Japan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Japan image

Japan

Japan
Azië
Pkoelewijn

Praatje pot

Als je over Japan rapporteert, mag het "praatje pot" beslist niet ontbreken.
Voorzover waarneembaar wordt 99% van het sanitair in Japan door de firma TOTO gefabriceerd en hun volledig geautomatiseerde spoel/droog Western Style toilet is een technisch hoogstandje van in het westen ongekende klasse.
Het toiletteren verloopt -althans bij dames- ongeveer als volgt: men neemt plaats op de verwarmde bril, er gaat alvast wat water lopen (zelf heb je dus nog niets gedaan!) en je doet een plas of anderszins. Vervolgens kies je op de knoppenconsole, die rechts van de pot zit, een sproei/spoelprogramma. De vorm en richting van het sproeien worden aangegeven met behulp van pictogrammen met heuse billen, zodat je ook als niet-Japanner je sproeiprogramma geheel naar wens en behoefte kunt instellen. De temperatuur en de sterkte van de straal van de sproeier kunnen traploos worden geregeld. Het is hierbij wel zaak om vooraf de STOP-knop te identificeren, want mocht het water te heet zijn.....enfin , vul zelf maar in. Na afloop van het sproeien zet men de warmeluchtdroger aan.
De wc's in toiletruimtes van restaurants hebben ook nog een knop waarmee een keihard geluid wordt geproduceerd dat het midden houdt tussen koeiengeloei en schapengeblaat. Door dit geluid worden eventueel door jezelf geproduceerde geluiden overstemd, zodat je ten opzichte van je medetoiletgebruikers niet in verlegenheid wordt gebracht. Het spreekt vanzelf dat het doorspoelen van dit soort toiletten geheel automatisch gebeurt en dat de bril na afloop ook volautomatisch wordt gereinigd.
Ja, dit is weer eens iets heel anders dan het langs de oevers van de Niger, achter een bosje, gegraven kuiltje in het zand...