Hiroshima foto's & tips

'553646' door aticketto '553646' door aticketto

JapanHiroshima

JapanHiroshima

A-Bomb Dome

aticketto

De A-Bomb Dome in Hiroshima is een gebouw dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een van de weinige grotere gebouwen die overeind zijn blijven staan na de atoombomaanval op Hiroshima van 6 augustus 1945. Na de explosie is er lange tijd discussie geweest of de ruïne niet moest verdwijnen. Tegenstanders van het behoud ervan wilden niet dat de Japanse bevolking (en dan vooral die van Hiroshima) dagelijks met de verschrikkelijke feiten en de gevolgen daarvan zouden worden geconfronteerd. Pas in de jaren zestig werd definitief besloten het gebouw te laten staan.

'518315' door elskuiper '518315' door elskuiper

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Vredesmonument...Hiro

elskuiper

Hiroshima was de eerste stad waar in de Tweede Wereldoorlog een atoombom viel. De gehele stad werd verwoest, slechts een aantal gebouwen bleven overeind. Eigenlijk wilden de Japanners in eerste instantie alle gebouwen neerhalen, maar er werd toch besloten om het gebouw op de achtergrond, nu het Vredesmonument of Atomic Bomb Dome genaamd, te laten staan. Alleen het skelet van het gebouw staat er nog en herinnerd aan de verwoestingen. In dit Hiroshima Peace Memorial Park staat ook de vredesvlam, hier op de voorgrond. Verder is er een stalen pagoda met de kenmerkende papieren kraanvogels die staan voor het meisje die deze maakte en aan kanker overleed als gevolg van de bom, en het museum. Het museum is een bezoekje waard en verwacht dat je er onder indruk weer vandaan komt. Hiroshima is nu een stad met meer dan een miljoen inwoners met in de binnenstad overal winkeltjes en restaurantjes: een mooie, nieuwe, bruisende stad.

'534803' door Fransvdg '534803' door Fransvdg

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Kasteel in Hiroshima

Fransvdg

De stad Hiroshima ontstond vanaf 1589 rond een kasteel dat in de plaatselijke rivierdelta was gebouwd. Hiroshima betekent "breed eiland". Het kasteel werd verwoest door de atoombom op 6 augustus 1945. Het werd herbouwd in 1958, als een replica van het origineel. Deze replica doet nu dienst als museum van de geschiedenis van Hiroshima van voor de Tweede Wereldoorlog . (Wiki bedankt.) Dit is een gescande dia.

'530594' door awesomemore '530594' door awesomemore

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Buiging

awesomemore

In 1945 bogen de inwoners van Hiroshima hun hoofd voor de vernietigende kracht van de mens. Zal Obama vandaag bij zijn bezoek ook buigen? En wanneer hij zich dan weer opricht de tienduizenden die 71 jaar geleden de hel op aarde betraden, als een feniks uit de as laten herrijzen? Miljoenen Japanners hopen het.

'534764' door Fransvdg '534764' door Fransvdg

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Tempelbeeld in...Hiro

Fransvdg

Deze foto maakte ik bij een Shinto tempel in Hiroshima. Welke fraaie teksten er op de gele lampionnen staan kan ik jullie helaas niet uitleggen, maar ik ga er van uit dat het heel positief bedoeld is.

'565233' door aticketto '565233' door aticketto

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Stille Getuige

aticketto

Woorden schieten tekort wanneer je oog in oog staat met The A-Bomb Dome. En zeker in combinatie met het Hiroshima Peace Memorial Museum. We weten er natuurlijk allemaal wel wat van, al is het maar van de geschiedenislessen op school. Het blijft heel aangrijpend om al die verhalen te lezen en foto's te zien. Toch heeft blijkbaar niet de hele wereld er van geleerd. Die halve zool in Noord-Korea is waterstofbommen aan het ontwikkelen die waarschijnlijk 17 keer krachtiger zijn. En het wapenprogramma van Kim blijft zich in razend tempo aan het ontwikkelen. Wie kan deze gek stoppen?

'548363' door aticketto '548363' door aticketto

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Museum ter herdenking

aticketto

Het Museum ter herdenking van de Vrede is een vredesmuseum in de Japanse stad Hiroshima. Het museum werd opgericht als herinnering aan de atoomexplosie die op 6 augustus 1945 de stad Hiroshima volledig verwoestte. Het doel van het museum is een bijdrage te leveren in de strijd voor de afschaffing van alle kernwapens in de wereld en bij te dragen tot de wereldvrede. Het museum werd in augustus 1955 opgericht in het “Vredespark” van Hiroshima. Het museum is echt de moeite waard en het wordt duidelijk in chronologische volgorde weergegeven zonder met een vingertje te wijzen naar de schuldige. Het vredespark is zeker ook de moeite waard met zijn vele monumenten.

