Noord Israel

'287517' door JannavEek '287517' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Druzenjongens

JannavEek

Deze druzische jongens wonen in een dorp in Galilea. Je herkent hen aan de kleding. Boeiend om je te bedenken dat kledingvoorschriften dat doen: je weet wie je ziet, tot welke groep, religie iemand behoort. De Druzen dragen deze donkerblauwe broeken met laag kruis en witte mutsen al vanaf jonge leeftijd.

'491665' door pkoelewijn '491665' door pkoelewijn

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Even relaxen

pkoelewijn

Akko ligt aan de noordkant van de baai van Haifa en was een belangrijke stad voor de Romeinen, Kruisvaarders en Turken, De binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, Je kunt in Akko een origineel Turks badhuis bezoeken, waar men levensechte scenes tegenkomt. Je wordt binnengelaten, de deur wordt achter je gesloten en je maakt het hele badritueel mee, zoals het vroeger plaatsvond. Een ontspannende ervaring.

'335814' door bramkortooms '335814' door bramkortooms

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Schorpioen

bramkortooms

Israel is een fantastische bestemming als je van reptielen houdt. Mensen met angst voor reptielen hoeft dit niet af te schrikken om naar Israel te gaan. Je ziet hooguit wat kleine hagedisjes, voor de rest moet je meer moeite doen. In het noorden van Israel is het gemakkelijk om schorpioenen de vinden. Het zijn nachtdieren en slapen overdag vaak onder grote stenen. Deze is een vijfstreepschorpioen, in het engels ook wel deathstalker genoemd. Hij is klein maar heeft een zeer sterk gif en kan dodelijk zijn. Het bijzondere is dat met bepaalde bestanddelen van het gif momenteel geexperimenteerd wordt voor de bestrijding van hersentumoren, het schijnt hoopvol te zijn!

'525442' door lsteentjes '525442' door lsteentjes

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Varen over het Meer..

lsteentjes

Het meer van Tiberias - ook wel Meer van Galilea genoemd - is de plek waar Jezus volgens de oude Bijbelverhalen over het water liep. Lopen hebben we niet geprobeerd, maar een boottocht over het meer, met aan beide oevers het land van Galilea is rustgevend en de moeite waard.

'380704' door abytravel '380704' door abytravel

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Panorama waterbuffels

abytravel

Ha Hula NP in het noorden van Israël is vooral bekend vanwege de vele , vaak bijzondere (water)vogels die er te zien zijn. Het is een belangrijke pleisterplaats op de grote trekroutes van diverse soorten. Maar ook waterbuffels hebben het hier prima naar hun zin. Hier zie je een groepje dat deel uitmaakte van een grotere kudde. Op het eilandje op de voorgrond nog een aantal watervogels.

'380001' door Huff '380001' door Huff

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Oude stad Akko.

Huff

De stad Akko heeft een oude ondergrondse kruisvaarders stad, die echt de moeite waard is om te bekijken, maar daarnaast heeft het ook een oud centrum, met vele doorkijkjes en oude straatjes, waar het een lust is om foto's te maken. Ook binnentuintjes kun je er fotograferen en je word van harte uitgenodigd om dat te doen.

'506085' door JannavEek '506085' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Moskee interieur

JannavEek

Akko | Man in de El Jezzar Moskee leest in de koran. Het interieur is verfraaid met blauwe en bruine wandschilderingen, en Perzische tapijten van muur tot muur. Rondom de bidruimte zijn kleine kamers die bestemd waren voor islamitische theologiestudenten en pelgrims.

'389605' door JannavEek '389605' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Joods Nieuwjaar

JannavEek

Safed is uitgestorven, alles gesloten, niemand op straat, op een enkele Sefardische Jood na die in haastige pas en in zijn beste kleding, over straat spoedt. Het is het Joods Nieuwjaar (in september) en voor de religieuze Joden is Rosj Hasjana een heel ernstige en een heel heilige tijd die ze vele uren biddend in de synagoge doorbrengen. 't Is namelijk ook Oordeelsdag en de balans tussen goede en slechte daden wordt bekeken. Op straat zie ik dan dit feestelijk gekleed stel gaan, zichtbaar trotse jonge ouders. De foto maak ik van een afstand (met teleobjectief) omdat ik hen niet wil storen op deze feestelijke dag.

