Honshu centraal

'526313' door Bowral '526313' door Bowral

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Japanse makaken in ba

Bowral

Japanners mogen zich graag ontspannen in de vele ‘onsens’ (natuurlijke warmwaterbaden) die het land rijk is. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er zo’n onsen aangelegd in de Jigokudani-vallei in de bergen rond Nagano. Op deze plek leven echter ook honderden Japanse makaken. Al snel kregen die in de gaten dat het met name ’s winters bijzonder aangenaam vertoeven was in de baden. Nadat eerst één aap het waagde in het water te gaan, volgden rap de rest van de groep. Het woord ‘na-apen’ kreeg hierdoor een letterlijke betekenis … Uiteraard was het bepaald niet hygiënisch voor de mensen om de baden te delen met de makaken. Daarop werd in 1964 besloten de baden ‘over te dragen’ aan de apen. Sinds die tijd is het hun domein. In de winter, als de temperaturen ver onder het vriespunt liggen, komen ze ’s ochtends uit de bergen om een heerlijk stomend bad te nemen. Dat baden doen ze op een zeer relaxte wijze. Ze kunnen uren met een gelukzalige gezichtsuitdrukking in het water zitten of liggen. ’s Avonds vertrekken ze weer naar hun slaapplaats. De apen zijn absoluut niet mensenschuw. Ze trekken zich helemaal niets van je aan. En ‘vervelend’ zijn ze ook niet. Vanuit Tokio is ’Snow Monkey Park’ (zoals het ook wel wordt genoemd) eenvoudig te bereiken. Je gaat met de supersnelle shinkansen naar Nagano (1,5 uur), daar overstappen op het boemeltreintje naar Yudanaka (38 minuten). Van daaruit kun je met een bus (15 minuten) naar de ingang van het park. Hier koop je je entreekaartje (circa 4 euro). Maar dan ben je er nog niet! Vanaf de entree moet je bijna twee kilometer lopen over een smal bospad naar de baden. In de winter moet je je een weg banen door een dikke laag sneeuw. In Yudanaka zijn prima overnachtingsmogelijkheden. Het verdient de voorkeur het park in de winter te bezoeken. Toegegeven, het is er dan hartstikke koud, maar de besneeuwde bergen en bossen zijn dan op hun mooist. Juist vanwege die kou zijn de makaken dan elke dag in de baden te vinden. In de zomer is het er vaak te warm, waardoor de behoefte en de animo van de apen om te baden een stuk geringer is.

'357785' door Harry-Eggens '357785' door Harry-Eggens

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Smiling Punk

Harry-Eggens

Mijn dank gaat weer uit naar alle mensen die hebben gereageerd op, en mooie woorden hebben geschreven bi,j mijn vorige foto's. Vandaag gaat de reis vanuit het winterse Noorwegen naar het winterse, al ziet het er daar niet naar uit op deze foto, Japan. Terug naar de Japanse Makaken aka Sneeuwapen. Deze kleine dondersteen zit tot aan zijn nek in de Jigokudani warmwaterbron in de bergen bij Nagano op het hoofdeiland Honshu in Japan. Hij zat de hele tijd al rare fratsen uit te halen en gekke bekken te trekken. Vond dat ik daar dus ook maar eens een plaatje van moest maken. Is duidelijk dat een kapper bij deze youngster geen overbodige luxe zou zijn, maar het past mijns inziens wel mooi bij het geheel. Elke winter komen er twee groepen, in totaal ongeveer 250 van deze apen, vanuit de bergen naar het dal om daar van tijd tot tijd van het warme water te genieten wat daar uit de aarde omhoog borrelt. Groet en een fijne Zondag, Harry

'532199' door Bowral '532199' door Bowral

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Lekker badderen

Bowral

Wat doe je als Japanse makaak als het minus zeven graden is? Je springt in een heetwaterbron en je blijft er minimaal een kwartier in ronddobberen! Heb de foto gemaakt in 'Snow Monkey Park', gelegen bij het dorpje Yudanaka. een uur treinen vanaf Nagano

'490421' door RobHoekstra '490421' door RobHoekstra

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Maple leaf corridor

RobHoekstra

In de herfst is het leuk om een autumn mount Fuji tour te doen vanuit Tokyo. Je bezoek een aantal mooie plekjes rond de vulkaan. De Japanners zelf trekken er ook massaal op uit om de verkleurende esdoorns te bekijken.

