Hokkaido

'526808' door Bowral '526808' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Japanse kraanvogel in

Bowral

Een absoluut hoogtepunt van mijn trip door Japan afgelopen februari was ‘een bezoek’ aan de ‘Red-crowned Cranes’ (Japanse kraanvogels) op het noordelijke eiland Hokkaido. Het is een lust voor het oog tientallen van deze gracieuze vogels te observeren in een winters sprookjesachtig landschap. Er lag al een dik pak sneeuw en het sneeuwde nog steeds bij temperaturen ver onder nul. De Japanse kraanvogel is niet zomaar een vogel. De ‘Tancho’, zoals hij in Japan wordt genoemd, is al eeuwen lang een heilige vogel die geluk en een lang leven brengt. Je ziet hem op veel oude prenten afgebeeld. De traditie zegt dat als iemand 1.000 origami-kraanvogels vouwt, zijn wens tot gezondheid in vervulling zal gaan. Toch is er een tijd geweest dat men dacht dat de tancho was uitgestorven. In de achttiende eeuw was het jagen op de kraanvogel voorbehouden aan de keizers van Japan. De illegale jacht op deze ‘kostbare’ vogel leidde ertoe dat de populatie in een snel tempo afnam. Dit werd nog eens versterkt door de intensivering van de landbouw, waardoor er voedselschaarste voor de vogels ontstond. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er geen kraanvogel meer gesignaleerd. Hij leek hetzelfde lot als de dodo te hebben ondergaan … Totdat in 1924 enkele boeren een kolonie van nog geen twintig kraanvogels ‘ontdekten’ in de niet bevolkte Kushiro gras- en moeraslanden. Vanaf dat moment werd alles in het werk gesteld om het voortbestaan van de uitgestorven gewaande kraanvogel veilig te stellen. Dat is Japan goed gelukt! Momenteel zijn er ongeveer 1.300 exemplaren. Je vindt ze in de omgeving van het plaatsje Tsurui. Het is een fantastisch gezicht deze sierlijke vogels te zien ‘landen en opstijgen’. Nog mooier wordt het als ze in de winter op een synchronische wijze paringsdansen uitvoeren. De foto hierboven mag je wel een gelukstreffer noemen. Het is me maar een keer gelukt een kraanvogel geheel ‘vrijstaand’ in de sneeuw vast te leggen. In alle andere situaties zie je een vaak storende achtergrond (bomen, struiken, hekken). Dat de tancho nog een lang en gelukkig leven beschoren mag zijn!

'553253' door Bowral '553253' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Strijden om een vis

Bowral

Twee ‘white-tailed sea eagles’ gaan in de sneeuw de strijd met elkaar aan. De inzet is een dikke vis. Samen met de ’steller’s sea eagles’ heersen de ‘white-tailed sea eagles’ in het luchtruim boven de Kunashirskiystraat. Deze zeestraat ligt tussen het noordoosten van Hokkaido en de eilandengroep de Koerilen.

'356162' door Harry-Eggens '356162' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Mean Looking Guy

Harry-Eggens

In de vroege ochtend met zeer fraai warm licht varende op een boot vanuit Rausu kwamen we deze prachtige Stellers Zeearend met zijn machtige oranje kleurige snavel en enorm grote gespreide vleugels en een niet al te vrolijke blik in de ogen rennende over het drijfijs voor de kust in het Noord-Oosten van Hokkaido tegen. Momenten om nooit te vergeten.

