Yazd

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De naanbakker

Yazd,
Iran


Naast de suikerbakker in het straatje van het Chaqmaq complex vind je verschillende bakkers. Ze maken Naan, een platbrood dat in grote delen van Azië en het Nabije Oosten wordt gegeten als bijgerecht bij de warme maaltijd. Het binnenste deel is vlak, de buitenrand iets dikker. Het lijkt op pizza. Naan wordt warm gegeten met boter.
Naan wordt van gezuurd deeg gemaakt, door het toevoegen van yoghurt en met behulp van gist of eventueel met bakpoeder. Oorspronkelijk waren de basisingrediënten gierst en gist, maar nu wordt tarwemeel gebruikt. Het woord Naan is afkomstig uit de familie van Iraanse talen en betekent gewoon “brood”.
Deze bakker heeft een machine die de juiste porties deeg aflevert. Hij werkt razendsnel, de gerezen broden gaan 4 minuten in de oven achter hem totdat ze opbollen. Daarna gooit hij de broden op het houten rooster waarbij de klanten al staan te wachten. Zij nemen de hete broden mee naar buiten waar ze ze verder laten afkoelen. Je koopt minsten 5 broden per keer!

Ik vind naan heerlijk; hieronder voor de liefhebbers het recept:

Ingrediënten voor 6-8 naans
10 gram gedroogde gist
1 eetlepel suiker
400 gram bloem (3 kopjes)
¼ el zeezout
½ tl bakpoeder
1 el plantaardige olie of geklaarde boter
100 ml dikke yoghurt (½ kopje)
100 ml melk (½ kopje)
Verhit de oven op 225 C.
Los de gedroogde gist en een eetlepel suiker op in een klein beetje lauw water. Laat 10 minuten staan.Zeef de bloem en meng met zout en bakpoeder.
Voeg daarbij de olie, yoghurt, een deel van de melk en dan het gistmengsel.
Kneed het deeg met de vuisten ongeveer 10 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Gebruik meer melk indien nodig. Doe het deeg in een schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het op een warme plek enkele uren staan. Verdeel het deeg daarna in vier delen. Bestuif het werkoppervlak met bloem en rol de deegballen uit, dikte van een halve cm (niet te dun, anders worden ze te hard). Smeer de naan in met olie of geklaarde boter.
Plaats ze op een hete bakplaat of pizzasteen. Bak ze eenzijdig in 4 minuten terwijl ze gaan opbollen en bruin worden.