Noord Israel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De rabbi die leefde van carobbonen en water

Noord Israel,
Israël


Op het hoger gelegen deel van Pek'in is een heilige plaats voor Joden in de vorm van een kleine grot halverwege de berghelling. Er gaan trappen heen. De grot is eigenlijk niet meer dan een nauwe spleet. Het is de plaats waar de heilige Rabbi Shimon bar Jochai zich tweeduizend jaar geleden verborgen hield voor de Romeinen, twaalf jaar lang. In deze periode werd aan hem via de profeet Elia de wijsheid van Kabbalah geopenbaard die in de Zohar staat beschreven. Het verhaal gaat dat hij zich voedde met de carobbonen van de enorme bomen die de grot tot op de dag van vandaag aan het gezicht onttrekken. Water nam hij uit de bron beneden, waar nu het dorp is.

Individueel maar ook wel eens busvol komen Joden van heinde en verre de grot bezoeken. Je ziet er altijd brandende waxinelichtjes en briefjes liggen. Men zegt hardop gebeden bij de grot, eet er, zingt er, bediscussieert er de teksten van de Zohar. Vaak wordt dit bezoek gecombineerd met een bezoek aan het graf van de Rabbi in Meron, aan de andere kant van de berg.

Ik zorg deze (zeven) weken een beetje voor de omgeving rond de grot vanuit het huis ernaast. iets wat normaal de (Joodse) bewoners van mijn logeerhuis doen.