'357069' door Harry-Eggens '357069' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Snow Dance

Harry-Eggens

Wederom dank aan allen voor de mooie reacties. Tijdens een winterreis naar de Prefectuur Hokkaido mag een bezoek aan de Japanse Kraanvogels ( Grus japonensis), en Tancho in het Japans, in en rondom Akan in het Oosten van het eiland zeker niet ontbreken. Deze prachtige grote vogels met een vleugel spanwijdte tot 2,50 meter en een lichaamsgewicht tot 10 kilo zijn ondanks hun grootte zeer elegant en kunnen fraaie dansen laten zien. Vlak na de tweede wereldoorlog was deze soort bijna uitgeroeit met nog maar enkele tientallen vogels in leven, maar door een zeer goed opgezet programma heeft men de soort weten te redden en leven er nu ongeveer duizend op Hokkaido en 2750 wereldwijd. Bij aankomst op het eerste veld waar enkele tientallen Kraanvogels aanwezig waren begon het te sneeuwen en dat is daarna nog een dag of twee zo doorgegaan. Was daar in eerste instantie niet erg blij mee want wilde de vogels graag met een prettig, niet al te fel schijnend zonnetje fotograferen. Achteraf gezien ben ik toch wel erg blij met de foto’s want geeft wel een apart sfeertje met al die sneeuwvlokjes. Groet, Harry

'555376' door Bowral '555376' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Lekker visje

Bowral

Hebbes! Die vis is van mij, denkt deze 'Steller's Sea Eagle'. Als je in de wintermaanden naar het plaatsje Rausu gaat, is de kans zeer groot dat je deze en andere arenden tegenkomt. Rausu ligt in het uiterste noordoosten van het eiland Hokkaido. Kleed je wel goed aan, want het is er stervenskoud ...

'425590' door sietsebus '425590' door sietsebus

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Balts van Japanse...k

sietsebus

Op het eiland Hokkaido in Japan worden de Japanse kraanvogels behoed voor uitsterven. In 1952 waren er nog slechts 33 exemplaren. Door een goede bescherming zijn er nu meer dan 3000. Er is een observatiepunt met een informatiecentrum, waar de balts van de kraanvogels kan worden gefotografeerd.

'567597' door Bowral '567597' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Het ijspaleis van...S

Bowral

Onderweg van Asahikawa naar Kawayu waren we op zoek naar het plaatsje Sounkyo. Rijdend met het zweet op het voorhoofd door heuse sneeuwstormen bij -20 graden hebben we het met moeite kunnen vinden. In Sounkyo wordt jaarlijks een soort ijsfestival gehouden. Uit gigantische ijsblokken bikken vrijwilligers gangenstelsels die mooi worden uitgelicht. Gelukkig was het er binnen een stuk 'warmer' dan buiten ...

'526505' door Bowral '526505' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Whooper swans in Lake

Bowral

Gisteren nog op tv in de BBC-serie ‘Wild Japan’ te zien, vandaag op Columbus … ‘Whooper swans’ overwinteren in het warme water van Lake Kussharo op Hokkaido. Dit meer is voor het grootste deel ’s winters bevroren. Alleen de randen zijn ijsvrij vanwege vulkanische activiteiten. Zelfs het strand is heet. ’Whooper swans’ komen overigens ook in Noord-Europa voor.

'331998' door papillonreizen '331998' door papillonreizen

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Twee seizoenen!

papillonreizen

Als ik in september 2008 een trektocht ga maken op het noordelijke eiland Hokkaido, ben ik maar wat blij dat ik een lokale gids aan mijn zij heb. Is het in de steden gewoon herfst, in de bergen blijkt al een flink pak vroege sneeuw gevallen te zijn. Van de prachtige kleurrijke herfst klimmen we binnen een paar uur een witte winterse wereld in, die ons nog voor de nodige uitdagingen zal stellen. Een bijzondere ervaring!

'543504' door Bowral '543504' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Landing van twee...Ja

Bowral

Twee Japanse kraanvogels (met hun karakteristieke rode kroontjes) zetten tijdens een heftige sneeuwbui de landing in op een veldje net buiten het dorpje Tsurui in het zuiden van Hokkaido. Om deze gracieuze vogels te kunnen zien, zijn de Japanse wintermaanden de beste tijd. Realiseer je wel dat er dan een dik pak sneeuw ligt en de dagtemperaturen minimaal tien graden onder nul zijn … Daar staat tegenover dat je getuige mag zijn van het baltsgedrag van deze beschermde vogelsoort. Als volleerde balletdansers springen en dansen de kraanvogels rond elkaar.

