen

RobHoekstra

Om Japan te bezoeken kan ik iedereen hier aanraden, heb het volgens mij ook al eerder gezegd ;-) Een land dat me meer dan positief heeft verrast. Ik bezocht het medio November. Een prima tijd. Droog, niet te koud en herfstkleuren overal. De esdoorns kleuren groen, geel, oranje en rood. De Japanners zelf trekken er rond deze tijd zelf ook massaal op uit met hun portable fotostudios. Dit is een stukje van de tuin bij het Ginkaku-Ji paviljoen. De tuinen rondom tempels en heiligdommen vond ik vaak nog boeiender dan de tempels zelf.

'434712' door BenRTravellers '434712' door BenRTravellers

JapanKyoto

JapanKyoto

Schuchtere blikken

BenRTravellers

Terwijl deze maiko’s, oftewel leerling-geisha’s, nietsvermoedend slenteren door het oude Gion-district in Kyoto, worden ze plots besprongen door een groepje hondsbrutale Chinese toeristen. Ze versperren letterlijk de weg en gaan pontificaal zonder het te vragen én zonder gene met de maiko’s op de foto. Volledig verbouwereerd kijken ze schuchter allemaal een andere kant op. Ik maak dankbaar van de gelegenheid gebruik ze ook even op de foto vast te leggen.

'486129' door RenskeSpijkers '486129' door RenskeSpijkers

JapanKyoto

JapanKyoto

Een topper van Kyoto!

RenskeSpijkers

Wanneer je in Kyoto bent is een bezoekje aan de Fushimi-Inari tempel zeker de moeite waard! Vanuit het centrale treinstation gaat er 1 lijn naar deze tempel. Na een kort ritje kom je onder aan de berg aan waar veel eettentjes en souvenirstentjes te vinden zijn. Neem de tijd en laat je verassen... de 2km lange wandelroute omhoog is bijzonder mooi. Door smalle, felrode toegangspoortjes die op de foto te zien zijn kom je langs diverse tempels. Nog een tip: kijk vooral eens achterom...

'485433' door RobHoekstra '485433' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Herfst in Japan

RobHoekstra

Probeer bij een bezoek aan Kyoto ook de buitenwijk(dorp) Arashiyama te bezoeken. Hier heerst rust en is veel te zien/doen. Tempels met prachtig aangelegde tuinen (zie foto) maar ook het bamboe bos en de berg waar een grote groep Japanse makaken leeft. Allemaal op loop en klim afstand van elkaar.

'439611' door Genietvanhetleven '439611' door Genietvanhetleven

JapanKyoto

JapanKyoto

Bamboe bos

Genietvanhetleven

Aan de rand van de drukke stad Kyoto, vind je een prachtig Bamboe bos in Arashiyama, Japan. Hoe vroeger je daar komt, hoe rustiger het is.

'84910' door Ron Gessel '84910' door Ron Gessel

JapanKyoto

JapanKyoto

Lazy on a sunday...af

Ron Gessel

Zondagmiddag net buiten Kyoto. Groet, Ron

'457704' door RobHoekstra '457704' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Kinkaku-Ji

RobHoekstra

Een van de belangrijkste trekpleisters en meest bezochte attracties van Kyoto is dit gouden paviljoen. Het werd in de 12e eeuw gebouwd maar vele jaren later door een monnik in brand gestoken. Hij is herbouwd en weer voorzien van de nodige kilo’tjes goud. De tuin er omheen in net zo zeer de moeite waard. Niet echt van de gebaande paden maar toch een must see. Sinds 1994 staat het paviljoen ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.

'455888' door RobHoekstra '455888' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Autumn in Kyoto

RobHoekstra

Ik heb genoten van de herfsttinten in Japan. Hier het zilveren Paviljoen of in het Japans: Ginkaku-Ji. Een van de vele tempels in de stad maar in de herfst extra aantrekkelijk door de vele esdoorns die er extra kleur brengen. De tempel stamt overigens uit 1474 en werd gebouwd door shogun Ashikaga Yoshimasa, wie kent hem niet ;-)

'305284' door mulderlis '305284' door mulderlis

JapanKyoto

JapanKyoto

Buigzaam Bamboe

mulderlis

Bamboe, ook wel "gras van staal" genoemd, is zowel krachtig als buigzaam. Sommige soorten groeien maar liefst 1 meter per dag. Ik hoop dat de Japanners ook over deze eigenschappen beschikken om de vreselijke aardbeving en tsunami te boven te komen. Deze foto is genomen in het prachtige (torenhoge) bamboe bos in Arashiyama - net buiten Kyoto.

