Dode Zee

'551689' door LSchreur '551689' door LSchreur

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Masada: Het mooiste..

LSchreur

Als je gaat, ga dan vroeg je bed uit. De klim naar boven is zeker de moeite waard en kies dan vooral de 'Snake Path' naar boven. Je doet er ongeveer een uur over en de wandeling laat zelf wel zien waarom het pad zo heet. De 'Snake Path' is aan de oostelijke kant, dus als je iets te laat bent dan zie je zo-ie-zo de zonsopgang onderweg naar boven nog, dit is niet het geval als je de "Ramp" neemt die aan de westelijke kant van Masada bevindt. De zonsopgang is de moeite waard omdat deze over de bergen van Jordanie naar boven komt, dan Masada en dan rustig de Dode Zee ertussen verlicht, een pracht lichtspel om je dag mee te beginnen! Natuurlijk is er bovenop Masada zat te zien, loop je een rustig rondje dan ben je al gauw anderhalf uur bezig. Zeer boeiend vooral als je het gratis informatieboekje meeneemt bij de ticketoffice. Maak je niet al te druk om heel veel water mee te nemen, bovenop Masada zijn er twee waterpunten waar je gratis je flesje kan bijvullen. De laatste tip: begin je 'sochtens vroeg draag niet al te veel, alleen maar extra gewicht wat je toch snel uitdoet als je aan de wandeling/klim begint en dan moet dragen en eenmaal als de zon op is heb je het zeker niet meer nodig ;)

'524170' door silly '524170' door silly

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Zout

silly

De Dode Zee ligt 417 meter onder de zeespiegel op het diepste punt van de aarde aan het zuideinde van het Jordaandal op de grens tussen Israël, het Westjordaanland en Jordanië. De zee is 76 km lang en 16 km breed en wordt door het Jordaans schiereiland Lisan gedeeld in een klein ondiep zuidelijk deel wat maar 4 tot 6 meter diep is en een groot noordelijk deel wat op sommige plaatsen een diepte van 430 meter kan bereiken. Vanwege het hoge zoutgehalte van 25-30% heet de zee in het hebräisch "Jam HaMelach" (Zoutzee). Door dit zoutgehalte is het leven van dieren en planten erin niet mogelijk. Het landschap rond de Dode Zee is zeer indrukwekkend. In het ondiepe zuidelijke gedeelte hebben zich zoutformaties gevormd die uit het water steken.

'505891' door JannavEek '505891' door JannavEek

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Masada revisited*

JannavEek

Masada | Aan het eind van de middag daal ik de berg weer af, met de kabelbaan (450 meter). Onder me lopen de laatste bezoekers naar beneden via het slangenpad. Het is mijn revisit na precies dertig jaar, en twee dingen vallen op. Een: de kabelbaan en plateau met winkel is nieuw - het pad was de enige weg de berg op en er was geen winkel. Twee: waar is de Dode Zee? Ik weet toch zeker dat je vanaf de weg zo het water in kon lopen. De Dode Zee is het laagste punt op aarde, 450 meter onder zeeniveau, en het water van het zuidelijkste deel is in snel tempo aan het verdampen. Het minerale gehalte wordt steeds hoger en het waterpeil steeds lager. De Dode Zee droogt ongeveer een meter per jaar op. Ja dat is wat ik zie en turend in de verte zie ik nog wat water. Het schijnt dat Israël om waterverlies tegen te gaan een pijpleiding wil aanleggen die water van de Rode Zee naar de Dode Zee voert. De samenstelling van het water van de Rode Zee is wel anders dan dat van de Dode Zee, dus benieuwd wat dat brengen gaat

'443988' door silly '443988' door silly

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Massada

silly

Ongeveer 4 km ten westen van de Dode Zee in de woestijn van Judea ligt de rotsvesting Massada. Hij rijst 40 meter boven het niveau van de Middellandse Zee uit en ligt dus 440 meter boven het oppervlak van de Dode Zee, Het plateau heeft een lengte van 600 meter en een breedte van 240 meter. Het is afgesneden van de bergketen door diepe ravijnen.

'553858' door LSchreur '553858' door LSchreur

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Wadi David - een oase

LSchreur

Geen spectaculaire foto, maar deze waterval is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een prachtig contrast tussen de Dode Zee in het oosten en de oase aan het westen, water stroom overal hier. Vanaf de ingang is het een halfuur lopen langs allerlei watervalletjes en dan kom je uit bij de David waterval van zeker 30 meter. Prachtig stukje natuur met berggeiten en allerlei knaagdieren die hier vrij rondlopen en niet schuw zijn en vooral mooi om je dagje Dode Zee mee af te sluiten!

'546233' door Haribobanaan '546233' door Haribobanaan

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

De Dode Zee-rollen va

Haribobanaan

De Dode Zee-rollen omvatten een collectie handschriften van meer dan 900 documenten, inclusief ruim 200 handschriften van de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach (of het Oude Testament). Ze werden ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten (die aan de linkerkant zichtbaar zijn) in de buurt van de nederzetting van Qumran, een plaats aan de noordwestkust van de Dode Zee.

'446753' door JefLauwers '446753' door JefLauwers

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Steenbok bij Masada

JefLauwers

Deze steenbok stond ons op te wachten toen we aankwamen bij de citadel van Masada nabij de Dode zee. Met zijn imposante uiterlijk leek hij ons duidelijk te makken dat hij hier op de rotsen de baas was!

'555985' door erictkindt '555985' door erictkindt

IsraëlDode Zee

IsraëlDode Zee

Drijven op de dode ze

erictkindt

alhoewel je geen foto's van jezelf mag posten maar hoe toon ik anders de ervaring die ik hier op de Dode zee meemaakte) doe ik het toch omdat dit een van de zaken was die op mijn bucketlist stonden echt een heel leuke ervaring