Noord Israel reisblogs

Op zoek naar… Vaderland en Moedertaal: Bekentenis en Betekenis (blogthema).

Gerrit-Gaspedaal was er (tot 31 aug 2012) Gepost op 31 aug 1216 reacties

"Jongen… ik moet je wat vertellen… je bent niet wie je denkt dat je bent…"

Eén van de fundamenten van je leven met een daverende dreun onder je vandaan getrokken voelen… Op het sterfbed van je vader. De beroerdste timing ooit in een bereslechte B-movie setting. En vervolgens de verwarrende reis maken naar je eigen onvermoede en verre oorsprong. Naar waar je echte moeder leefde… of nog leeft… Naar het prachtige groene heuvelachtige noorden van Israël…

Had dat verwacht…

Enfin… lees het hele verhaal maar na in m'n blog "Op zoek naar… vaderland en moedertaal".

Degenen die er veelal begripvol en/of enigszins geschokt op gereageerd hebben, heb ik al ingelicht over de aard van het verhaal: van A tot Z bij elkaar gelogen… eh… nou ja… "uyt den grooten duym gezooghen" dan… Niet om jullie te besodemieteren maar gewoon omdat ik vind dat de waarheid een goed verhaal niet altijd in de weg moet staan…. én… omdat ik er ook niet vies van ben om te proberen een stukje buiten de gebaande blogpaden te wandelen… (o;

Tot zover de bekentenis. Nu de betekenis (niet geheel ontoevallig anagrammen van elkaar): Het uitgangspunt was de blogmaand-opdracht van Fransje: Zoektocht naar… Wat zoek je op reis? Wat verwacht je ervan? Waar word je door gedreven? Welke emoties brengt reizen bij je teweeg? Waarom reis je eigenlijk? Dat heeft me aan het denken gezet en doen besluiten dit tweedelige experimentje op te zetten.

"Ik wil de wereld zien met al haar mensen, dieren, natuur en bouwwerken"
In het algemeen (al dan niet gedeeltelijk) is dat het wat de reisprikkel veroorzaakt, bekeken vanuit het standpunt "waarwilliknaartoe". Als je het nou eens omdraait en de "waarkommikvandaanvraag" stelt, kom je misschien preciezer bij de reisreden... Ik heb namelijk sterk het idee dat we reizen omdat we in de kern op zoek zijn naar stukjes van onszelf.

"In den beginne…",
voor diegenen die dat als uitgangspunt nemen, waren daar Adam en Eva... of, voor diegenen die Darwin een toffe peer vinden, van die kleine amoebefriemeldingetjes die evolueerden in een "survival of the fittest race" via visjes, aapjes en holenmensjes (ik kan je in dat laatste verband het hele Jane Auel repertoire behalve de laatste drie delen aanbevelen) tot wat wij mensen nu zijn. Maar waar we ooit allemaal zo'n beetje hetzelfde waren (lomp, harig), dezelfde dingen deden (jagen, eten, voortplanten, oerklanken uitstoten) en op dezelfde plek leefden (Oost-Afrika) zijn we nu, miljoenen jaren later, ontzettend verspreid over onze aardbol en hebben we ons allerlei verschillende talen, gebruiken en denkpatronen aangeleerd waardoor de ene uithoek van de wereld niet precies weet wat de andere uitspookt, laat staan begrijpt.

En ik denk dat we dat allemaal met eigen ogen willen zien en liefst ook op een bepaalde manier willen begrijpen. En vastleggen… Dus gaan we op pad. Op zoek naar hoe wat wij ooit waren, op een ander plekkie dan de jouwe, op een andere manier dan je gewend bent, geëvolueerd is. En daar zaken in te herkennen (Yeeey… ik zie een McDonaaaalds!). Of juist niet (uhh... borden kapot gooien?) en je daar over te verbazen (hoe hebben ze in Ra's-naam zo'n piramideding gebouwd) en bij te verkneukelen (pffffrrrtproest... die poepen in een gat!) of er gewoon intens van te genieten (badderende olifantjes kijken in Pinnawela, mystiek proeven in Kåseberga). Kortom: we willen zien hoe het bij een ander is gegaan sinds de dinosauriërs.

Even terug naar m'n vorige blog:
De in-/aanleiding heb ik in een behoorlijk stevige dramatische setting gesitueerd om je even mee te sleuren op reis. Tikkie gechargeerd en had anders gekund, vond m'n vader ook trouwens, maar ach… zie het maar als dichterlijke vrijheid (o;
Waarom Israël? Vanwege de historische dramatiek en de natuurlijke verdeeldheid. En omdat het kon.

In de reis zelf heb ik een groot stuk emotie (vertwijfeling, ongeloof, boosheid) en onrust proberen te stoppen om aan te geven dat wij mensen onszelf blijkbaar graag in vakjes/bevolkingsgroepen indelen om onze verschillen te benadrukken maar even uit het oog verliezen dat we in principe juist zoveel overeenkomsten hebben.... en dat weer raar vinden... of niet willen...