'538142' door aticketto '538142' door aticketto

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Hiroshima

aticketto

Fragment uit het verslag “In het vredespark staat een monument dat opgericht is voor Sasaki Sadako, het meisje dat als slachtoffer meer dan 1000 kraanvogels vouwde zodat ze kon wensen om weer beter te worden. Ze had namelijk leukemie gekregen als gevolg van blootstelling aan de straling. Vandaag de dag worden er nog steeds kraanvogels gevouwen en hier bij het monument gehangen in speciale kasten die er rond om heen staan Nieuwsgierig naar het hele verslag http://aticketto.wixsite.com/reizen

'567423' door nathaliebrocken '567423' door nathaliebrocken

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Rondreizen in Japan

nathaliebrocken

Japan is een aanrader, als je naar Azië zou willen. Eén van mijn favoriete plekjes is de drijvende poort op het eiland Miyajima, een eiland in de buurt van Hiroshima. Er zijn veel toeristen, maar het is toch zeker de moeite waard. Als je de Japan Railpas hebt, dan is de ferry vanaf het vaste land gratis.

'562439' door richardbrocken '562439' door richardbrocken

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Itsukushima Shrine

richardbrocken

Itsukushima Shrine op het eiland Itsukushima in Japan. Nabij de stad Hiroshima ligt deze torii in het water, vandaar de naam 'floating torii'. Met een ferry vanaf het vaste land zie je de torii al opduiken wat een prachtig zicht biedt op het tempelcomplex.

'1068280' door mo7ster '1068280' door mo7ster

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Peace Memorial Park

mo7ster

Op 6 augustus 1945 besloot de V.S. een nieuw, nog niet gebruikt wapen in te zetten om Japan tot overgave te dwingen. Om 8.15 ontplofte de atoombom (A-bom) op 580 m. hoogte boven de stad en leidde tot tienduizenden doden en ook daarna liep het dodental nog op. Ter herinnering is het indrukwekkende Vredespark met allerlei monumenten en het Vredesmuseum ontworpen. Op deze foto een doorkijk door de "Cenotaaf" over de "Vredesvlam" heen naar de "A-bom koepel". De A-bom koepel is het enige overblijfsel dat is blijven staan na deze zwarte dag en is uitgeroepen tot werelderfgoed van Unesco. De Vredesvlam zal pas worden uitgedoofd als alle nucleaire wapens van de aarde zijn verdwenen. En vooraan de boog van de Cenotaaf wat een gedenkteken is voor de slachtoffers die ergens anders zijn begraven of nooit gevonden. Onder de Cenotaaf zie je een stenen kist die de namen bevat van 140.000 slachtoffers. Behalve de monumenten hebben we ook het Vredesmuseum bezocht waarin alle gevolgen van de bom in woord en beeld te zien zijn. Héél indrukwekkend! Aangezien er veel te zien is in dit park is het aan te raden om er een hele dag voor uit te trekken.

'825901' door aticketto '825901' door aticketto

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Children's Peace...Mo

aticketto

In het Hiroshima Peace Park staat dit monument in nagedachtenis van Sadako Sasaki en de duizenden minderjarige slachtoffers van de atoombom in Hiroshima. Sadako Sasaki, een jong meisje, stierf aan leukemie door straling van de atoombom die op 6 augustus 1945 was gevallen. De Japanse traditie zegt dat als iemand duizend kraanvogels maakt, ze één wens krijgen. Sadako wilde een wereld zonder kernwapens hebben. Ze vouwde meer dan 1300 kraanvogels. Duizenden origami-kraanvogels van over de hele wereld worden aangeboden rond het monument.

'1101730' door dzzl '1101730' door dzzl

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Strike a Pose

dzzl

Shoppen is, als in veel Aziatische landen, de nationale sport. ook in Japan. Dit beeld trof me door de verrassende etalage enerzijds en de pose van het bellende meisje anderzijds ervoor. Zelf had ze niets in de gaten natuurlijk.

'1101729' door dzzl '1101729' door dzzl

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Sitting Puma

dzzl

Het sportmerk Puma kennen we allemaal. Met het frivole logo van een springende poema. In Hiroshima zit een een enorme flagship store. En voor de gevel staan, of liever zitten, twee gigantische stenen poema's. Tikkeltje megalomaan. In lijn met dierenverheerlijking waar Japan zo gek op is. Zo zag ik de tempel van de fox, van het konijn, van het paard. I love this!

'1065166' door PATRICE09 '1065166' door PATRICE09

JapanHiroshima

JapanHiroshima

Itsukushima Shrine...

PATRICE09

De UNESCO-werelderfgoedplaats Itsukushima-schrijn staat voor een bijzonder eiland Miyajima, met vloed in het water, met eb drooggevallen en kun je er naar toe lopen. Je kunt makkelijk de hele dag op het eiland vertoeven. Een mooie wandeling de berg op geeft je een fantastisch uitzicht over de baai.