'545969' door Bowral '545969' door Bowral

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Brrrrrr ... wat is he

Bowral

Blauwbekkend en klappertandend liep ik rond in het gebied (Yudanaka op Honshu) waar de Japanse sneeuwapen resideren. Het vroor acht graden en er lag een dik pak sneeuw. Niet alleen ik, maar ook de apen hadden het koud. Sommigen zochten de warmte op door een plons in een van de warmwaterbaden te maken. Aangezien er een strikte hiërarchie binnen de groep aanwezig is, mochten veel apen (nog) niet het water in. Als je je dan wilt verwarmen is er eigenlijk maar een manier: zo dicht mogelijk tegen elkaar kruipen …

'312601' door dcbrouwer '312601' door dcbrouwer

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Twee badende Japanse.

dcbrouwer

Deze foto is genomen in Jigokudani Yaen-koen (Hell Valley Wild Monkey Park) in Nagano prefecture. Afgelopen februari, er lag een flinke pak sneeuw al is dat niet op deze foto te zien.

'554218' door corriedewinter '554218' door corriedewinter

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Gouden boeddha's naar

corriedewinter

Ik sta hier op de heilige plek Danjo Garan op de berg Koyasan in de pagode die Kobo Daishi Kukai, de grondlegger van Shingonboeddhisme in Japan, oprichtte. De ceremonie ter gelegenheid van de sterfdag van Kobo Daishi waar we toevallig bij terechtkwamen is afgelopen. Nu zijn er nog wat bezoekers die bloemen naar de tempel brengen en ik sluit me aan. Er staan gouden boeddha's die gericht zijn naar de vier windstreken. De pilaren zijn eveneens beschilderd met boeddha's en lotusbloemen. Bij hoge uitzondering mag ik discreet wat foto's maken. Je kunt alleen naar Koyasan komen met een kabeltreintje. Daarna neem je een bus tot in het dorp. Bijna iedereen logeert in een tempel, waar je vegetarische maaltijden geserveerd krijgt en 's morgens meedoet met een gebedsdienst. Ik vond het heel speciaal.

'461937' door RenskeSpijkers '461937' door RenskeSpijkers

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Magome

RenskeSpijkers

Het plaatsje Magome ligt midden in de Japanse Alpen. Het is een dorpje waar veel (vooral Japanse) toeristen op af komen omdat dit dorpje het begin is van een oude postroute. Een zeer verassende wandeling van ongeveer 8km naar het volgende dorpje Tsumago is een echte must!!

'554123' door corriedewinter '554123' door corriedewinter

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Koyasan, de berg van.

corriedewinter

Koyasan, een berg ten zuiden van Osaka, is het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai, of Kobo Daishi, 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken. Wij slapen in een van de vele kloosters waar we vegetarische maaltijden krijgen en de ochtendceremonie meemaken. Het stadje heeft wel 120 tempels, maar begraafplaats Okunoin is het meest bijzonder. Het kerkhof ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi. Vooral de grafstenen met de slabbetjes en mutsjes vallen op. Dit zijn jizu, grafstenen die vooral dienen om kinderen te begeleiden naar het hiernamaals. Tegenwoordig worden ook stenen van volwassenen aangekleed. Het is erg duur om hier zo dichtbij Kobo Daishi begraven te worden, daarom plantten veel mensen een boompje ten teken van hun aanwezigheid op de berg. Die boompjes zijn nu gigantische bomen geworden.

'530318' door Bowral '530318' door Bowral

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

'Ober! Twee bier...gr

Bowral

Deze twee Japanse makaken amuseren zich zo te zien opperbest in het warmwaterbad bij Yudanaka. Als het hartje winter is en er een dik pak sneeuw ligt, mogen de apen zich graag laven in het warme water

'552608' door awesomemore '552608' door awesomemore

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Kunsteiland

awesomemore

Naoshima is een eiland vol met (buiten)kunst, tot kunstinstallaties omgebouwde huizen en een paar waanzinnige musea van de hand van de Japanse ster architect Tadao Ando.

