Koyasan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koyasan, rust en sereniteit

Koyasan,
Japan


Ten zuiden van Osaka ligt de berg Koya, het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken.
Wij slapen in een van de vele kloosters waar we vegetarische maaltijden krijgen en de ochtendceremonie meemaken.

Het kleine stadje heeft wel 120 tempels, maar de begraafplaats Okunoin is het meest bijzonder. Het kerkhof ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi.
Vooral de grafstenen met de slabbetjes en mutsjes vallen op. Dit zijn jizu, grafstenen die vooral dienen om kinderen te begeleiden naar het hiernamaals. Tegenwoordig worden ook stenen van volwassenen aangekleed. Hier zie je een complete berg van kleine steentjes.

Het is erg duur dichtbij Kobo Daishi begraven te worden, daarom plantten in het verleden veel mensen een boompje ten teken van hun aanwezigheid op de berg. We komen op het pad naar het heiligdom verschillende pelgrims tegen, die vaak honderden kilometers hebben afgelegd om hier te komen.
Wij kwamen wat makkelijker op de berg: er rijdt een kabeltrein en daarna word je met een bus naar het dorp gebracht.