'544373' door blauwvinger '544373' door blauwvinger

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

De Jordaan

blauwvinger

Dit is een stukje van de rivier de Jordaan. De foto is genomen in de richting van het Meer van Galilea, dat ongeveer een paarhonderd meter verderop ligt. Op deze plek ligt Yardenit Baptismal Site, waar regelmatig mensen gedoopt worden. Je kunt deze locatie ook 'gewoon' bezoeken. Ik ben hier afgelopen zomer geweest, toen was het er vrij rustig.

'432213' door pkoelewijn '432213' door pkoelewijn

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Bij Coffee Anan

pkoelewijn

We zijn hier in de koffieshop " Coffee Anan"op de berg Har Bental in het noordoosten van Israel (Golanhoogte). Op de achtergrond de besneeuwde toppen van bergen in Libanon. Rechts onderaan de berg (op deze foto niet te zien) ligt Syrie. We zien twee blauwhelmen koffie drinken en horen het kanonnengebulder. Damascus is slechts 60 km ver.

'499900' door HenkJanKlaver '499900' door HenkJanKlaver

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Het land van melk en.

HenkJanKlaver

Zou ik Israël beschrijven als het meest mooie land ter wereld? Nou nee. Is het bijzonder? Nou ja. Het landschap is afwisselend, net als de bewoners. Joden en Arabieren proberen met en zonder elkaar te leven op een stuk grond wat kleiner is dan Nederland. Verder ademt de regio historie. Als je de Bijbel erbij pakt komen de verhalen tot leven en spreken meer tot de verbeelding. Of je nu gelooft of niet. Bij het meer van Tiberias, ook wel bekend als het meer van Galilea stond ik op de Berg der Zaligsprekingen (waar Jezus zijn Bergrede zou hebben gehouden) en trof daar een mooi beeld aan van het beloofde land van melk en honing. Een oase van rust in een roerige regio. Vooral als je bedenkt dat er 150km verderop de IS in Syrië huishoudt.

'490313' door pkoelewijn '490313' door pkoelewijn

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Ingang van de moskee

pkoelewijn

In Akko vind je de El-Jazzarmoskee. Ahmed-El-Jazzar ( de Slachter) liet de moskee in 1780 tot1790 optrekken uit de ruines van de heilige Kruiskerk. Deze moskee is wereldberoemd onder moslims omdat hier een van de haren uit de baard van de profeet Mohammed wordt bewaard. Deze wordt op de 27ste dag van de Ramadan aan de gelovigen getoond. De toegang tot de moskee is gratis, maar er is altijd wel een vrijwillige gids die je de historie van de moskee wil uitleggen. Ennuh, die gids verwacht natuurlijk een fooi. Op de foto de fraai gedecoreerde entree.

'433631' door pkoelewijn '433631' door pkoelewijn

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Kruisvaardersburcht

pkoelewijn

Akko is een badplaats met een mooi strand ten noorden van Haifa. Het oude Arabische centrum staat vol met historische gebouwen. Op deze foto is het interieur te zien van een kruisvaardersburcht.

'268253' door JannavEek '268253' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Druzendorp

JannavEek

Straatbeeld in Peki'in, een druzendorp in het Noorden van Israel, is een wirwar van klieine straatjes, trapjes en oude arabische huizenbouw: steeds wat te zien.

'358353' door abytravel '358353' door abytravel

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Kwaakblaas ..... blaa

abytravel

Zie hier de kikker waarnaar ik "op jacht" was toen ik de Moeraskat op m'n pad tegenkwam. Aangetrokken door z'n luide gekwaak hoopte ik een mooie foto van de blaaskaak , uh kwaakblaas te kunnen maken. De kwaakblaas is een orgaan specifiek voor kikkers, afhankelijk van de soort kunnen ze er geen, 1 al of niet inwendig of 2 bezitten. Bij deze Meerkikker (Pelophylax ridibunda) zijn het er twee, het is een soort opblaasbare huidflap die verstopt zit in een plooi onder de oren. De mannetjes gebruiken ze om met het voortgebrachte geluid de vrouwtjes te lokken, elke kikkersoort heeft zijn eigen specifieke lokroep. Bij deze klinkt het al een luid "kroa...kroa...korr.." Hoewel de meerkikker ook wel grote groene kikker genoemd wordt kan de kleur sterk varieren van bruin naar groen en alles ertussenin.