De uiteindelijke ontmoeting met 'm'n moeder' kon natuurlijk geen happy end opleveren omdat we te anders zijn. In een andere maatschappij zijn beland met andere normen, waarden, medemensen en denkpatronen. Alzheimer is geen fijne aandoening maar ik wou me niet verlagen cq. ongeloofwaardig maken met geheugenverlies 'op z'n gtst's" bijvoorbeeld.
Wat ik wel belangrijk vond om te melden is dat er wel een soort familiegevoel tussen ons was… want overal ter wereld komen we mensen tegen (soms tot onze grote ergernis) en hoe verschillend we ook zijn, we vinden altijd mogelijkheden om met elkaar te communiceren en over te brengen wat we op dat moment voelen vanuit het oerinstinct dat we "van dezelfde soort zijn".

De foto's erbij zijn ten behoeve van de sfeerverhogende werking en wel degelijk van Meron en omgeving maarrr… van internet geplukt.

En nu de vraag van Fransje:
Hoe was het? Voldeed de reis aan je verwachtingen? Wat is je drijfveer om te reizen? Wat zoek je op reis? Ik wil zien waar ik ook had kunnen belanden. Hoe andere bevolkingsgroepen hun leefomgeving hebben ingericht en hoe ze daarmee omgaan. Hoe m'n leven had kunnen zijn en wat het gevoel daarbij is. Ik verwacht daarbij niets maar laat het over me heenkomen om me te verbazen, te verkneukelen en te genieten. De reis voldoet dus altijd omdat ik niks zoek of verwacht. Alles wat ik zie en meemaak is gekoesterde geestelijke bagage….

En gelukkig hebben we ook nog de foto's…

Gerrit-Gaspedaal Positie 401 (800 p.) Lid sinds 31-12-2009 Foto's en tips: 643 Blogs: 26 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hooge Nood in 't Hooge Noorden
4 10
Gepost op 07 mei
Nederland Groningen
Meuque = Leuque
4 4
Gepost op 13 maart
Frankrijk Lille
Liefs uit Lanka (a love story)
4 20
Gepost op 12 november
Sri Lanka West Sri Lanka

Reacties bij deze blog

meeko

Door: meeko • Geplaatst op

Ik kwam erachter dat ik hier niet meer op gereageerd heb :-( oeps.....
Ach....beter een paar maanden te laat dan helemaal niet is een nieuw gezegde.
En ik moet zeggen dat ik best onder de indruk ben van sommige reacties die behoorlijk heftig zijn, je had me natuurlijk al laten weten dat het volledig uit den duim gezogen was, dus was ik wel voorbereid.
En ik moet zeggen: ik heb me er niet echt druk om kunnen maken, het is toch een soort van uitprobeersel!
En ja natuurlijk, door je eerste blog was ik geroerd, maar toen ik de 'waarheid' wist kon ik alleen maar vinden dat je het verrekte goed beschreven had. Weet dus niet zo goed wat te zeggen hier, maar ik vond wel dat ik alsnog een reactie moest achterlaten, al omdat je de moeite hebt genomen om degene die gereageerd hebben van het experiment op de hoogte te brengen!
Zelf ben ik nooit zo goed in het correct uitdrukken van mijn gedachten en gevoelens, maar kan wel zeggen dat ik me behoorlijk aan kan sluiten bij de reacties van sidonius en jhhuis

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Sinds lange tijd weer eens een reactie van mij, simpelweg omdat 1 woord me al een paar dagen bezig blijft houden: ethiek. En daar draait het hier om. Dit wel overwogen (?) experiment bewijst maar weer hoe omvangrijk en lastig dat ene woordje binnen de journalistiek kan zijn. Mijn mening: in reisverhalen en blogs mag je de waarheid best wat aandikken, maar zo'n emotioneel, openhartig autobiografisch element op dit platform van A tot Z uit je duim zuigen? Tja.... Je zit hier al geruime tijd, dus je had kunnen weten dat het behoorlijk emotionele reacties zou oproepen bij de RR's, dus in die zin vind ik het niet handig en bovendien een tikkeltje respectloos naar je lezers.

Gidi

Door: Gidi • Geplaatst op

Een kunstenaar met woorden, heb ik je al eerder genoemd. Ook dit verhaal bevestigt weer dat je dat echt bent. Je hebt een geniale grap uitgehaald, waarvoor complimenten, maar je geloofwaardigheid heeft wel een deuk opgelopen met dit experiment.

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Ik zit al dagen te worstelen met hoe ik dit onder woorden kan brengen. Ja, het is kantje boord en voor sommigen dus ook overboord. 'We' hebben de neiging om alles te geloven als het geschreven voor de neus staat. Wat in de krant staat is waar want het staat er toch? Op de tv ook niets dan de waarheid, teletekst is heilig en slechts rond 1 april moeten we op onze hoede zijn...

Alles wat hier op Columbus verboden is, is toegestaan in de maandthemablogs. Althans, dat was het idee en in eerste instantie ging dat met name om onze 'foute kiekjes' toch hier te kunnen plaatsen.
Jij hebt een stap verder gezet, een zevenmijlsstap waarbij je je nek uitsteekt in het 2e deel dat eerlijker dan eerlijk is. Je schrijft geweldig en weet een discussie los te maken. Dat kan ik wel waarderen want buiten de lijntjes kleuren is ook een vak!

Rhodaxx

Door: Rhodaxx • Geplaatst op

Ik was in eerste instantie nogal verbouwereerd, meen me ook niet te herinneren dat ik direct na mijn reactie op je eerste blog een signaal heb gekregen dat het verzonnen was. Maar als je de blogs ziet in het licht van de opzet van het maandthema door Doppie, heb je het geniaal gedaan!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.