'460830' door RobHoekstra '460830' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

David Bowie

RobHoekstra

De japanse Makaken hebben een roder/rozer hoofd dan de meeste andere Makaken. Ze komen op meerdere plekken in Japan in het wild voor. Deze snoeperd met z’n verschillende kleuren ogen behoort tot een groep die leeft op een berg aan de rand van Kioto. Ze laten zich goed verzorgen daar met koekjes en nootjes.

'340954' door poetin '340954' door poetin

JapanKyoto

JapanKyoto

Memoirs of a geisha

poetin

In de backstreets van het entertainment district van Kyoto (Gion) hebben we geluk... Hoewel de jonge dame nog geen geisha was maar een maiko (leerling), was het oogcontact met deze uiterst elegante en kwetsbare dame met haar typische paraplu en innemende lach een once- in- a lifetime experience die moeilijk met woorden valt te beschrijven.

'488383' door enroute2 '488383' door enroute2

JapanKyoto

JapanKyoto

Fushimi-Inari

enroute2

Het shintoistische heiligdom Fushimi-Inari doet je duizelen van bewondering wanneer je het pad betreedt dat 4 km lang door de dicht beboste bergen slingert, overdekt door duizenden scharlakenrode torii (poorten), die allen zijn gedoneerd door bedrijven, families of individuen. Het is niet voor niets een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Japan. Maar niet alleen de torii zijn indrukwekkend: verschillende altaren en mysterieuze begraafplaatsen onderbreken de route en lokken je van het pad af om de mooie details van dichtbij te bekijken. Toegang is gratis en vanuit Kyoto reis je makkelijk met de trein naar het station vlakbij de ingang van het complex.

'232137' door layobi '232137' door layobi

JapanKyoto

JapanKyoto

Japanse bruid

layobi

Wij liepen rond in een park in Kyoto, toen wij plotseling oog in oog stonden met een pasgetrouwd Japans stel. Hij in stemmig zwart, zij in een witte jurk met een prachtige kap.

'511674' door RobHoekstra '511674' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Zen reigertje

RobHoekstra

Hier een foto van de vijver bij het bekende Golden pavilion (Kinkaku-Ji) waar een reiger een van de mooiste plekjes had uitgekozen om even helemaal zen te worden. Japan, wat een gaaf land. Ja, ik blijf het nog wel even zeggen ;-)

'462726' door RobHoekstra '462726' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Gion geisha district

RobHoekstra

Een bezoek aan Kioto is niet compleet zonder een wandeling door Gion. Dit is een mysterieus wijkje waar je nog het oude Kioto kunt voelen. Het voelt mede door het ontbreken van niet afgeschermde ramen als erg gesloten. Af en toe zie/hoor je een geisha of maiko snel in en uit een van de huisjes wandelen. Achter de gesloten deuren bevinden zich echter bijzondere goede restaurants waar je je waant in de film memoires of a geisha.

'512373' door RobHoekstra '512373' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Nog een keer Japanse.

RobHoekstra

In de grote stad Kyoto kijk je je ogen uit. Het is wat mij betreft een groot openlucht museum. Hier staan we op een helling bij het Silver Pavilion wat ons een mooi uitzcht geeft op de verkleurde boombladeren. Wij waren hier half november vorig jaar. Prima klimaat rond die tijd en veel herfstkleurtjes.

'460030' door RobHoekstra '460030' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Monkey kingdom

RobHoekstra

Op een berg aan de rand van Kioto in de wijk Arashiyama leeft een flinke groep Japanse makaken. Ze laten zich prima fotograferen zolang je op gepaste afstand blijft. Sowieso is een bezoek aan deze beetje afgelegen wijk een bezoekje waard. Je vindt hier ook een fraai tempel/tuinen complex en het bekende bamboo forest.

'299776' door mulderlis '299776' door mulderlis

JapanKyoto

JapanKyoto

Torii tunnel

mulderlis

De Fushimi Inari in het zuiden van Kyoto is een belangrijke Shinto tempel. Deze tempel is beroemd vanwege de duizenden torii (??) poorten die lange tunnels vormen het bos in. Bijzonder om doorheen te lopen. De torii (bijna altijd rood beschilderd) staat symbool voor een stok waarop een haan zou kraaien om de zon aan te roepen. Als je onder de torii doorloopt verlaat je het rijk van de nacht verlaten en betreed je het rijk van het licht.