'536312' door corriedewinter '536312' door corriedewinter

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Samuraikasteel...Mats

corriedewinter

Het regent flink als we aankomen in de kasteelstad Matsumoto, middenin de Japanse Alpen. We willen toch het kasteel bezoeken, want daar zijn we voor gekomen. Het kasteel (29 meter) staat op een riviervlakte en is met zes verdiepingen en vijf daken prachtig om te zien. De combinatie van zwart en wit is er verantwoordelijk voor dat het kasteel de bijnaam kraaienkasteel (karasu-jo) kreeg. Rondom het kasteel ligt een brede gracht waarin eenden en witte zwanen zwemmen. Wij gaan snel naar binnen en daar ben je wel even bezig. Natuurlijk moeten de schoenen uit en dan is het kruipdoor, sluipdoor op de houten verdiepingen. De samurai hadden namelijk allerlei ingenieuze manieren bedacht om ongezien de vijand te belagen. De rode brug is afgesloten, de ingang van het kasteel is rechts, waar je ook een folkloremuseum vindt.

'343816' door evo '343816' door evo

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Mini geisha

evo

Dit meisje kwamen we met haar ouders tegen in Kamakura. Het meisje had zich als een geisha laten schminken en wilde graag poseren met haar nieuwe look.

'406968' door woutercello '406968' door woutercello

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Zon, zee, strand en..

woutercello

Wat een prachtige dagtrip was dat.... bij de opkomende zon met de veerboot langs prachtige groene heuvels varen, aankomen en verwelkomd worden door 100'den herten die zo met jou op de foto willen op voorwaarde dat ze mogen "sabbelen" op je hemd.... :)! Deze boot op de foto, bracht de toeristen dichter bij de overbekende torii van het Itsukushimaschrijn! Echt een prachtig eiland ( Miyajima), er hangt als je wat verder "eilandinwaarts" gaat nog steeds een heerlijke sfeer... Zeker een aanrader als je naar Japan gaat....

'453744' door henkvanbrummelen '453744' door henkvanbrummelen

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Snow monkeys in het..

henkvanbrummelen

In de winter is het prachtig om naar Japan te gaan voor een fotografie vakantie. In bergen achter Nagano bij Yudanaka zitten grote groepen Snow Monkeys. Ze komen uit de bergen en bossen naar een warm water bron om zich te warmen in het bad. Er zijn strikte regels wie in bad mag en wie niet. Hoewel het heel koud was heb ik er uren naar zitten kijken hoe het rollen patroon binnen de groep verliep. Na een tijdje vielen ze gewoon in slaap in het bad. The place to be.

'313162' door dcbrouwer '313162' door dcbrouwer

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Japanse Makaak in de.

dcbrouwer

Deze jonge Japanse Makaak is even aan het uitrusten van het spelen in de sneeuw. Deze foto is gemaakt in Jigokudani Yaen-koen (Hell Valley Wild Monkey Park) in de provincie Nagano.

'367681' door YvonneJansen '367681' door YvonneJansen

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Grote Boeddha Kamakur

YvonneJansen

Daibutsu is een monumentaal bronzen standbeeld van Boeddha en is een van de beroemdste iconen van Japan. Het standbeeld is 13,35 meter hoog en bestaat uit meerdere afzonderlijk gegoten en kunstig samengevoegde delen. Het heeft een gewicht van 121 ton en is opgetrokken in de Japanse boeddhistische stijl van de Kamakura-tijd (1192-1333)

'218686' door 1976Ben '218686' door 1976Ben

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Mount Fuji

1976Ben

Mount Fuji in al haar glorie. Best bijzonder om deze vulkaan tegen zo'n strak blauwe lucht te zien. Op de dag dat ik deze foto nam zou ik eigenlijk al vroeg terug naar Tokio gaan, maar na de dag ervoor de vulkaan nog geen seconde gezien te hebben (door bewolking en mist) heb ik het vertrek maar een halve dag uitgesteld.

'505793' door RobHoekstra '505793' door RobHoekstra

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Bonsai

RobHoekstra

Deze goed gestylde boompjes stonden bij de ingang van het Himeji complex. Het Himeji kasteel zie je hier op de achtergrond. De bomen in Japan hebben het volgens mij goed. Ze worden met uiterste precisie gesnoeid.

'570974' door Bowral '570974' door Bowral

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Een peinzende makaak

Bowral

In de buurt van de Japanse stad Nagano ligt in een vallei aan de Yokoyu rivier het apenpark Jigokudani, waar Japanse makaken graag een warm bad nemen. De apen betreden alleen tijdens de winter het park, en dat is de beste periode om het te bezoeken - wanneer de vallei is bedekt met een witte deken sneeuw en de apen rondspelen in de warmwaterbron. Meestal ligt er sneeuw tussen december en maart, en de beste maanden om ze op te zoeken zijn januari en februari. Deze makaak genoot van zijn bad