Tel Aviv

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tel Aviv image

Tel Aviv

Tel Aviv
Israël
Fiep

Stad en strand

Als voorbereiding op een korte vakantie naar Tel Aviv kijk ik natuurlijk als eerst op de site van Columbus Magazine. We zijn al eerder met succes afgegaan op tips en we lezen de blogs als voorbereiding (of voorpret :)) Maar over Tel Aviv vond ik het aanbod wat mager, maar 1 blog! Nu we weer terug zijn uit Tel Aviv snap ik eigenlijk niet dat er zo weinig op deze site staat. Het was er namelijk heel erg leuk!

De stad lijkt in vele opzichten op elke andere Europese stad. Veel barretjes, restaurantjes, een kilometers lange winkelstraat en een biologische markt in het weekend. Maar de pareltjes zijn toch wel de vele strandjes. Met dit beeld van de stad, zou je er een heerlijke vakantie kunnen hebben. Maar als je een beetje verder kijkt, zie je ook een andere stad. Een stad met een complexe cultuur, of beter gezegd; complexe culturen die met, naast en soms ook langs elkaar leven. Zo ligt het strand dat is gereserveerd voor orthodoxe Joden naast het regenboogstrand. Maar wel met een 2,5 meter hoge muur er tussen.

De positieve mix van culturen zie je terug op de menukaarten van restaurants. Wat een feest! Ze kunnen toveren met kruiden daar. Halal of Kosher, eten is een serieuze aangelegenheid. Bij voorkeur met veel verschillende kleine gerechtjes. En Tel Aviv is toch wel een beetje de hipster-hoofdstad van Israel, dus alles is ook nog eens biologisch en super vers. Onze favoriete fastfood waren de broodjes bij Frishman. Wat wel weer een nadeel is wanneer je thuis komt: je lust geen humus uit de supermarkt meer.

De stad is uitstekend te voet of op te fiets (makkelijk te huren) te verkennen. Vrijwel alle wijken zijn de moeite waard om te bezoeken. Van kleine straatjes met mooie bougainvilles tot enorme appartementen in Bauhaus stijl. Maar ook shuk’s en markten waar je het liefst bij elk kraampje wat wil eten. Wat ik ook erg fijn vond, is dat het er veilig voelt. In de meeste grote steden moet je helaas op je hoede zijn dat je niet een verkeerde straat in slaat, zeker in het donker. In Tel Aviv hebben we zorgeloos kunnen dwalen. Ik heb veel gelezen over opdringerige verkopers, maar ook die zijn ons gespaart gebleven. Eerlijk waar, wij hebben enkel vriendelijke verkopers gezien met wie je rustig een praatje kon maken zonder iets te kopen. Zelfs in de super toeristische straatjes van Jaffa. Misschien omdat we buiten het hoogseizoen zijn geweest (november). Hou er wel rekening mee dat er veel winkels dicht zijn op vrijdag middag en zaterdag. Beter om deze dagen te reserveren voor het strand.

Waar in de meeste andere steden met een strand, de mensen er prachtig uitzien omdat ze weten dat ze gezien worden, ziet in Tel Aviv iedereen er afgetraind uit omdat ze de fysieke keuring van de militaire dienstplicht moeten halen. Ondanks dat het resultaat hetzelfde is, zet me dat wel aan het denken. Mensen zijn zich er zichtbaar bewust van dat hun vrijheid aan een heel dun draadje hangt.

Op onze laatste avond zaten we met een biertje in de Tel Aviv Port, in het licht van de ondergaande zon, een beetje mensen te kijken. Naast ons zaten twee mannen, duidelijk verliefd. En voor ons zoefde er een moslimfamilie langs op Segways. Een normaal beeld in Tel Aviv maar niet vanzelfsprekend.