Jeruzalem

'137047' door Shanti '137047' door Shanti

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Joods jongetje bij de

Shanti

Dit jongetje stond met zijn moeder bij de Klaagmuur, hij zag er op z'n paasbest uit en zijn moeder was allemaal foto's van 'm aan het maken. Ik kon natuurlijk niet achterblijven!

'415438' door JannavEek '415438' door JannavEek

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Oversized

JannavEek

Orthodox-joodse mannen dragen het hele jaar rond hun grote zwarte hoeden, ze bedekken hun hoofd uit eerbied voor god. Dat deze oversized formaat hoeden blijven staan met behulp van een hoofdband, ontdekte ik pas gaandeweg. Deze foto maakte ik in het Joodse deel van de oude stad Jeruzalem, op een dag waarop de temperatuur naar de 40 graden opliep.

'371800' door silly '371800' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Paternoster kerk

silly

Net even buiten Jeruzalem bovenop de Olijfberg bezochten wij de Paternoster kerk. Dit is een kerk waar Jezus het" Onze Vader" uitgesproken zou hebben.Het "Onze vader" gebed staat op zestig verschillende talen op de muren binnen de kerk. Het is een heel vredig en rustig plekje waar niet teveel toeristen komen.

'158646' door caroladegroot '158646' door caroladegroot

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Joodse begraafplaats.

caroladegroot

Joden laten zich sinds de oudheid begraven op de Olijfberg, waar volgens de Bijbel (Zacharia 14:4) de opstanding van de doden zal plaatsvinden wanneer de Masjiach (Messias) komt. In plaats van bloemen worden steentjes op de joodse graven gelegd. Deze steentjes zijn een tastbaar teken van liefde en respect voor de overledene. Het verwijderen van steentjes is een schending van het graf.

'361768' door RvanderLinden '361768' door RvanderLinden

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Graf van Oskar...Schi

RvanderLinden

Oskar Schindler is wereldberoemd om wat hij gedaan heeft voor de Joodse gemeenschap. Hij wilde graag begraven worden in Jeruzalem op de Rooms-Katholieke begraafplaats net buiten de stadsmuren en dat is ook gebeurd. Het graf is openbaar en de nabestaanden van de overlevenden leggen stenen op het graf. In het Joodse geloof is het gewoon om stenen neer te elggen in plaats van bloemen. Het is een prachtig, stil plekje bij de berg van Sion, een eerzame plaats voor een eerzame man.

'508758' door RoyanvanVelse '508758' door RoyanvanVelse

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Klagen bij de muur

RoyanvanVelse

De Klaagmuur is waarschijnlijk zo'n plek waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Het is de westelijke muur van een gebied waarbinnen ooit de Joodse tempel stond, op de Tempelberg. Zo'n 2000 jaar verwoestten de Romeinen de tempel en deze muur is als enige blijven staan. De joden klaagden om deze vernieling aan deze westmuur, en om deze reden wordt het ook de Klaagmuur genoemd. Wensen en gebeden worden op een briefje geschreven en in de voegen van de muur gestopt door de bezoekers. Mannen en vrouwen worden daarbij gescheiden. De Klaagmuur staat in het oude deel van Jeruzalem.

'379597' door Huff '379597' door Huff

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Tefilien of wel...geb

Huff

Deze jonge man stond bij de klaagmuur in Jeruzalem en had gebedsriemen om.Tefilien (gebedsriemen) zijn de twee kleine, rechthoekige leren doosjes die Joodse mannen (vanaf 13-jarige leeftijd) aan hun linkerhand en op hun voorhoofd dragen tijdens het dagelijkse ochtendgebed. De doosjes bevatten vier op perkament geschreven passages uit de Tora. Er zitten rundleren riemen aan om ze op hun plaats te houden. Wij waren er dus in de ochtend en er waren meerdere mannen die de gebedsriemen droegen.

