Kyoto reisblogs

Zen

awesomemore was er (tot 03 okt 2008) Gepost op 09 apr 116 reacties

Stilte...........

Stilte speelt verstoppertje in Kyoto. Maar als je goed zoekt, dan vind je haar. Verscholen in de binnentuin van een ryokan in gion of in een tempel in het bos. ’s Ochtends vroeg heb je de meeste kans de stilte te treffen.

Zacht zoeven de fietsbanden bij het krieken van de dag richting de tempel van de vredige draak: Ryoanji. Het noordwesten van Kyoto ontwaakt. Het is herfst. Ook vandaag kleuren de bladeren van de Japanse essen een stukje bonter. Over een paar weken staat Kyoto in vuur en vlam. Maar nu heerst er stilte. In de tempel wacht de vredige draak op wat er komen gaat.

De draak wacht al meer dan 1000 jaar op deze heilige plek. In 983 werd de eerste tempel hier gebouwd. Ruim 500 jaar later begon de constructie van Ryoanji. De tuin van de tempel is één van de meest beroemde van Japan.

Omringd door een muur die is opgetrokken uit in olie gekookte klei, ligt de stilte in al haar schoonheid. Dertig meter van Oost naar West, tien van Noord naar Zuid. Meer ruimte heeft ze niet nodig. De Japanse ziel ligt al meer dan 500 jaar besloten in dit kleine stukje grond. En toen ze haar hoofd hier te rusten legde, zag het er net zo uit als nu.

Op de luttele 300 vierkante meters die de tuin van Ryoanji telt, staan vijftien rotsen in een bed van grind. Sommige rotsen hebben mos op hun voeten. Anderen staan eenzaam en kaal op wacht. Ze wachten op verlichting. Niet van zichzelf, maar van de ziel van hen die zittend op het houten vlonder aan de rand van de tuin kijken.

Waar je ook staat of zit in Ryoanji, je zult altijd maar veertien rotsen tegelijkertijd zien. De vijftiende zit in je ziel. Alleen zij die de ultieme staat van Zen bereiken, zien vijftien stenen ineens. Vijftien is compleet, vijftien is Zen.

De rotstuin van Ryoanji is een spiegel van de Japanse ziel. Minimalistisch, boeddhistisch en magisch. Isch.......hier vind je het geluid van de stilte.

awesomemore Positie 55 (33219 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1250 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Meditatieve rust in de mierenhoop Kyoto
blogfoto nr. 2
De vijftiende rots is enkel zichtbaar in je ziel
blogfoto nr. 3
Monnik bij een van de vele tempels in Kyoto
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

Pvdveer

Door: Pvdveer • Geplaatst op

Prachtig geschreven, zie de zen tuin zo weer voor me. Helaas waren er toen ik er was vrij veel mensen zodat er van rustig genieten niet veel kwam. Gelukkig ging iedereen na het zien van de beroemde 14 stenen bijna meteen weer de bus in. Zo kon ik bijna alleen door de rest van de tuin lopen waar de kersenbomen prachtig in bloei stonden (nog nooit zoiets moois gezien).

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Wat een poëtische blog..., knap hoor.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Een dichtelijke beschrijving, mooi gedaan.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Prachtig beschreven, knap gedaan!

Suzanne83

Door: Suzanne83 • Geplaatst op

Wat ontzettend mooi geschreven! Complimenten!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.