Zuid Israel foto's & tips

'505543' door JannavEek '505543' door JannavEek

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

De Masada mythe

JannavEek

Masada (Hebreeuws: burcht) is een citadel op een rots bij de Dode Zee. Het is waar in 73 n.Chr. de laatste opstand van de Joden tegen de Romeinse veroveraars plaatsvond en waar alle verdedigers van het fort massaal zelfmoord pleegden. Bezoekers kunnen met een kabelbaan in enkele minuten de berg opgaan, maar ook via een zeer oud slangenpad de berg oplopen. Boven op de berg aangekomen zie ik een ingegraveerde tekst die me treft. Vanuit het Engels vertaald: "Generaties gaan voorbij maar de bergen blijven waar ze zijn. Herodes bouwde voor zichzelf een prachtig fort-paleis. Romeinse en Joodse opstandelingen voegden er het drama van veroveringen en verwondingen aan toe. Het was ook hier dat de eerste monniken van de woestijn van Juda eenwording zochten met hun Schepper. En het was hier waar joodse kolonisten van voor de staat Israël hun hoogste idealen vonden in de naam van het Geloof en de Vrijheid. Iedereen was bereid te gaan tot de laatste druppel bloed. Sinds de oprichting van Israël brachten de spades der archeologen het oude verhaal weer tot leven. Duizenden Israëlische soldaten zworen hun eed van trouw aan het land. En hoe zit het met ons? Wat is onze Masada? Wat nemen wij van deze plek mee naar huis, en hoeveel van onszelf brengen we hier?" Dit is een van de laatste plaatsen die door de Romeinen kon worden veroverd, en er ontstond omtrent het verzet bij Masada een mythe: de Massada mythe. Haar geschiedenis werd een heldenverhaal van onverzettelijkheid. En de uitspraak "Massada mag nooit meer vallen" is nu opgenomen in de eed die soldaten afleggen als ze het leger ingaan.

'354806' door abytravel '354806' door abytravel

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Timna Park

abytravel

In de Negevwoestijn ligt ca 25km ten noorden van Eilat Timna Park. Dit natuurpark wordt gekenmerkt door prachtige rotsformaties van rood zandsteen, die door onregelmatige erosie tot de meest fantastische vormen zijn uitgesleten. Daarnaast is er in het park een recreatiemeertje en een replica van de authentieke tabernakel (de woestijntempel van de joden tijdens hun 40-jarige omzwervingen na hun vlucht uit Egypte) te zien. Op de foto een deel van de "one and a half mushroom"formatie, minder bekend dan de "Mushroom",maar in schoonheid doet hij er beslist niet voor onder.

'493967' door Huff '493967' door Huff

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Massada rots.

Huff

Op weg naar de Dode Zee, hebben we eerst de Massada Rots aangedaan. Met de kabelbaan naar boven wegens tijdgebrek en een fantastisch uitzicht over de gehele omgeving. Ook met de fiets en lopend was deze hoogte via een mooi pad te bereiken.

'342303' door blauwvinger '342303' door blauwvinger

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Ein Avdat

blauwvinger

Ein Avdat is een natuurpark in de Negev woestijn in het zuiden van Israel. Dit park ligt 400 - 600 meter boven de zeespiegel. In dit park zijn 2 wandelroutes, eentje van 2 tot 3 uur lopen. De andere is een gedeelte daarvan en duurt 1 tot 2 uur.

'427187' door lsteentjes '427187' door lsteentjes

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Koraalduivel

lsteentjes

Deze prachtig gekleurde en getooide koraalduivel zwemt rond in de Rode Zee bij Eilat, hij is niet helemaal ongevaarlijk, dus een gepaste afstand is verstandig.

'484284' door abytravel '484284' door abytravel

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Sheik Arie

abytravel

Op een 20-tal kilometer verwijderd van de grens van Israël met Egypte staat de tent van Sheik Arie, ook wel Yusuf genaamd. Hij schenkt je een heerlijke pot (mierzoete) muntthee en ook kleine hapjes kunnen daarbij geserveerd worden. De echte Bedoeïenen- gastvrijheid heeft hij hoog in het vaandel staan en er hij heeft dan ook al heel wat internationale stamgasten. Als hij tijd heeft is hij ook niet te beroerd je vroeg op de dag iets van de omgeving te laten zien. Je vind zijn tent op de weg van Eilat naar Taba.

'225803' door adeline '225803' door adeline

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Makhtesh Ramon krater

adeline

De makhtesh Ramon krater, is een geologisch gevormde krater. Deze krater is de grootste ter wereld. Hij ligt midden in de Negev woestijn in Israel en is 40 km lang en 9 km breed. In deze krater is de vorming van de wereld goed terug te zien. Er zijn prachtige wandelroutes door de krater met zijn bijzondere flora en fauna. Een bezoek waard.

