Koyasan

Foto door Reisreporter corriedewinter

Een unieke kans om bij monniken te slapen heb je in Koyasan. Dit bergstadje is nu vooral bekend als hoofdkwartier van het Shingon-boeddhisme, een belangrijke school binnen het Koyasanse Boeddhisme. Op deze berg is een religieuze universiteit en zo’n 120 tempels. En bij enkele kun je ook overnachten. Uiteraard wordt er verwacht dat je de levensstijl van de monniken een beetje volgt dus een vegetarisch diner en op bepaalde tijden kun je gebruik maken van het bad. Om 6.15 uur wordt je verwacht bij de ochtendceremonie van de monniken. Dit duurt zo’n 45 minuten en aansluitend wordt er een vegetarisch ontbijt geserveerd. Een unieke ervaring die je zeker moet doen als je in Koyasan bent. Het stadje heeft genoeg te bieden maar vooral de Okunoin-begraafplaats mag je niet overslaan. Het is de grootste begraafplaats van Koyasan en het oude gedeelte, waar het mos op de stenen groeit, is het mooist. Ook als de zon onder is, is het nog de moeite waard want dan geven de vele lantaarns een extra bijzondere sfeer. Houd er wel rekening mee dat je even onderweg om er te komen bijvoorbeeld vanuit Kyoto. Wij moesten een paar keer overstappen met de trein, daarna een kabeltrein en als laatste nog een bus. Het was wel zeker de moeite waard.

Informatie over Koyasan

Beste foto's & tips van Koyasan

'1086617' door corriedewinter '1086617' door corriedewinter

JapanKoyasan

JapanKoyasan

Koyasan, rust en...se

corriedewinter

Ten zuiden van Osaka ligt de berg Koya, het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken. Wij slapen in een van de vele kloosters waar we vegetarische maaltijden krijgen en de ochtendceremonie meemaken. Het kleine stadje heeft wel 120 tempels, maar de begraafplaats Okunoin is het meest bijzonder. Het kerkhof ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi. Vooral de grafstenen met de slabbetjes en mutsjes vallen op. Dit zijn jizu, grafstenen die vooral dienen om kinderen te begeleiden naar het hiernamaals. Tegenwoordig worden ook stenen van volwassenen aangekleed. Hier zie je een complete berg van kleine steentjes. Het is erg duur dichtbij Kobo Daishi begraven te worden, daarom plantten in het verleden veel mensen een boompje ten teken van hun aanwezigheid op de berg. We komen op het pad naar het heiligdom verschillende pelgrims tegen, die vaak honderden kilometers hebben afgelegd om hier te komen. Wij kwamen wat makkelijker op de berg: er rijdt een kabeltrein en daarna word je met een bus naar het dorp gebracht.

'1087986' door corriedewinter '1087986' door corriedewinter

JapanKoyasan

JapanKoyasan

Jizo op Koyasan

corriedewinter

Eerder plaatste ik al een overzicht van de begraafplaats Oikonoin op de berg Koyasan. Hier ligt het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken. Oikonoin ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi. Hier zie je een opnieuw aangeklede grafsteen met slabbetjes en mutsjes. Deze jizo dienden vooral om kinderen te begeleiden naar het hiernamaals, maar tegenwoordig worden ook stenen van volwassenen aangekleed. Op de achtergrond zie je de brug die naar het heiligdom van Kobo Daishi leidt. De bomen zijn daar ooit geplant door pelgrims waarvoor het te duur was om dichtbij de grote meester begraven te worden. Het boompje laat zien dat men daar is geweest. Het beeldje draagt overigens ook een nieuwe pelgrimshoed. Voor ons was het heel bijzonder om hier te lopen; we logeerden ook in een klooster op de berg en maakten verschillende ceremonies mee. Mooi tegenwicht voor de drukke steden die ik overigens ook prachtig vind.

'1091922' door aticketto '1091922' door aticketto

JapanKoyasan

JapanKoyasan

Koyasan

aticketto

Als je op de berg Koyasan overnacht mag een bezoek aan deze uitgestrekte begraafplaats niet ontbreken. Hier op Okunoin rusten meer dan 200.000 zielen van alle lagen van de bevolking. Keizers, Samurai en poëten, maar ook het gewone volk. De begraafplaats ligt in een bos en een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi. Ook 's avonds kun je het ook bezoeken en heeft dan een extra bijzondere sfeer door alle lantaarns.

Laat kaart zien