'453782' door henkvanbrummelen '453782' door henkvanbrummelen

JapanHokkaido

JapanHokkaido

2 kraanvogels in...si

henkvanbrummelen

Deze winter op het eiland Hokkaido in Japan een aantal dagen bij de kraanvogels in het Akan Crane Center geweest. Tijdens enorme sneeuwstormen prachtige foto's kunnen maken. De lucht was heel helder waardoor de vogels een mooi contrast vormden. Wat een prachtige vogel. Het goede nieuws is dat door een intensief fokprogramma de aantallen licht toenemen.

'526412' door Bowral '526412' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

White-tailed sea-eagl

Bowral

Een ‘white-tailed sea-eagle’ heeft zojuist de landing ingezet op een kademuur in de haven van Rausu. Rausu is een klein dorpje in het uiterste noordoosten van het eiland Hokkaido. Vanuit het dorp kun je de Koerillen (Russische eilandengroep) zien liggen. Als je ooit al eens eagles van dichtbij en in actie hebt willen zien, ga hier dan in de winter naartoe. En ja, het is er dan stervenskoud, maar o zo mooi! Je ziet er twee soorten eagles in overvloed: de ‘white-tailed sea-eagle’ en de ’steller’s sea-eagle’ (rechts op de foto). Beide eagles komen hier om te overwinteren. Ze leven van vis. Zodra er één een vis te pakken heeft, schuwen de andere niet om de aanval in te zetten. Dit leidt tot spectaculaire ‘gevechten’. Kijktip: vanavond om 20.30 uur op NPO1 het derde deel van de BBC-serie ‘Wild Japan’. Deze aflevering is in zijn geheel gewijd aan Hokkaido

'555887' door Marpauproductions '555887' door Marpauproductions

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Vissen doe je zo

Marpauproductions

Voor mij is dit 1 van de mooiste roofvogels ter wereld. Het lijkt net of hij sneeuw op zijn vleugels heeft wat de combinatie met zijn kleurrijke snavel werkelijk prachtig maakt. Deze foto heb ik gemaakt gedurende een zee excursie te Rausu. Na een half uurtje varen zien wij het op het zee ijs de eerste prachtige steller zeearenden en de gewone zeearenden. Voor deze ervaring heb ik de lange reis naar Japan gemaakt. Ondanks het gegeven dat het toch een commerciele excursie is voel je de adrenaline door je lijf heen schieten. Mijn conclusie deze vogel is in de vrije natuur nog veel mooier dan in gevangenschap bijvoorbeeld in vogelpark Avifauna. Ik ga zeker terug.

'359199' door Harry-Eggens '359199' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Stoically

Harry-Eggens

Op de eerste plaats bij deze mijn hartelijke dank voor alle reacties en mooie woorden geschreven bij mijn eerder geplaatste foto's. Vandaag een kleine wandeling, tenminste op een landkaart, maar in werkelijkheid een heel eind verder Oostwaarts. We keren terug in Japan en wel aan de rand van één van de grootste kratermeren genaamd Lake Kussharo in het Noord-Oosten van Hokkaido. Wilde U eigenlijk eens iets anders laten zien dan een vogel en deze Japanse vos, Kitsune op zijn Japans, Red of common Fox in het Engels en Vulpes vulpes japonica in het Latijn, was daartoe een mooie gelegenheid. Het is familie van de soort die wij ook hier in Nederland kennen. Hele feestje ging dus niet door want voor ik het wist stond die donkere baal veren achter de vos te schreeuwen en vreselijk irritant gedrag te vertonen. Lukte trouwens voor geen meter want de vos bleef stoïcijns doorsnuffelen. Die zwarte baal veren luistert overigens naar de naam Dikbek of Diksnavel kraai, in het Engels Jungle Crow, Large-billed Crow of Thick-billed Crow, en in het Latijn Corvus macrorhynchos) Groet en een fijne dag, Harry

'359293' door Harry-Eggens '359293' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Duo Landing

