Honshu west

'554295' door corriedewinter '554295' door corriedewinter

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Kyu sho mie ku op...K

corriedewinter

Ik sta hier op de heilige plek Danjo Garan op de berg Koyasan in de pagode die Kobo Daishi Kukai, de grondlegger van Shingonboeddhisme in Japan, oprichtte. De ceremonie ter gelegenheid van de sterfdag van Kobo Daishi, Kyu-sho mie-ku, is een geweldige happening. Kobo Daishi of Kukai is namelijk niet gestorven, maar in eeuwige meditatie gegaan. Op deze dag, 10 maart volgens de maankalender, is er een processie van monniken, de hoofdabt leidt een dienst in de Miedo tempel, die maar een keer per jaar open is en de Miko (hulp priesteressen) worden ingewijd. Hier krijgen ze een meditatiemat, een tafeltje en wat andere attributen om de ceremonies te leiden. Na de ceremonie delen de monniken mochi (cake) uit en ze strooien kartonnen blaadjes (sange) rond. Als je zo'n blaadje weet te bemachtigen, heb je de zegen van Kobo Daishi te pakken. Ik bewaar mijn blaadje zorgvuldig.

'460697' door RenskeSpijkers '460697' door RenskeSpijkers

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Miyajima

RenskeSpijkers

Je moet geen hoogtevrees hebben en ook tegen verroeste kabelbaantjes kunnen. Een antieke kabelbaan brengt je naar de top van het eilandje Myajima. Het kan ook te voet maar dat is voor de getrainde bergbeklimmers want er ligt niet echt een pad naar boven en ook de kabelbaan is een heel avontuur!

'354159' door enroute2 '354159' door enroute2

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Cadeautje uit Japan

enroute2

Met de trein op weg van Osaka naar Hiroshima hebben we een tussenstop gemaakt in het stadje Kurashiki. Het heeft een klein middeleeuws centrum met mooie gerestaureerde huizen en smalle kanalen waarover vroeger de rijst werd vervoerd naar opslaghuizen. Omdat dit soort pittoreske wijkjes meer toeristen trekken, zijn daar ook diverse souvenirswinkeltjes te vinden, en wel van de fraaiste soort. De foto laat een etalage van een tassen-en-nog-veel-meer-winkeltje zien met allemaal prachtig bewerkte portomonnaies, een lust voor het oog. Niets voor mij, maar voor een klein nichtje is zo'n bezit een ware schat, dus heb ik voor haar een wondermooi tasje in de winkel uitgekozen.

'428607' door enroute2 '428607' door enroute2

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Cool!

enroute2

Net uit school gekomen, kletsen deze jonge meiden in Kurashiki heel wat af met elkaar over de leukste jongens van de klas, de nieuwste mode en hotste gadgets. En natuurlijk altijd met een mobiel in de hand, om selfies en andere leuke snapshots te maken en nog veel meer te bespreken met vrienden en vriendinnen op afstand. Zonder is ondenkbaar, dan ben je echt niet cool!

'529983' door corriedewinter '529983' door corriedewinter

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Shintotempel in...Shi

corriedewinter

Vanuit Takayama nemen we de bus naar het dorpje Shirakawago in de Japanse Alpen. Het dorp ligt geïsoleerd; de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Houten boerderijen met rieten daken staan tussen de rijstvelden, tempeltjes liggen hoger tegen de berg op, een prachtig gezicht. We ontvluchten de drukte op de parkeerplaats en gaan wat hoger de berg op. Hier ligt een shintotempel en deze is een oase van rust. Zodra je onder de torii (de poort) bent doorgelopen is het stil. Als je onder de poort doorloopt zou je van het aardse naar het hemelse zijn gelopen. Een mooie gedachte.