'428216' door xxgerdaxx1 '428216' door xxgerdaxx1

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Klaagmuur met gouden.

xxgerdaxx1

De western wall, of klaagmuur is onderhand algemeen bekend bij iedereen, en wordt ook veel bezocht door veel toeristen, en andere belangstellenden. Persoonlijk vond ik het geheel tegenvallen. Het is voor de joden een hele belangrijke plek, die m.i. Totaal niet zo behandeld wordt door heel veel mensen. Je ziet toeristen met zakken vol souvenirs naar de muur toe sjokken, hem even aanraken, en gewoon weer weg lopen. De joden die echt willen 'klagen' staan zover mogelijk weg, omdat erover de scheidingsmuur (tussen vrouwen en mannen) allemaal mensen met een camera hangen. Op shabbat werd er ook rustig gefotograveerd, terwijl dit duidelijk is dat dit niet mag. Wij voelden ons daar een beetje ' over ', echt aapjes kijken, en zijn niet lang gebleven. Dat neemt niet weg dat het uitzicht over het geheel erg mooi is!

'434303' door adelheid '434303' door adelheid

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Kerk van alle naties

adelheid

Tijdens het bezoek aan Jeruzalem was dit een van de plekken die veel indruk op me maakte. De prachtige kerk met de naastgelegen hof van olijven. De olijfbomen zijn dusdanig oud dat ze er misschien 2000 jaar geleden al stonden. Het was tijdens mijn bezoek ook heel rustig itt de overige bekende toeristische plekken in de stad. Op de achtergrond zie je nog de koepels van de Russisch-Orthodoxe Maria Magdalena kerk. De Kerk van Alle Naties, ook wel Basilica van de Doodsangst genoemd, is een 20e-eeuwse rooms-katholieke basiliek op de Olijfberg bij het Hof van Olijven in Jeruzalem. De plek staat bekend als de Hof van Olijven (Getsemane). In de kerk voor het altaar bevindt zich een rots die wordt aangewezen als de plek waar Jezus alleen bad in de Hof van Olijven in de nacht dat hij werd gearresteerd. (bron Wikipedia)

'522571' door silly '522571' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Perzische tegels

silly

De Rotskoepel staat op de Moriahberg in het oude deel van Jeruzalem. Deze berg staat sinds de annexatie van Jeruzalem door Israël in 1967 beter bekend onder de naam Tempelberg. De Rotskoepel kwam gereed in 691 .De onderste helft van de achthoekige gebouw is aan de buitenzijde versierd met marmer. Het bovenste deel van de acht gevels is bekleed met veelkleurige Perzische mozaïekversiering. De originele mozaïeken aan de buitenzijde werden echter in de 16e eeuw vervangen door Perzische tegels, die geschonken waren door Suleyman de Grote. De huidige bekleding bestaat uit tegels uit de Turkse stad Iznik. Op de tegels staan onder andere Koranteksten over de hemelreis van Mohammed.

'411322' door BenRTravellers '411322' door BenRTravellers

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Soukzooitje

BenRTravellers

De Souk in het eeuwenoude centrum van Jeruzalem is een genot voor de zintuigen. Je ogen tollen van verwondering van links naar rechts, je neus snuift het ene na het andere geurige aroma op en als je je niet meer kunt beheersen doe je je te goed aan al die heerlijke lekkernijen. De meeste winkeltjes zijn makkelijk te herkennen aan hun koopwaar. Juweliers, eetstalletjes, tapijtwinkeltjes, souvenirshops. Maar met welk briljant businessplan de ondernemer van dit rariteitenkabinet ooit geld heeft weten los te peuteren bij de bank, dat is me een raadsel. Maar kleurrijk en fotogeniek, dat was het zeker!

'409200' door BenRTravellers '409200' door BenRTravellers

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Olijfberg

BenRTravellers

Als je ooit in Jeruzalem bent, ga dan aan het eind van de dag naar de Olijfberg. Vanaf de top heb je een onbeschrijfelijk mooi uitzicht over de 150.000 joodse graven op de hellingen, die onder je liggen. Omdat de Olijfberg in het bijbelboek Zacharia als plaats wordt genoemd vanwaar God zal beginnen met het tot leven wekken van alle overledenen aan het einde der tijden, willen veel Joden hier begraven worden. Als je daarna verder naar de horizon tuurt baadt de Oude Stad in een welhaast hemels avondlicht. Jeruzalem maakt zich op voor de nacht en klaar voor de dag van morgen.