'495071' door Huff '495071' door Huff

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Dolphin Reef bij...Ei

Huff

Ongeveer 3 km. van Eilat is er het dolfijnen rif. waar dolfijnen zwemmen en waar ze verzorgd worden. Ze kunnen vrij naar de grote zee zwemmen en blijven dan ook vaak dagen weg, maar meestal komen ze weer terug. Ze zwemmen vrij rond en worden gelukkig niet getraind en je kunt er ook met ze zwemmen.

'354886' door abytravel '354886' door abytravel

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Gehavend in de strijd

abytravel

Het Hai Bar Yotvata wildpark is een bijzonder reservaat waar bedreigde woestijndieren worden beschermd en via een actief fokprogramma de soorten uit de bijbelse tijd worden teruggebracht. De Addax op de foto komt oorspronkelijk niet voor in het bijbelse gebied, maar is een bedreigde antilopesoort die uitzonderlijk goed is aangepast aan het leven in de woestijn. Ze kunnen heel lang zonder water en halen hun vocht uit voedsel en dauw. Ze zijn in staat de zeer dorre woestijngrassen te verteren. Zowel man als vrouw dragen lange, spiraalvormig gedraaide hoorns. Ze leven in groepen van éen volwassen man met 4-25 vrouwtjes en jonge dieren. Mogelijk heeft dit dier tijdens een rangordegevecht de linker hoorn beschadigd, die nu olijk opzij wijst.

'335339' door bramkortooms '335339' door bramkortooms

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Hop met insect

bramkortooms

Veel mensen mijden Israel als reisbestemming, enerzijds begrijpelijk, anderzijds jammer. Want Israel is prima bereisbaar, veiligheid is dik in orde, en er is veel te zien en beleven! Vele verschillende landschappen, duizelingwekkende historie en mooie flora en fauna. Met name vogel- en reptielliefhebbers komen hier aan hun trekken! Na veel geduld heb ik deze mooi close-up van een hop kunnen maken die met een net gevangen insect naar haar nest vloog onder de pannen.

'521598' door blauwvinger '521598' door blauwvinger

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Woestijn voor Massada

blauwvinger

In het zuiden van Israel, in de Negevwoestijn ligt de vesting Massada. Deze ligt vlakt bij de Dode Zee. Vanaf de Dode Zee-kant (de steile kant) kun je met een kabelbaan naar boven. Vanaf de andere kant, waar deze foto is genomen, moet je lopend naar boven. Rechts, waar de bomen staan, is een parkeerplaats waar je de auto (voor groepsreizen: de bus), kunt parkeren. Vlak naast de parkeerplaats heeft ooit het Romeinse kamp gelegen, van waaruit de Romeinen in het jaar 70 de vesting aanvielen en veroverden. Van bovenaf is dit kamp goed te zien.

'389784' door JannavEek '389784' door JannavEek

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Dode Zee mineralen

JannavEek

Aan de oevers van de Dode Zee vindt men overal zout, in de vorm van zoutrotsen, zoutkristallen, zoutpilaren. Het zout wordt gewonnen en in de handel gebracht. Het bevat veel mineralen en sporenelementen en komt in cosmetische producten voor. Ook wordt het gebruikt als badzout. Voor deze foto wachtte ik tussen de zoutrotsen de zonsopkomst op. Enkele uren daarna zal de temperatuur er weer opgelopen zijn tot >40 graden.

'356015' door abytravel '356015' door abytravel

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Kleurrijke rover

abytravel

Op maar een paar meter van het strand bij Coral Beach, Eilat zwom deze prachtige Bezemstaart Lipvis (Cheilinus lunulatus, Eng. Broomtail Wrasse) rond. Best bijzonder, want deze vis is iha vrij schuw. Je treft ze meestal wat verder uit de kust en in dieper water( 5-40m), op de randen van hellingen in het koraalrif. Het zijn carnivoren die vooral op weekdieren en schaaldieren jagen. Wellicht dat ze daarom maar relatief kleine ogen hebben en vrij traag zwemmen. Ze bewegen zich uitsluitend voort met de borstvinnen, hun opvallend gevormde staart, waaraan ze hun naam danken, gebruiken ze als roer. Het opvallende geelzwarte teken boven de borstvin is typerend voor de soort. Alle bezemstaarten worden als vrouwtje geboren en kunnen op latere leeftijd van sexe veranderen indien nodig.De mannen zijn dieper van kleur dan de vrouwtjes. Ze kunnen tot 50cm groot worden

'373529' door Huff '373529' door Huff

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

De Negev Woestijn.

