Centraal Israel reisblogs

Arabische House

mdevocht was er (tot 01 aug 2008) Gepost op 03 dec 102 reacties

Ik ben fan. Fan van Arabische housemuziek. Een avondje feesten op straat in de oude stad van Ramallah (Westbank) heeft mij plotsklaps enthousiast gemaakt. Niet alleen de beats met oosterse melodieen zijn hiervoor verantwoordelijk, ook de moves van de Palestijnse mannen - vrouwen mogen niet dansen op straat - hebben hieraan bijgedragen. Combineer wat ronddraaiende heupen met een oud-Hollandse klompendans en voila.. Genoeg voor een avondje plezier. Hi-la-risch!

Een dancefestival net zoals in Nederland. Iedereen los, swingend en vrolijk! Voor het gemak laat ik dan wel een paar kleine verschillen achterwege: In totaal is er misschien zo'n 8,5 vrouw te vinden, er wordt geen alcohol gedronken en militairen staan met hun geweer midden in de feestvreugde. This is the Palestinian way of partying!

Het gemeentehuis van Ramallah bestaat honderd jaar. Reden voor een feestje in de stad. Nahla Pourah, de wethouder van Culturele Activiteiten vertelt dat ze een maand lang allerlei festiviteiten in de stad houden. "Een marathon, een tentoonstelling, dansoptredens. Alles om de mensen van Ramallah te verbinden met elkaar."

De mensen van Ramallah, en daar bedoel ik mee: de mannen van Ramallah, zijn voornamelijk geinteresseerd in het housefeest. Er staat op het podium namelijk een vrouwelijke dj uit Turkije te draaien. Baanbrekend kan ik je vertellen, want ze danst er ook nog eens bij. Uitdagend, sexy en opzwepend, wel in gepaste kleding natuurlijk. Een groot applaus van de mannen. Die kijken hun ogen uit. Met open mond staren ze naar miss dj. Dat doen ze overigens ook als ze twee blonde Nederlandse meiden voorbij zien lopen...

Voor An en Emily, twee Palestijnse meiden die zo lief zijn geweest om mij op sleeptouw te nemen, was dit ook de eerste keer dat ze zoiets zagen. "De stad lijkt te veranderen, er staan zelfs een paar meisjes voorzichtig te dansen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. I like it", zegt An. "En dit is nog maar de tweede keer, misschien dat er over een tijdje mannen en vrouwen hier samen staan te dansen. Dat zou echt gaaf zijn."

Even gewoon een feestavond op de Westbank. Ik geniet. Het conflict lijkt ineens heel ver weg, tenminste... als je die soldaten even wegdenkt dan.

mdevocht Positie 40912 (0 p.) Lid sinds 01-06-2010 Foto's en tips: 18 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hamas, Hummus & Hebreeuws
0 1
Gepost op 03 december
Israël Centraal Israel

Reacties bij deze blog

Travels

Door: Travels • Geplaatst op

Leuk verhaal om te lezen!

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Ja, het blijft toch een hele andere wereld/cultuur daar. Wel bijzonder om zo'n dansfeest daar mee te maken!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.