Harry-Eggens

Mijn dank gaat weer uit naar alle mensen die hebben gereageerd op, en mooie woorden hebben geschreven bij, mijn vorige foto's. We blijven vandaag aan de rand van het grote kratermeer genaamd Kussharo Lake in het Noord-Oosten van Hokkaido want er is meer te beleven en zien dan Kraaien en Vossen. Twee Wilde Zwanen die zo nodig tijdens de landing bij elkaar in de nek moeten hijgen ondanks de enorme ruimte, ongeveer 250 vierkante kilometer, die ze op het meer hebben. Vond het overigens niet erg want levert wel leuke plaatjes zoals deze op :-) Deze wilde zwanen zijn in Nederland minder bekend dan de Knobbelzwaan, maar komen hier wel degelijk regelmatig langs. Het zijn erg grote vogels met een gewicht tot 14 kg voor de mannetjes en 9 kg voor de vrouwtjes, een lengte van snavel tot staart tot wel 1.65 meter en een vleugelspanwijdte tot 2.75 meter. Deze Wilde Zwanen, Whooper Swan in het Engels en Cygnus cygnus of Cygnus musicus in het Latijns, werden vroeger ook wel zangzwaan, zingzwaan, hoopzwaan of hoelzwaan genoemd. Groet, Harry

'300956' door Workers '300956' door Workers

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Aap in bad

Workers

A van AAP. Het was een zeer bijzondere ontmoeting. Ik wist niet dat deze apen dus van een heerlijk warm bad hielden. De groep komt uit het bos en gaat zo af en toe dus lekker in het bad. Jammer dat wij er niet in mochten want het was er toch wel fris. Nellie

'564120' door Bowral '564120' door Bowral

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Gracieuze landing

Bowral

Beide Japanse kraanvogels zijn zo-even gracieus geland op een besneeuwd eilandje in het midden van een rivier bij het dorpje Tsurui op het eiland Hokkaido. De rivier wordt 'gevoed' met warm water afkomstig van enkele omliggende vulkanen. Daarom is dit voor deze zeldzame kraanvogels een ideale plek om te overwinteren

'425703' door sietsebus '425703' door sietsebus

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Stellerarend

sietsebus

Stellerarenden overwinteren in Japan en trekken daar eind februari weg naar het hoge noorden om daar te broeden. Ze zitten met vele tientallen op het drijfijs tussen Japan en een eiland dat bij Rusland hoort.

'453722' door henkvanbrummelen '453722' door henkvanbrummelen

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Stellar Eagle

henkvanbrummelen

Tijdens een winter fotografie reis op Hokkaido in barre koude een paar prachtige platen gemaakt van de Stellar Eagles op de ijsschotsen. Een ,,brutaal ogende,, prachtige vogel die behoorlijk agressief kan zijn naar andere vogels. Ze vliegen van Kamchatka zuidelijk naar Hokkaido om te overwinteren. In Rausu Hokkaido zijn er in februari honderden te zien en van nabij te fotograferen

'359396' door Harry-Eggens '359396' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Attack of the Clone

Harry-Eggens

Mijn dank gaat weer uit naar alle mensen die hebben gereageerd op, en mooie woorden hebben geschreven bij, mijn vorige foto's. Vandaag verplaatsen we ons naar enkele tientallen kilometers ten Zuiden van Kussharo Lake, maar bevinden ons dan nog steeds in het Noord-Oosten van Hokkaido, Japan. We zijn aanbeland bij het Akan Crane Center in het Akan district. Hier worden gedurende de wintermaanden de Japanse Kraanvogels (Grus japonensis), in het Engels Red Crowned Cranes, Japanese Cranes of ook wel Manchurian Cranes gennoemd, en in het Japans Tancho, bijgevoerd met maïs. Ook voor de in de omgeving levende Zeearenden, White-tailed Eagles (Haliaeetus albicilla) word goed gezorgd door deze vogels bij tijd en wijle een visje aan te bieden :-) Een en ander levert soms mooie beelden op wanneer de Arenden laag over de sneeuwvlakte zweven om zo'n visje buit te maken. Ze moeten daarvoor wel tussen de Kraanvogels door manoeuvreren en die op hun beurt laten dan weer luid en duidelijk weten dat ze daar niet van gediend zijn. Helaas was het die dag erg grauw weer waardoor de kleuren en details niet optimaal uitkomen. Groet, Harry