Huff

Tijdens een jeep safari door de Negev woestijn, leek het wel of de woestijn steeds veranderde door de mooie kleuren, en later in de middag werd dart nog versterkt , door de ondergaande zon. Het was een genot om in de woestijn te zijn.

'319481' door hansdewildt '319481' door hansdewildt

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Kleurrijk !

hansdewildt

Op de grens tussen Israel en Jordanie heb je een prachtig uitzicht op het "niemandsland" . Het schijnt er toch gevaarlijk te zijn en is daarom helemaal afgezet. De kleuren van het zand zijn prachtig en de kleine beplanting maken het landschap echt heel bijzonder !!

'285868' door JannavEek '285868' door JannavEek

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Rots van de steenbok

JannavEek

Bij de oase Ein Gedi is een van de mooiste Nationale Parken van het land. De naam betekent 'rots van de steenbok' . De steenbokken lopen daar dan ook volop vrij rond. Het is bijzonder om ze op geringe afstand bezig te zien op de rotsen; ze klimmen, springen en glijden op het zand, machtig!

'284539' door Gerrit-Gaspedaal '284539' door Gerrit-Gaspedaal

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Meet Jacqueline...

Gerrit-Gaspedaal

Eilat - Israël: Meet Jacqueline.... She's a hip slim and hot girl and she likes to show herself with bright yellow bodypaint. She loves to get wet and wild and and feels at ease when she's down under... You like to meet and get into deep with this israelian beauty? Go near to the oceanarium of Eilat... and 'take a ride' in the wonderful red sea.....with Jacqueline... the yellow submarine.... (o; (scan 1997)

'433440' door pkoelewijn '433440' door pkoelewijn

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Woest en ledig

pkoelewijn

Rondom de Dode Zee is de aarde woest en ledig. De Negev woestijn begint hier. Je vindt er wel prachtige kalkstenen rotsformaties. De Israeli's weten met hun irrigatieprojecten de woestijn steeds verder weg te dringen.

'413722' door loonk87 '413722' door loonk87

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Dolfijnen op zee

loonk87

geweldig deze dolfijn kwam wel heel nieuwsgierig naar ons kijken. wat een plaatje vind je ook niet. gemaakt op de rode zee israel eilat april 2012

'521599' door blauwvinger '521599' door blauwvinger

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Massada en de Dode Ze

blauwvinger

Massada is een fort dat vlak voor de jaartelling is gebouwd door Koning Herodes de Grote. In het jaar 69/70 verschansten een groepje Joden zich hier en hielden nog vrij lang stand tegen een overmacht aan Romeinse soldaten. Uiteindelijk, in het jaar 70, toen de Romeinen op het punt stonden om Massada te veroveren, pleegden de overgebleven Joden massaal zelfmoord om niet in handen van de Romeinen te vallen. Op de achtergrond is de Dode Zee te zien. Door de hoge zoutconcentratie in het water kun je er niet in zwemmen. Als je je laat zakken in het water, blijf je wel drijven.

'358071' door abytravel '358071' door abytravel

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Elegante pose

abytravel

Deze Struisvogel (Struthio camelus) in het Hai- Bar Yotvata wildppark staat in een wel heel aparte houding. Alsof ie z'n Afrikaanse herkomst nog even wil benadrukken. Struisvogels zijn de zwaarste en snelste loopvogels ter wereld. Ze halen met gemak een snelheid van 70 km /uur. Mannetjes kunnen wel 2.5 m groot en 155 kilo zwaar worden. Met hun poten kunnen ze rake trappen uitdelen. Het Hai- Bar wildpark op 35 km ten noorden van Eilatstreeft naar het terugbrengen en behouden van de bijbelse diersoorten in Israël.

'338438' door blauwvinger '338438' door blauwvinger

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Berggeit

blauwvinger

Deze geit woont in Ein Gedi. Ein Gedi (ook En Gedi, Hebreeuws ??? ??? - bron van het geitje) is een oase in het Israëlische gedeelte van de Judeawoestijn, aan de westkust van de Dode Zee. Ein Gedi wordt al in Tenach en dus de Bijbel vermeld (1 Samuel 24). Het maakte deel uit van het grondgebied van Juda. Toen koning David vluchtte voor koning Saul, zou hij zich hebben schuilgehouden in de rotsen bij Ein Gedi. Mogelijk hebben er in de eerste eeuw ook Essenen gewoond in en bij Ein gedi.

'376312' door Huff '376312' door Huff

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Met de kabelbaan.

Huff

Van Jeruzalem naar Eilat, kom je langs de Rots van Masada. Die is per voet te beklimmen, maar er is ook een kabelbaan. Die hebben we dus genomen en dan ben je in een sneltreinvaart boven en later ook weer beneden.