Kyoto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kyoto image

Zen

Kyoto
Japan
Awesomemore

Zen

Stilte...........

Stilte speelt verstoppertje in Kyoto. Maar als je goed zoekt, dan vind je haar. Verscholen in de binnentuin van een ryokan in gion of in een tempel in het bos. ’s Ochtends vroeg heb je de meeste kans de stilte te treffen.

Zacht zoeven de fietsbanden bij het krieken van de dag richting de tempel van de vredige draak: Ryoanji. Het noordwesten van Kyoto ontwaakt. Het is herfst. Ook vandaag kleuren de bladeren van de Japanse essen een stukje bonter. Over een paar weken staat Kyoto in vuur en vlam. Maar nu heerst er stilte. In de tempel wacht de vredige draak op wat er komen gaat.

De draak wacht al meer dan 1000 jaar op deze heilige plek. In 983 werd de eerste tempel hier gebouwd. Ruim 500 jaar later begon de constructie van Ryoanji. De tuin van de tempel is één van de meest beroemde van Japan.

Omringd door een muur die is opgetrokken uit in olie gekookte klei, ligt de stilte in al haar schoonheid. Dertig meter van Oost naar West, tien van Noord naar Zuid. Meer ruimte heeft ze niet nodig. De Japanse ziel ligt al meer dan 500 jaar besloten in dit kleine stukje grond. En toen ze haar hoofd hier te rusten legde, zag het er net zo uit als nu.

Op de luttele 300 vierkante meters die de tuin van Ryoanji telt, staan vijftien rotsen in een bed van grind. Sommige rotsen hebben mos op hun voeten. Anderen staan eenzaam en kaal op wacht. Ze wachten op verlichting. Niet van zichzelf, maar van de ziel van hen die zittend op het houten vlonder aan de rand van de tuin kijken.

Waar je ook staat of zit in Ryoanji, je zult altijd maar veertien rotsen tegelijkertijd zien. De vijftiende zit in je ziel. Alleen zij die de ultieme staat van Zen bereiken, zien vijftien stenen ineens. Vijftien is compleet, vijftien is Zen.

De rotstuin van Ryoanji is een spiegel van de Japanse ziel. Minimalistisch, boeddhistisch en magisch. Isch.......hier vind je het geluid van de stilte.

Foto's

ab430.jpg
ab430.jpg
Awesomemore
6a10d.jpg
6a10d.jpg
Awesomemore
0e40a.jpg
0e40a.jpg
Awesomemore
6a10d.jpg
6a10d.jpg
Awesomemore