'372435' door silly '372435' door silly

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Tristram spreeuw

silly

Deze Tristram spreeuw kwam ik tegen in de bergen van Massada in Israel.Je herkent hem al van verre met zijn prachtige hoge fluittoon. Herkenbaar voor de soort is de oranjebruine vleugel aftekening, die vooral in de vlucht goed zichtbaar is.Spreeuwen hebben stevige pootjes. Hun vlucht is krachtig, ze vliegen in een rechte lijn. Het zijn ook vogels die enorme groepen vormen en gezamenlijk spectaculaire vliegshows ten beste kunnen geven, vooral in de buurt van gezamenlijk gebruikte slaapplaatsen. Bijna alle spreeuwen houden van redelijk open landschappen waar ze insecten en vruchten eten.

'554039' door LSchreur '554039' door LSchreur

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Zonsondergang over he

LSchreur

Wil je genieten van een zonsondergang in Noord Israel, dan is de oost kust van het meer van Galilea de beste plek. Er bevinden hier diverse kibutzen waar je heerlijk kan eten en genieten van de zonsondergang over het meer en met Tiberias aan de overkant is het prachtig om te zien hoe alle verlichting langzaan aan gaat. De kibutzen hier zijn heel makkelijk te bereiken en qua afstand ben je binnen 45 minuten weer in Tiberias. Aanrader is de St. Peter's vis, wel veel bot maar ook veel smaak ;)

'397895' door JannavEek '397895' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Terug in de tijd

JannavEek

Pek'in | Zeven weken blijf ik in het dorp Peki'in ((in Noord Galilea) van Druzen. Men begint mij te kennen in het dorp en ik wen aan de mensen. Het kan lijken alsof ik in een andere tijd gestapt ben. De traditionele kleding. De beslotenheid, ingetogenheid van de mensen. Het is een bijzondere omgeving om te keren kennen en i love it.

'267974' door JannavEek '267974' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Druzenman

JannavEek

In Noord Israel vind je dorpen die bewoond zijn door Druzen, een minderheid die afgescheiden is van de Islam. Hun geloof houden zij geheim. Ze gaan in een eigen klederdracht gekleed. Dit is een portret van een Druzenman in het dorp Peki'in waar 90% Druzisch is. Ik zag hem zitten in de schaduw van een boom, starend in de verte.

'396670' door JannavEek '396670' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

De oudsten en wijsten

JannavEek

Pek'in | In noord-Israël vind je dorpen die bewoond zijn door Druzen, een minderheid die lang geleden van de Islam is afgescheiden. Hun geloof houden zij geheim. Ze gaan in een eigen klederdracht gekleed. Ik verblijf een tijdje in Peki'in dat voor 90% Druzisch is. Daar zie ik iedere dag deze dorpsoudsten zitten onder een hoge boom op het centrale dorpsplein. Zoals dat in veel andere culturen ook het geval is, zijn de ouderen onder de Druzen degenen die de wijsheid verdiend hebben en veel respect krijgen. NB de rood-geel-blauwe vlag is de druzische vlag.

'434074' door pkoelewijn '434074' door pkoelewijn

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Oude souk

pkoelewijn

In de oude binnenstad van Akko vind je dit soort straatjes. Het is nu 6 uur in de middag en de souk is bijna gesloten. Overdag kun je hier over de hoofden lopen.

'435925' door dennisenroel '435925' door dennisenroel

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Caesarea Maritima

dennisenroel

Tussen Tel Aviv en Haifa ligt de oude havenstad Caesarea Maritima. In de 4e eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs en later overgenomen door de Romeinen. De stad is vernoemd naar de keizer Caesar Augustus en je vindt er nu nog verschillende archeologische overblijfselen, zoals een aquaduct, een amfitheater en een tempel. Hier zie je een overzicht van de stad vanaf de historische funderingen van de haven. Graag even openen. Zie ook de tip op onze homepage!

'396974' door JannavEek '396974' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Rustig (half) uurtje

JannavEek

De Druzen erkennen de staat Israël en dit geeft hen rechten. En plichten zoals dienstplicht of gastvrijheid aan iedere andere gezindte. Zij spreken de taal van het land waar ze wonen, dus hier Hebreeuws. De Druzen in Libanon, Syrië of Jordanië zullen enkel Arabisch spreken. De vrouw op de foto heeft een klein winkeltje in het dorpscentrum en ik zie haar iedere dag daar zitten als ze het rustig heeft.

'271084' door JannavEek '271084' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Op de uitkijk

JannavEek

Ik heb een aantal portretten kunnen maken van de Druzische mensen die in Noord Israel wonen. Hun uiterlijk, uitdrukking en vooral wat in hun ogen ligt boeit me steeds meer. Vaak zie je dezelfde snor terugkomen.