Honshu centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Honshu centraal image

Toontown Japan

Honshu centraal
Japan
Awesomemore

Toontown Japan

Overstekende wasberen, brand, vallende kastanjes, boze herten, ziekte, elektrocutie? Tijd voor manga! Een bus die eruit ziet als een kat, konijnen in de strijd tegen het vuur, zingende pinguïns. Bizarre beestenboel of briljante boodschappers? Wanneer je een taal niet begrijpt, het schrift niet kunt lezen, maar toch je treinkaartje kunt kopen of met een glimlach een speciale parkeerplaats opzoekt om te bellen, dan heb je te maken met buitencategorie animatie. En dat is ook Japan.

Een reis binnen een reis maken doe je door te letten op verkeers- en waarschuwingsborden, en informatievoorziening. Borden en boodschappen zijn ultieme cultuurdragers. Nederland: sober en rationeel, minimalistisch maar in grote hoeveelheden. De VS: alles is toegestaan om aansprakelijkheid te voorkomen. Japan: Veiligheid voor alles, beelden zeggen meer dan woorden.

Zijn de Japanners visueel ingesteld? Je vindt in het land toparchitectuur tegenover foeilelijke buitenwijken, prachtige tuinen maar ook een overdaad aan beton in de natuur, schitterend geklede mensen versus een leger aan salarymen in blauwe pakken met witte ‘kortemouwhemden’ en de voedselkunst van Kaiseki die conflicteert met de veelvoud aan McDonald’s. In de metro kijk je zonder moeite met je buurman mee naar porno-slasher-scenes in zijn stripboek, als je althans niet in de ‘women only’ wagon zit. Buiten gekomen loop je tegen een aankondiging van de nieuwste en zoveelste Nijntje tentoonstelling aan. Bewoners van een klein Gallisch dorpje ergens rond de geboortedatum van J.C. zouden na een dag Japan zeggen: ‘Rare jongens, die Japanners.’

Japan is een fascinerend land met een ondoorgrondelijke cultuur. Hoe vaak je er ook komt, hoe lang je er ook blijft; de puzzel is nooit af, het beeld nooit compleet.

Foto's

48927.jpg
48927.jpg
Awesomemore
92ccb.jpg
92ccb.jpg
Awesomemore
1efae.jpg
1efae.jpg
Awesomemore
1efae.jpg
1efae.jpg
Awesomemore
fdcfe.jpg
fdcfe.jpg
Awesomemore
48927.jpg
48927.jpg
Awesomemore
1efae.jpg
1efae.jpg
Awesomemore