Dode Zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Masada revisited*

Dode Zee,
Israël


Masada | Aan het eind van de middag daal ik de berg weer af, met de kabelbaan (450 meter). Onder me lopen de laatste bezoekers naar beneden via het slangenpad. Het is mijn revisit na precies dertig jaar, en twee dingen vallen op. Een: de kabelbaan en plateau met winkel is nieuw - het pad was de enige weg de berg op en er was geen winkel. Twee: waar is de Dode Zee? Ik weet toch zeker dat je vanaf de weg zo het water in kon lopen.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde, 450 meter onder zeeniveau, en het water van het zuidelijkste deel is in snel tempo aan het verdampen. Het minerale gehalte wordt steeds hoger en het waterpeil steeds lager. De Dode Zee droogt ongeveer een meter per jaar op. Ja dat is wat ik zie en turend in de verte zie ik nog wat water.
Het schijnt dat Israël om waterverlies tegen te gaan een pijpleiding wil aanleggen die water van de Rode Zee naar de Dode Zee voert. De samenstelling van het water van de Rode Zee is wel anders dan dat van de Dode Zee, dus benieuwd wat dat brengen gaat