Japan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Japan image

De mystieke Boeddha van Kamakura

Japan
Azië
Elleke

De mystieke Boeddha van Kamakura

FUJISAWA | Onze reis naar Fujisawa heeft drie ingrediënten waarvan we fan zijn:

  • het is gelegen aan de oceaan
  • het is een populaire plek om de Fuji-san (Mount Fuji) te spotten
  • het is een perfecte basis om het bekendere Kamakura te verkennen.

Even de verwachtingen bijstellen

De oceaan hebben we inderdaad gezien. Het is echter geen geschikt weer voor zonnebaders. Er is een donker zandstrand en ook het water is verre van het turquoise blauw dat we kennen van de eilanden in de Pacific. Ik vrees dat we daar zo verwend zijn met ‘picture perfect’ stranden, dat we nu onrealistische eisen stellen om nog onder de indruk te zijn…
De woelige golven trekken wel vele surfers aan, zelfs met dit donkere weer, wat fijn is om naar te kijken.

No-tell hotel

We logeren in Fujisawa in een zogenaamd 'love hotel'. Niet veel lichtinval, maar wel een groot bad, haha. Je vindt best veel zulke hotels in Japan: 'secret lovers' kunnen hier discreet kamers per uur huren. Ze waren vooral populair toen grote families nog samenleefden en er dus niet veel gelegenheid was om intiem te kunnen zijn.  Nu er toch ook meer mensen individueel wonen, zijn de love hotels ook gaan fungeren als 'normale' hotels, waar je dus ook gerust enkele nachten kan verblijven. 

Fine dining

‘s Avonds belanden we per ongeluk in een veel te chique restaurant. We zijn er zo goed als alleen. Meer personeel dan gasten dus. De lege eetzaal en de overdreven gedienstigheid, bezorgen me af en toe een ongemakkelijk gevoel. De obers lopen zelfs achterwaarts van onze tafel weg, zodat ze op geen enkel moment met hun rug naar ons toe staan. Dat heb ik bij Sergio Herman nog niet gezien!

Daibatsu

Die Mount Fuji (3776 m), de hoogste berg van Japan, is nergens te bekennen. Ook niet wanneer het ‘s anderendaags ‘s middags helemaal weer opklaart.  Van op de Sky Tree in Tokyo konden we hem ook al niet spotten, terwijl ze nochtans beloven dat ie tevoorschijn komt bij mooi weer.

Maar de Grote Boeddha of Daibatsu (13 m), die spotten we makkelijker dan de hoogste berg! Gewoon de toeristenstroom volgen. ;-) Het beeld in de open lucht heeft iets mystieks. Ik vind het veel meer rust uitademen dan de beelden in donkere tempels. Daar bezoeken we er btw ook nog enkele van. 

50.000 Jizo-beeldjes!

De Hase-Dera is er één van. Dit Boeddhistische complex heeft een mooie Japanse tuin en bovenaan heb je een mooi uitzicht over de kustlijn. De meeste bezoekers komen voor het grote vergulde houten beeld ter ere van Kannon. Echter, het interessants daar vond ik een stukje met allemaal kleine Jizo-beeldjes. In het kleine gebouwtje woont Jizo-bosatsu, de boddhisattva die vooral voor zieke of te vroeg overleden kinderen zorgdraagt. 
Kinderen zijn door hun korte periode op aarde nog niet in staat geweest om voldoende goed karma te vergaren om een 'beter' volgend leven te kunnen leiden. Geschat wordt dat er inmiddels ruim 50.000 Jizo-beeldjes staan! Hoewel het lijf van elk beeld hetzelfde is, zou het hoofdje steeds iets verschillend zijn. 

Onze voeten doen weer pijn doen van het lopen, maar we kijken onze ogen uit!

Foto's

Hase-dera
Hase-dera
Elleke
Daibatsu
Daibatsu
Elleke