'199683' door adriaanoosse '199683' door adriaanoosse

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Orthodoxe Jood

adriaanoosse

Bijzonder om die Orthodoxe Joden bij de klaagmuur te bekijken. Had niet verwacht dat dat nog zo leefde..... Hoe ze zich ook kleden, ondanks de enorme hitte....

'408523' door BenRTravellers '408523' door BenRTravellers

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Sfeervol

BenRTravellers

Overdag drommen de toeristenmassa’s samen in de nauwe straatjes en steegjes van de Islamitische wijk in oud-Jeruzalem. Maar aan het eind van de dag is de hectiek verdwenen en als de zon definitief onder gaat is de wijk weer het domein van haar bewoners. Kinderen spelen tikkertje op straat, mannen op stoeltjes voor de deuropening evalueren druk gebarend de dag. Uit de huizen komt het geroezemoes van kokende vrouwen. Het ene na het andere goddelijke aroma van Arabische gerechten danst je neus in en doet je maag knorren. Wat een heerlijk sfeervolle plek!

'372522' door silly '372522' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Gebedsriemen

silly

Deze Joodse man kwamen wij tegen in Jeruzalem bij de klaagmuur, om zijn armen en hoofd draagt hij gebedsriemen.Het Hebreeuwse woord voor 'gebedsriemen' is 'Tefillen'. Dit zijn strookjes leer met doosjes eraan. Ze worden door Joodse mannen tijdens het bidden om hun arm en om hun hoofd gedragenI.In de zwarte leren doosjes zit een stukje perkament met daarop de teksten uit: Exodus 3:11-16; Exodus 13:1-10; Deuteronomium 6: 4-9 en Deuteronomium 11: 13-21. De riemen om het hoofd heten in het Hebreeuws 'tefillien shel rosh' en de riemen om de arm en hand 'tefillien shel jad'. De riem wordt zeven keer om de arm gewikkeld en dan om de hand geslagen. Mensen die rechts zijn dragen de gebedsriem aan de linkerarm, en mensen die links zijn dragen de gebedriem rechts. Volgens de traditie dragen alleen mannen ouder dan 13 jaar gebedsriemen.

'507263' door JannavEek '507263' door JannavEek

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Drie wereldreligies

JannavEek

Nergens zijn de drie wereldgodsdiensten zo dicht bij elkaar als in Jeruzalem. Dat maakt het voor mij (sinds 'n eerste bezoek in 1980) een blijvend mateloos boeiende stad. Want ongeacht of je zelf gelovig -wel of niet religieus- bent, is religie altijd overal om je heen. Het speelt een belangrijke rol in het leven van vele mensen, is overal cultureel verweven, en het bepaalt gebeurtenissen in de wereld. Daar wil ik graag alles van begrijpen. Op foto een afgezant van het Grieks-orthodox patriarchaat in het christelijk kwartier van de Oude Stad.

'375854' door abytravel '375854' door abytravel

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Pesach bij de...Klaag

abytravel

Is het normaal altijd al een komen en gaan bij de Klaagmuur, op hoogtij dagen zoals hier met Pesach is het er letterlijk koppen lopen. Aan de mannenkant zie je vele orthodoxe joden al schaukelend versen uit de Thora reciteren, terwijl anderen tezamen een reidans houden. Natuurlijk zijn er ook die, net als anders hun noden en gebeden opzenden bij de muur en briefjes in de spleten stoppen.

'522206' door silly '522206' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Sfeervol straatje

silly

Jeruzalem is een van de twintig oudste (bewoonde) steden ter wereld. De oude Kanaänitische stad is de bakermat van het jodendom en het christendom, en de stad en/of bepaalde plaatsen daarin worden door volgelingen van deze religies en door de islam als heilig beschouwd. De stad is gelegen tussen de Middellandse Zee en het noordelijke deel van de Dode Zee in een van de meest omstreden gebieden ter wereld, Palestina. Het westelijke deel van de huidige stad ligt in Israël . Binnen de muren van de Oude Stad liggen een joodse, een christelijke, een islamitische en een Armeense wijk. Dit is een straatje in de Joodse wijk.