'542220' door corriedewinter '542220' door corriedewinter

JapanKyoto

JapanKyoto

In kimono naar de...t

corriedewinter

Het beroemde Shinto heiligdom Fushimi Inarii, dat met de rode torii, wordt druk bezocht door de bevolking van Kyoto. Het is ook maar een half uurtje met de trein vanuit het centrum. Dit meisje poseert in haar mooiste kimono voor de wand met vaten sake, die worden gebruikt tijdens Shinto festivals en ceremonies. De kimono heeft lange mouwen, om haar middel draagt het meisje de obi, een paar meter lange en ongeveer 30 cm brede ceintuur. Om de obi aan de achterkant goed op zijn plaats te houden en het knopen te vergemakkelijken worden nog een paar hulp-ceinturen gebruikt, zoals de 'arijimo' (die zie je niet) en de 'obi age'. Deze wordt aan de voorzijde mooi geknoopt en zit direct boven de obi (het roze gedeelte) Dan wordt om de obi een smal koord geknoopt, de 'obijime'. Nog een bloem in het haar en de fotosessie kan beginnen. Natuurlijk heb ik de foto opgestuurd.

'529203' door corriedewinter '529203' door corriedewinter

JapanKyoto

JapanKyoto

Rozenblaadjes langs..

corriedewinter

We wandelen over het filofenpad (Tetsugaku-no-michi) dat langs een klein kanaal met honderden bloesembomen loopt. Langs het pad staan tempels en andere heiligdommen in de dicht begroeide heuvels. Wij starten bij de Zilveren tempel (Gingakuji) en eindigen bij de Eikando Zenrin-ji. Het filosofenpad dankt zijn naam aan Kitaro Nishida, de negentiende-eeuwse filosoof die hier iedere dag langs liep. Hij stichtte de school van Kyoto waarin hij het oosters en westers gedachtegoed verenigde. Zijn boek: 'De Logica van de plaats van het niets' wordt veel geciteerd; wereldwijd heeft Nishida veel volgelingen. We genieten van de wandeling, die veel langer duurt dan de 30 minuten die er voor staat, omdat we steeds van het pad afgaan of een praatje maken met o.a. deze mooie dame in kimono. Ze heeft rozenblaadjes geplukt en strooit ze elegant in het rond. De kimono is haar eigendom; hij wordt vooral gedragen bij feestelijke gelegenheden en bij een bezoek aan een heiligdom hier in Kyoto. Er zijn ook dames die een kimono huren, want een complete outfit is behoorlijk prijzig; gemaakt van zijde zo’n 6000 euro en als je echt een antieke wilt die al jaren in de familie is: meer dan 10000 euro. Tegenwoordig zijn er ook kimono’s gemaakt van andere stoffen; die zijn er al voor 600,= of tweedehands voor €100,=

'461051' door RenskeSpijkers '461051' door RenskeSpijkers

JapanKyoto

JapanKyoto

Eiland-do

RenskeSpijkers

Ik heb veel tempels gezien in Japan maar deze staat op nummer 1. De eikan-do tempel in Kyoto is zo mooi dat we er helemaal tot rust kwamen. Het was er heel rustig en konden op ons gemakje door het complex wandelen. Deze foto doet me ook denken aan de film: The memoires of a Geisha. Een schitterende film waarin een klein meisje wordt weggerukt bij haar ouders en opgroeit als Geisha in Kyoto!

'108782' door Frederike '108782' door Frederike

JapanKyoto

JapanKyoto

Bamboo forest

Frederike

Dit bamboo bos is in de buurt van Kyoto. Het is eigenlijk helemaal niet groot, maar wel heel mooi om te zien.

'497613' door RobHoekstra '497613' door RobHoekstra

JapanKyoto

JapanKyoto

Elfenpad

RobHoekstra

De eerste tempel die we bezochten in de wijk Arashiyama Kyoto was Tenryu-Ji. De belangrijkste tempel in het gebied wordt gezien als een van de 5 grote Zen tempels en is een Unesco world heritage site. Eigenlijk mooier dan de tempel zelf vond ik de Zen tuin die om het complex heen ligt. Deze Zen tuin is ontworpen door de Zen master Muso Soseki in de 14e eeuw. Dit plaatje deed me denken aan een elfenfilmpje. Een paar van deze gevleugelde vrienden en de zeven dwergen zouden hier niet misstaan toch? Of misschien is het beter als ik een tijdje van de drugs afblijf ;-)