Japan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Japan image

Rondreis per trein door het land van de rijzende zon

Japan
Azië
Rencontheirway

Rondreis per trein door het land van de rijzende zon


Ohayo gozaimass,

03-04
Vandaag begint de grote treinreis door Japan, eerste stukje gaat van Fukuoka naar Beppu. Ook al zijn de Japanse treinen wereldberoemd om hun stiptheid, we zorgen maar dat we ruim van tevoren op het station zijn. We hebben bewust gekozen voor een directe maar iets minder snelle trein, zodat we kunnen wennen aan de treinrituelen.

Het valt op dat alles en iedereen enorm respectvol is naar elkaar. Iedereen is heel gedienstig.
Er zijn op het station wat Engelse woorden te onderscheiden dus we vinden onze trein makkelijk. Prima trein met lekker veel zitruimte.
In de trein loopt een conducteur, wanneer hij aan het eind van de coupe is en naar de volgende gaat, draait hij zich om en buigt naar de coupe.
We zijn ongeveer halverwege als we op een station binnenrijden en de trein verder gaat in omgekeerde richting. Om te voorkomen dat je misselijk wordt van t achteruit rijden, kunnen de stoelen omgedraaid worden.
In het station vragen we de weg naar het hotel, dat slechts 10 minuten lopen blijkt.

Als we het station uitlopen komen we midden in een dansspektakel terecht. We wisten wel dat er een festival ter ere van de onsen (geothermische waterbaden) was, maar niet wat we er ons van voor moesten stellen. Als het dansen voorbij is lopen we verder en komen we in een optocht terecht met allemaal ritueel dansende vrouwen.

Ontzettend leuk om mee te maken, we lopen door naar het hotel om de koffers te droppen en weer terug naar de plek van de optocht te gaan, zal nog wel meer komen denken we.

Dat klopt ook, verwachtingsvol staan er allemaal mensen langs de kant van de weg en in de verte zien we allerlei mensen met vaandels staan. We schuiven maar aan langs de kant van de weg en wachten af wat gaat komen.

Al snel gaat het van start, een soort defilé van groepen mensen vooraf gegaan door een meisje van de scouting met een bord. Heeft wel wat weg van de entree van de landen op de olympische spelen. Er komen een aantal groepen voorbij die als groep (mannetje of 20) een soort tabernakel ronddragen,
Het laatste deel van de optocht bestaat uit wat mascottes, militaire voertuigen en de brandweer.

Tijd voor de lunch, in het station zit een tentje waar ze noedels met groenten maken. Makkelijk en ook gewoon lekker. Plan is om nog een keer te proberen een datakaartje te ritselen, vlakbij het station zit een elektronica zaak.
Met wat hulp van een vrouw die wel Engels spreekt, lukt het inderdaad om een simkaartje te kopen. Gelijk gevraagd of ze ook een lensdop verkopen voor de camera, nu ze ons toch verstaan, helaas niet hier maar stukje verderop wel. Ze belt voor de zekerheid of ze er 1 hebben, zodat we niet voor niets gaan. Ze houden hem apart voor ons, dus op naar de volgende winkel. 1 halte met de trein en dan vlakbij.
Makkelijk te vinden en als bonus komen we langs het strand, even met de voeten in t water! Langs het strand zit ook een plek waar je je kan laten ingraven onder warm zand, plan gelijk gemaakt om morgen te doen. Volgens een bord hebben we tot morgen18.00 uur.
We hebben een traditionele Japanse kamer met tatami en zo'n leuk laag tafeltje om thee aan te drinken. Geen bedden??? S avonds wordt de theetafel aan de kant gezet en komen ze een futonbed opmaken.

We lopen een stukje terug de stad in om te gaan eten. Komen we in een restaurantje terecht waar je tafel achter twee schuifdeuren staat, lekker ongestoord eten. Lekker wel; maar de rijstpapieren deuren houden niet veel lawaai tegen.

Het is tijd om in de kamer wat met de iPad te spelen en dan naar "bed". Een beetje hard bed is altijd wel lekker, maar twee tuinstoelkussens (vergelijkbaar) als matras is iets te hard.

04-04
Today we are going to helll. De zeven hellen van Beppu wel te verstaan.
Om er te komen nemen we de bus. De kaartjes voor de bus zijn een soort krasloten. Je krast het jaar, de maand en de dag aan en je hebt een dagkaart. Handig systeem waar ze 4 jaar met 1 soort kraskaart kunnen doen.
De 7 hellen (Jigoku in t Japans) zijn verschillende verschijnselen van de geothermische activiteit hier. Zo is er een geiser, wel een beetje knullig als je IJsland gewend bent.

Bubbelende modderpotten, een rode heetwaterbron, een lichtblauwe heetwaterbron en nog wat stomende, sputterende, bubbelende poelen met ook nog een kleine dierentuin erbij. Heel apart allemaal, een beetje gemaakt komt het een en ander wel op ons over.
De volgende stop is de Beppu ropeway, een kabelbaan naar de top van mount Tsurumi. We hebben een strak schema want we willen rond 5 uur bij de hot sand baths zijn.

Het is nog een uitdaging om de juiste bus te vinden, zeker als er niemand Engels praat of begrijpt waar je heen wil, maar we fiksen t en komen er zelf wel achter.
Het is bewolkt dus het uitzicht op Tsurumi valt wat tegen, uitzicht op de stad en de oceaan.

Terug aan de voet van de berg hebben we mazzel en pakken we direct de bus, zodat we rond 5 uur aankomen bij de hot sand baths.
Worden we toch echt gewoon geweigerd, want het is maar tot 5 uur open. Ondanks een bord (in t Japans) waarop staat van 0930 tot 1800. Wij herkennen natuurlijk alleen de 0930 en de 1800, maar helaas helaas, geen hot sand bath.

Ietwat teleurgesteld nemen we de bus naar Beppu CS en besluiten dan maar gelijk diner te pakken. Helaas is dat ook een beetje teleurstellend. Waar wij denken: kipfiletblokjes zijn het kip pezen en kipvel of iets dergelijks. Ach het vult, en we hebben vast nog wel chocolade.

Ons bedje is opgemaakt als we in het hotel komen, maar eerst nog even lekker pielen om het datakaartje aan de praat te krijgen...... NOT.....
Dan maar wat internetten en spelletjes spelen, voor het slapen gaan.

Morgen wacht de Shinkansen...

R en C on their hell's way

Foto's

42638.jpg
42638.jpg
Rencontheirway
4e1e5.jpg
4e1e5.jpg
Rencontheirway
750be.jpg
750be.jpg
Rencontheirway