'554344' door corriedewinter '554344' door corriedewinter

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Kyu sho mie ku 2

corriedewinter

De ceremonie ter gelegenheid van de sterfdag van Kobo Daishi, Kyu sho mie ku, is in volle gang. Het is geen verdrietige gebeurtenis, want Kobo Daishi, de grondlegger van het Shinto boeddhisme. is namelijk niet overleden, maar in eeuwige meditatie gegaan. Op deze dag leidt de hoofdabt een dienst waarbij ook 'gastvrouwen van de tempel' worden ingewijd. Ze krijgen ze een meditatiemat, een tafeltje en wat andere attributen om de ceremonies te begeleiden. Hier zie je hoe een novice haar tafeltje in ontvangst heeft genomen. Rechts zit de eerste abt en links zit een andere novice te wachten. De deuren van de tempel zijn dicht; hier is de keizerlijke ingang, die dus alleen door de keizer betreden mag worden.

'529619' door corriedewinter '529619' door corriedewinter

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Voorjaar in...Shiraka

corriedewinter

Vanuit Takayama nemen we de bus naar het dorpje Shirakawago in de Japanse Alpen. Het dorp ligt geïsoleerd; de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Houten boerderijen met rieten daken staan tussen de rijstvelden, tempeltjes liggen hoger tegen de berg op, een prachtig gezicht. Wij schrikken wel even als we het dorp naderen. Er is een enorme parkeerplaats en een busterminal waar je van tevoren je kaartjes moet reserveren. Je bereikt Shirakawago over een lange betonnen hangbrug waar het ook druk is, maar gelukkig blijven de meeste bezoekers vooraan in het dorp hangen. Wij klimmen vanuit het dorp naar boven via een bergpad waar je bij een klein restaurantje een mooi uitzicht over het dorp hebt (deze foto). Tip: ga heel vroeg in het voorjaar of in de herfst, dan valt de drukte mee.

'82960' door Sandra '82960' door Sandra

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Japanse platteland

Sandra

Japanse platteland

'492605' door TessHoppenbrouwers '492605' door TessHoppenbrouwers

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Op het strand van...H

TessHoppenbrouwers

Japanse schoolmeisjes proberen een goede groepsfoto te maken op het strand van Hiroshima. Op de achtergrond de baai van Hiroshima met onder andere het eiland Miyajima, beroemd om de grote rode 'floating Tori'.

'520346' door RobHoekstra '520346' door RobHoekstra

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Kobe harbour

RobHoekstra

Kobe is een belangrijke havenstad in de regio Kansai. In 1995 werd deze stad flink beschadigd door een zware aardbeving. Verder is het bekend om het bekende Kobe-beef en de vele expats die er wonen. Er wonen ruim anderhalf miljoen mensen en wordt gezien als een van de meest leefbare steden in Japan. Leuk is het om een avond aan het water door te brengen. Je vindt hier veel leuke winkeltjes, eetgelegenheden en attracties zoals het reuzenrad hier op de foto. Ik had tijdens deze trip de camera van mijn broertje te leen voor de eerste keer en zat hier wat te spelen met de sluitertijd.

'451340' door Erminio '451340' door Erminio

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Tsubo-shozoku

Erminio

Moeder en dochter gekleed in een tsubo shozoku in Miyajima. Een tsubo shozoku is de reiskleding van de Japanse aristocratie tijdens de Heian periode, zo'n 1000 jaar geleden.

'286062' door MarsOpReis '286062' door MarsOpReis

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Stenen lantaarns bij.

MarsOpReis

De Kasuga Shrine in Nara is omgeven door duizenden stenen lantaarns, die eens in de drie jaar worden verlicht. De tempel bevindt zich in een park, waar meer dan duizend herten rondlopen. De herten worden beschouwd als de boodschappers van de goden. Deze 'boodschapper' bedelde niet om hertenkoekjes, maar poseerde braaf voor de foto.

'160291' door jeeweevh '160291' door jeeweevh

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Japanse vrouwen in...

jeeweevh

Japanse in kimono's op weg naar de pond naar Hiroshima-ken.

