Belachelijk! In dit land is fruit dúúrder dan een auto image

Belachelijk! In dit land is fruit dúúrder dan een auto

Al eens gehoord van een depachika? Je vindt er vierkante watermeloenen, aardbeien ter grootte van tennisballen en allerlei andere glimmende fruitsoorten voor belachelijk hoge prijzen.


Hoeveel zou jij betalen voor een bakje aardbeien? (Foto: D A V I D S O N L U N A, Unsplash)

Japan is een land van sociale mysteries. Neem bijvoorbeeld zijn voorliefde en bewondering voor fruit. Deze glimmende vruchten worden te koop aangeboden in zogenaamde depachika, een soort voedselhallen op de begane grond van grote warenhuizen. Fruit wordt in Japan gezien als luxe goed. Je betaalt er dan ook de hoofdprijs voor: tussen de € 10 en 12,50 voor een peer en tussen de € 17 en 3300 (!) voor een bakje aardbeien. Reiswebsite Roads and Kingdoms plaatste recentelijk zelfs een artikel over een cantaloupe (meloen) die voor het niet misselijke bedrag van € 22000 in de Japanse vitrine lag.  

Waarom is fruit er zo speciaal?

De Japanners waarderen fruit niet zozeer vanwege zijn smaak, maar vanwege zijn symbolische waarde. Het ontvangen van een vrucht wordt ervaren als een teken van waardering. Een andere reden voor hun obsessie met fruit, is zijn perfectie. Fruittelers stellen hun gehele carrière in het teken van het creëren van de perfecte vrucht. Ze zaaien, oogsten, inspecteren en muteren hun product net zo lang totdat ze er tevreden mee zijn. Telers staan er zelfs om bekend dat ze hun fruit masseren, voor een extra zoete smaak. De bekendste van alle fruitsoorten die in Japan worden verkocht, is de vierkante watermeloen, die wordt gekweekt in Zentsuji op Shikoku-eiland.