Jeruzalem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jeruzalem image
Jeruzalem image Jeruzalem image

Yad Vashem, getuigenis van een overlevende...

Jeruzalem
Israël
Abytravel

Yad Vashem, getuigenis van een overlevende...

Yad Vashem, ook wel het Holocaust Museum genoemd, in Jerusalem heeft grote indruk op me gemaakt.
Vooral de persoonlijke getuigenissen van overlevenden hakten er diep in.
In het eigenlijke museum kon je deze zien en horen op monitoren. De route volgend kwam je vaak dezelfde personen weer tegen met korte persoonlijke verhalen, waarin de steeds ernstiger wordende onderdrukking, uitmondend in deportatie en vermoorden van miljoenen Joden werden geschetst. Op een gegeven moment word je zo vervuld van alle ellende , dat je eigenlijk alleen nog maar weg wilt.
Gelukkig waren we onze tocht begonnen in het park. Als we in het museum waren begonnen betwijfel ik of we daar nog wel de energie voor hadden gehad. Toch is het juist iets uit dit park wat ik vandaag met jullie wil delen, omdat dit de eerste plek in Yad Vashem was waar ik even helemaal stil werd en opdat we NOOIT zullen vergeten:

Het ooggetuigenverslag van een overlevende bij het monument voor de gedeporteerden.
Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk uit het Engels te vertalen

"Meer dan 100 mensen waren opeengepakt in onze veewagon.... het is onmogelijk de tragische situatie in onze van de lucht afgesloten wagon te beschrijven. Iedereen probeerde zich al duwend een weg te banen naar een kleine luchtopening. Ik vond een kleine spleet in één van de bodemplanken waar ik m'n neus in drukte voor een beetje frisse lucht.
De stank in de veewagen was ondragelijk. Mensen ontlastten zich in alle vier de hoeken van de wagon....
Na een tijdje stopte de trein plotseling. Een bewaker kwam de wagon binnen. Hij was gekomen om ons te beroven. Hij nam alles wat niet goed verborgen was: geld, horloges, waardevolle spullen ..... water!
We onderhandelden met de spoorwegwerkers, we zouden ze goed betalen. Ik betaalde 500 Zlotys en kreeg een mok water - ongeveer een halve liter. Toen ik begon te drinken viel een vrouw, wier kind was flauwgevallen, me aan. Ze was vastbesloten me ertoe te bewegen een beetje water voor haar te bewaren. Ik liet een klein beetje achter op de bodem van de mok en zag hoe het kind dronk.
De situatie in de veewagon verslechterde. De wagon zinderde in de zon. De mannen lagen halfnaakt. Sommige vrouwen lagen in hun ondergoed. Mensen vochten voor een beetje frisse lucht, en sommigen bewogen niet meer....
De trein bereikte het kamp. Velen lagen bewegingloos op de bodem van de veewagen. Sommigen waren niet meer in leven."


In een veewagen naar het dodenkamp - getuigenis van
een overlevende.

Foto's

Image Title Image Title
1a4f1.jpg
Abytravel
Image Title Image Title
0a72f.jpg
Abytravel

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Yad Vashem, getuigenis van een overlevende... "

  • profile image comment
    Door Doppie• geplaatst op 09 May 2012 | 15:49:22

    Wat kan ik nog toevoegen.........

    Bericht aangepast op 08:12:32