'449114' door RenskeSpijkers '449114' door RenskeSpijkers

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Atoombomkoepel

RenskeSpijkers

Het Vredesmonument in Hiroshima of de Atoombomkoepel is een gebouw dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is één van de weinige grotere gebouwen die overeind is blijven staan na het Bombardement op Hiroshima en Nagasaki op 6 augustus 1945, ondanks het feit dat het gebouw zich bevindt op 160 meter van de atoomexplosie. Om dit monument is een geweldig park gebouwd wat vol staat met andere herdenkingsmonumenten. Het is er stil en je voelt de tragedie die hier plaats heeft gevonden.

'370938' door RiaG '370938' door RiaG

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Miyajima Eiland

RiaG

Vanuit Hiroshima kun je een veerboot pakken naar het Schrijneiland Miyajima. Op dit mooie eiland staat het Itsukushima Schrijn en de grote torii die midden in zee staat. Bij eb kun je naar de Torii (poort) wandelen. Op het eiland lopen tamme herten rond die je overal kunt aantreffen.

'554818' door corriedewinter '554818' door corriedewinter

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Shirakawago, doen!

corriedewinter

Vanuit Takayama nemen we de bus naar het dorpje Shirakawago in de Japanse Alpen. Het dorp ligt geïsoleerd; de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Houten boerderijen met rieten daken staan tussen de rijstvelden, tempeltjes liggen hoger tegen de berg op, een prachtig gezicht. Het is wel een toeristische attractie voor Japanners, dus het is druk op de enorme parkeerplaats. Daarom gaan we wat hoger de berg op waar verschillende shintotempels liggen die een oase van rust zijn. Zodra je onder de torii (de poort) bent doorgelopen is het stil. Ook in de boerderijen is het nog rustig. Tip: ga zo snel mogelijk naar boven en loop dan terug. De meeste toeristen blijven vooraan in het dorp hangen. Zoals je ziet, zijn de Japanners niet voor een gat te vangen. Als er niet genoeg bussen naar Takayama zijn, wordt er gewoon een extra ingezet.

'418799' door Jan10e '418799' door Jan10e

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Dome

Jan10e

Hiroshima, 6 augustus 1945, 8u. Het alarmsignaal geeft aan dat een luchtaanval door VS-bommenwerpers beëindigd is. Arbeiders en kinderen verlaten hun huizen, ruimen het puin en maken zich op om te gaan werken. Om 8u45 vliegt één enkele bommenwerper boven de stad en laat die een atoombom op de stad ontploffen. Er vallen 100.000 doden en 80.000 gewonden. In Hiroshima staat dit monument in het Peace Memorial Park. Sinds 1996 een World Heritage Site. Ik ga hier maar niet in op het wel/niet inzetten van massavernietigingswapens. Van over de hele wereld komen er hier nu bezoekers om de wereldvrede kracht bij te zetten. Ik was er in 2005. De 60ste herdenking heb ik mee mogen maken. Behalve de drijvende lampionnen diverse herdenkingsspeeches. Het meeste staat me nog bij de klanken van het mannenkoor. Ik kon alleen maar 1 woord verstaan. "Hiroshima... "met zoveel kracht en aandacht bezongen. Krijg weer kippenvel.

'286058' door MarsOpReis '286058' door MarsOpReis

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Okunoin-begraafplaats

MarsOpReis

De berg Koyasan is vooral bekend als hoofdkwartier van het Shingon-boeddhisme, een belangrijke stroming binnen het Japanse boeddhisme. Op de berg bevinden zich meer dan 120 tempels. Bij sommigen ervan kun je overnachten wat een bijzondere ervaring is. Vergeet dan geen bezoek te brengen aan de Okunoin-begraafplaats, een geweldige sfeervolle plek waar hoge cederbomen het zonlicht filteren dat op de eeuwenoude graven valt.