'433245' door pkoelewijn '433245' door pkoelewijn

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Via Dolorosa

pkoelewijn

Als je de Via Dolorosa volgt naar de Heilige Grafkerk, kom je door deze poort waar je de koepel van de kerk ontwaart. Onder de koepel bevindt zich de grafkapel.

'502942' door Reisheid '502942' door Reisheid

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Pasen in Jeruzalem

Reisheid

Pasen is een zeer bijzondere tijd om Jeruzalem te bezoeken. Zowel de Joden als de Christenen vieren Pasen, elk op hun eigen manier. Er zijn dan ook veel festiviteiten in de stad. Wat erg bijzonder is om te zien, is de christelijke paasprocessie waarbij de kruistocht wordt nagespeeld. Een uitverkorene mag Jezus spelen en het kruis dragen, inclusief een doornenkrans op het hoofd. Alle kruiswegstaties op de Via Dolorosa worden aangedaan, om uit te komen bij het huis van Pilates. Zeer bijzonder om te zien. Ik nam deze foto vanaf het bordes van een woning aan de Via Dolorosa.

'522087' door silly '522087' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Klaagmuur

silly

Wij bezochten Jeuzalen en de indrukwekkende Klaagmuur De Klaagmuur, of de Westmuur zoals de muur officieel heet, is het laatste overblijfsel van de Joodse tempel die in 586 voor Christus na de Babylonische Ballingschap op de Tempelberg werd gebouwd. De muur maakte echter geen deel uit van de echte tempel, maar was de buitenmuur rond een plein dat aangelegd was na de uitbreiding van de tempel . Sinds de verwoesting van de tempel door de Romeinen is de Klaagmuur één van de heiligste plaatsen in het Jodendom. De muur kreeg zijn bijnaam na de sloop van de tempel, omdat Joden vaak bij de muur rouwden en klaagden over de verwoesting van hun heiligdom.

'507332' door JannavEek '507332' door JannavEek

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

De Tempelberg

JannavEek

Neem in de Oude Stad op z'n tijd een uitkijkpunt voor een overzicht. In de stegen en straatjes verdwaal je snel, letterlijk en figuurlijk, wat is wat, wie is wie. De stad was altijd een kruispunt van religies en menig heiligdom vond er zijn plaats. De Tempelberg is een heuvel in het oostelijke deel van Jeruzalem waar de islamitische Rotskoepel centraal staat, een prachtig bouwwerk gebouwd in 690 op de rots waar de profeet Mohammed zijn reis naar de hemel zou zijn begonnen. Het is een gedenkplaats, geen moskee, en alleen voor moslims toegankelijk. Het Israëlische leger controleert de toegang. Toeristen worden beperkt toegelaten. Deze Rotskoepel is gebouwd op de ruïnes van de Eerste en daarna de Tweede Joodse Tempel - voor joden de belangrijkste religieuze bouwsels ter wereld omdat Gods geest geacht werd daar aanwezig te zijn. Bij de verwoesting van de tweede tempel door de Romeinen in 70 na Chr. begon de Joodse diaspora, en werd de westelijke muur (waarop ik hier uitkijk) als enig overblijfsel de heiligste gebedsplek van het jodendom, de Klaagmuur. Zo van een afstand overzie en begrijp ik het religieus-historisch kruitvat beter. Maar ik zie ook wat een enorme uitdaging het voor de 'stad van de vrede’ is om haar naam te gaan bewaarheden.

'84442' door heidi88 '84442' door heidi88

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Bar Mitswa

heidi88

Elke maandag en donderdag word er in Israel Bar Mitswa gevierd. Alle jongens die 13 jaar zijn geworden, mogen dan voor het eerst uit de Thora lezen. Vele families vieren deze Bar Mitswa bij de klaagmuur zoals hier te zien. Op het hoofd en op de hand heeft deze jongen een mini Thora verbonden met elkaar door het zwarte lint.