'425890' door sietsebus '425890' door sietsebus

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Wilde zwaan

sietsebus

Midden op Hokkaido ligt een meer waar dan 100 zwanen overwinteren. Er zijn warmwaterbronnen dus een stukje van het meer bevriest niet. Daar verblijven de zwanen en je kan er heel dicht bij komen. Hoewel het 'wilde zwanen' zijn zijn ze erg tam. Vandaar dat het mogelijk is om zo'n close-up te maken.

'359523' door Harry-Eggens '359523' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Odd Move

Harry-Eggens

Uiteraard gaat mijn dank in eerste instantie wederom uit naar alle mensen die hebben gereageerd en hun mooie woorden in reacties hebben achtergelaten bij mijn vorige foto's Verschillende opmerkingen en steunbetuigingen gingen over een anonieme stemmer die waarschijnlijk een vrij laag aantal sterren aan mijn vorige foto heeft toegekend. Ook hiervoor mijn hartelijke dank! Ben sinds juli 2002 actief op het internet wat betreft het plaatsen van foto's op verschillende daarvoor bestemde sites en kan U allen met grootte zekerheid melden dat zulks overal gebeurd. Weerhoud mij er zeker niet van om mijn foto's en ervaringen tijdens mijn reizen met fijne mensen zoals U te delen. Één mooi woord is namelijk veel meer waard dan duizend sterren :D Door de lange, maar naar mijn mening noodzakelijke, inleiding minder ruimte voor een lang verhaal aangaande deze foto. We blijven vandaag op het besneeuwde veld bij het Akan Crane Center in het Noord-Oosten van Hokkaido. Wist inmiddels al dat deze prachtige Japanse Kraanvogels (Grus japonensis) mooi kunnen dansen, maar een mid air twist zoals deze laat zien is toch wel van ongekende klasse :-) Heeft 's-ochtends waarschijnlijk het zwarte in plaats van het roze pilletje ingenomen :-) Groet, Harry

'300953' door Workers '300953' door Workers

JapanHokkaido

JapanHokkaido

Makake

Workers

Ik wist niet dat apen van een heerlijk wam bad hielden. Deze Makake apen vonden het heerlijk om in een Onsen (natuurlijk warm waterbad) te zitten. Prachtige foto's kunnen maken. Nellie

'357427' door Harry-Eggens '357427' door Harry-Eggens

JapanHokkaido

JapanHokkaido

The Great Chase

Harry-Eggens

Bij deze gaat in eerste instantie wederom mijn grote dank uit aan een ieder die een mooie reactie heeft geschreven bij mijn foto's. Vandaag blijven we bij een trio en ook bij de door mij zo geliefde winterse sferen. Gisteren de IJsberen op het ijs van de Hudson Bay in het Noorden van Canada en vandaag naar de andere, van West naar Oost gezien, kant van de wereld namelijk het ijs op Kusharo Lake, één van de grootste krater meren in het Oosten van Hokkaido, Japan. Op dit immense meer, welk voor 99,99 procent dicht ligt met een enorme laag ijs gedurende de winterperiode, komen gedurende de koude maanden een paar honderd Wilde Zwanen (Whooper Swans-Cygnus cygnus) bij elkaar omdat er over een lengte van een paar honderd meter en een breedte van hooguit 10 meter aan een lavastrandje warm water uit de diepte komt borrelen waardoor deze strook niet bevriest en de Zwanen er kunnen zwemmen. Het is een flinke toeristische attractie die dagelijks vele tientallen bussen vol met Japanners trekt. Velen voeren de Zwanen met brood wat zo nu en dan grappige situaties als in deze foto oplevert. Groet, Harry