'362156' door Jan10e '362156' door Jan10e

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Wat in het vat....

Jan10e

... verzuurd niet. Je hebt nog tegoed wat is uitgesteld. Al wandelend in Nara kom je langs verschillende tempelcomplexen en tuinen. Allemaal erg mooi, zeker als het de eerste tempelbezoeken en tuinbezoeken van de reis betreft. Deze vaten met ik denk toch sake staan onder een afdak en onder gebladerte. Als ze al zouden verzuren, zou dat toch zonde zijn.

'329461' door poetin '329461' door poetin

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Graduation

poetin

Deze dames in traditionele kleding ontvangen hun bul in het Peace Memorial Park in Hiroshima. Een plek waar op 6 augustus 1945 Little Boy werd afgeworpen. Een bijzondere plek waar een een opvallend positieve vibe hangt, benadrukt door dit soort gelegenheden en veel kinderen die samen met hun leraar met buitenlanders kraanvogels vouwen voor wereldvrede. Een indrukwekkende plek!

'335145' door awesomemore '335145' door awesomemore

JapanHonshu west

JapanHonshu west

501 expressies

awesomemore

Vlakbij de tempel waar je kunt overnachten (zie tip Slapen met de Goden - http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/japan/honshu_west/reisreporter/tip/17867/slapen_met_de_goden.html): Iwami Ginzan. Ooit een van ’s werelds grootste zilvermijnen. Nu Werelderfgoed. Bij de mijnen staat een in rotsen gehakte tempel: Rakan-ji die is gewijd aan de zielen van de zilvermijnwerkers. In de grotten staan 501 stenen Boeddhistische standbeelden. Allemaal in unieke poses met hun eigen expressie.

'257297' door Jan10e '257297' door Jan10e

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Kamelengebit

Jan10e

In het district Tottori zijn er bij het plaatsje Tottori (ligt aan de noordkust) zandduinen te bezichtigen. Oppassen dat je niet door deze kameel wordt gebeten... Op zich is deze reisroute landschappelijk mooi. Wij hadden behoorlijk wat tijd, dus heen bovenlangs en terug onderlangs Honshu verkend. Dit gebied heeft bergen en dalen, mooie dorpjes met verstopte tempels. Maar niet zo mooi als richting Takayama wat we 2 weken later zijn gaan doen.

'558872' door corriedewinter '558872' door corriedewinter

JapanHonshu west

JapanHonshu west

De heilige herten van

corriedewinter

Nara ligt aan de voet van de berg Wakakusa, op een half uurtje met de trein van Kyoto. Het Japanse tempelstadje is vooral bekend om de vele herten, die er vrij rondlopen. Nadat de god Takemikazuchi een bezoek had gebracht aan de stad, werden de herten als heilig beschouwd. Tot 1637 kreeg je zelfs de doodstraf als je een hert doodde. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de herten niet meer heilig, maar worden ze als nationaal erfgoed beschouwd. De herten kunnen behoorlijk opdringerig zijn, dus let op als je hertenkoekjes hebt gekocht. De herten rusten niet voordat je ze allemaal hebt uitgedeeld. Ze bedanken je wel met een buiging, een heel leuk gezicht. Eén van de top bezienswaardigheden in Nara Park is de indrukwekkende Todai-ji tempel: het hoogste houten bouwwerk ter wereld. Daibutsu, the Great Buddha, is de zestien meter hoge bewoner van de tempel. Het beeld stamt al uit 746 en is gemaakt van 437 ton brons en 130 kilo goud. Het park is 24 uur per dag open. Tegen de avond, als de lantaarns branden, is de sfeer magisch.

'363730' door DeDaan '363730' door DeDaan

JapanHonshu west

JapanHonshu west

Japanse tuin

DeDaan

De Japanse tuin Shukkeien die bij het kasteel van Hiroshima ligt. Met in het water een klein thee huisje en 2 bruggen die je daar naar toe brengen.