Inlandse eilanden reisblogs

KUNST!!!

awesomemore was er (tot 28 sep 2008) Gepost op 08 sep 111 reacties

De kunst van Ian Flemming, Bondsongschrijvers en 007-regisseurs is herkenbaarheid. Je krijgt er niet direct een vinger achter wat, maar iets vertelt je tijdens het lezen, luisteren of kijken: Ah....James Bond! Drie seconden en je weet dat je kijkt naar een 007-film. Drie noten en je herkent een Bondsong. Drie stappen op het Japanse eiland Naoshima en je denkt: dit is soooooo shaken not stirred!

Naoshima is de volgende stop op onze kris-kras-door-Japan-rijden-reis. We bereiken het via de stilte van Shikoku, de overpeinzing van Hiroshima, de zen van slapen in een tempel en de 500 expressies van het Boeddhistenleger van Rakan-ji. 500 verschillende gezichten hebben we ondertussen zelf ook al getrokken. Ontroerd, blij, moe, verlekkerd, niet begrijpend, geconcentreerd, dankbaar, gespannen, geboeid of geschrokken als iemand weer eens onverwacht en hard HAI!! roept. Japan en haar bewoners blijven verbazen.

Ook nu, als we de Toyota de ferry afrijden en Naoshima aan onze voeten ligt. Onderweg hadden verschillende Japanners al één en ander verteld. En laten zien natuurlijk, op die onafscheidelijke mobiel. Gigantische vruchten en buitenaardse vormen wakkerden de nieuwsgierigheid aan. Op Naoshima is het kunst, kunst en kunst dat de klok slaat.

We slapen aan het strand in een yurt die de oversteek van Mongolië naar Japan heeft gemaakt. Als we de deur openen ontvouwt zich een zee aan ruimte onder het prachtige tentdak. Rechts van onze yurt ligt een park waarover werken van o.a. Appel en De Saint Phalle zijn uitgestrooid. Links steken rotsen de zee in en voor ons schijnen ’s avonds in de verte stadslichten over het zeewater. Dit is pas kamperen!

Nu we zijn gesetteld is de volgende stap eten en dan het eiland ontdekken. Maar dat werkt hier niet zo. Voordat we een winkel vinden, zitten we in de Ping-Pong Gallery te kijken naar een 3-D animatieproject. Om daarna te belanden in het.......James Bond museum. Is dit een kunstproject?, vragen we ons af. Nee. Het blijkt dat er nog steeds 007-boeken worden geschreven. En van één van deze boeken, The Man with the Red Tattoo, vormt Naoshima het decor. Zou het een museum zijn? Er is niemand om het aan te vragen, dus beleven we veel plezier aan de pop-art-achtige tentoonstelling.

De verassingen van de Ping-Pong Gallery en het James Bond museum zijn de opmaat voor wat Naoshima te bieden heeft. Dit is echt één van de meest bizarre door de mens herschapen plekken op aarde! (zie: http://www.naoshima-is.co.jp/index.html)

De Japanse, ons onbekende, multinational Benesse besloot een aantal jaar geleden haar kunstcollectie te ontsluiten. In plaats van het in bruikleen geven of ermee exposeren in bijvoorbeeld Tokio, toverde Benesse een eiland om tot museum. De sterarchitect Tadao Ando kreeg de vrije hand en creëerde twee musea: The Benesse House en het Chichu Art Museum. Pure kunstwerken zijn het.

In het Benesse House hangen en staan werken van wereldberoemde moderne kunstenaars. Het Chichu Art Museum is een knettergek project, volledig in het landschap geïntegreerd en alleen zichtbaar vanuit de lucht. De waanzin is compleet als je ontdekt dat er in dit museum maar 8 kunstwerken zijn: vier Monets, één De Maria en drie Turrells. Schoenen moeten uit en we sluipen op kousenvoeten langs, en in het geval van Turrell, letterlijk door de kunst. Het werk en de omgeving die er volledig in dienst van staat ontroeren.

Buiten worden de zintuigen nog eens geprikkeld door een tuin die je geheugen kietelt. Waar kennen we dit toch van? Het antwoord lezen we in het museumgidsje: ‘Chichu Garden" is a garden of plants cherished by Claude Monet. We researched the artworks and archives of Monet, who focused his art on Giverny, the garden that he himself designed. We selected roughly 150 kinds of plants and flowers and about 40 kinds of trees, which will create seasonal impressions. "Chichu Garden" is where one can enjoy a relationship with nature and physically experience the beauty of nature that Monet painted. It is our hope that this experience deepens one's understanding of Monet's work.’ Om met Martin Bril te schrijven: ‘Tja’.

Maar Naoshima is nog niet klaar met ons en visa versa. In haar kunstzinnige wijsheid heeft de Benesse Company besloten om eens in de zoveel jaar een kunstenaar een traditioneel Japans huis (of tempel) ter beschikking te stellen. Een glazen trap met ondergrondse voet, een huis vol origamibloemen, oplichtende cijfers in een inktzwarte vloeibare vloer, een huis van gerecycled materiaal; Naoshima pakt je op en voert je mee naar een ander universum. Zeven sites zijn er momenteel, verspreid over het Honmura district. O.a. Miyajima, Yoshihiro Sude, Nato en Turrell kregen een Art House.

Met hoofden vol impressies gaan we slapen om 's ochtends weer in het levende schilderij Naoshima te stappen. Is dit hoe Alice zich voelde in Wonderland? Ik hoop het.

awesomemore Positie 55 (33254 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1250 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Tempel project
blogfoto nr. 2
Kunst in het wild
blogfoto nr. 3
Chichu Garden
blogfoto nr. 4
Camping
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Zo stel ik mij een psychedelische ervaring voor. Ik heb mensen onwel zien worden in het Chichu Art museum....Die yurts waren er in 2004 nog niet, wel het hotel van Tadao Ando dat we uitgebreid bekeken hebben.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.