Yazd foto's & tips

'490923' door Bowral '490923' door Bowral

IranYazd

IranYazd

Overnachten in een...

Bowral

Een van de meest bijzondere en unieke overnachtingsplekken in Iran is zonder twijfel de Zein-o-Din karavanserai, 60 km ten zuiden van de stad Yazd. De Karavanserai, die dateert uit circa 1600, ligt op de oude Zijderoute. Shah Abbas I liet gedurende zijn heerschappij over het Perzische rijk 999 van dit soort pleisterplaatsen aanleggen. Ze waren bedoeld om reizigers en hun lastdieren van onderdak te voorzien. Uiteindelijk hebben maar een paar Karavanserais de tand des tijds 'overleefd'. Zein-o-Din is begin deze eeuw in oude stijl gerestaureerd, maar wel met de gemakken van vandaag. Je slaapt op matrassen op de met tapijten bedekte vloer. De kamers, die in een cirkel rond de binnenplaats zijn gelegen, hebben geen deur, maar worden afgesloten met dikke gordijnen. De douches en toiletten zijn gemeenschappelijk (wel zeer proper). Er is een restaurant waar uitstekende maaltijden worden geserveerd. De karavanserai ligt midden in een stuk woestijn omringd door een prachtig gebergte. Als je aan komt rijden, is de eerste gedachte een sterk verstevigd fort, inclusief ronde 'wachttorens' op de hoeken. Ga 's avonds het dak op voor een onvergetelijke sterrenhemel. Er staan zelfs telescoopkijkers om ons universum te bestuderen. De kosten voor een 2-persoonskamer zijn 118 dollar per nacht, inclusief ontbijt.

'500091' door corriedewinter '500091' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

De suikermaker

corriedewinter

Achteraan het grote plein in Yazd, bij de Amir Chakhmaq facade, loop je een donker straatje in waar je levensmiddelen kunt kopen. We mogen binnen kijken bij de suikermaker. Hij smelt de suiker in de grote ketel achter het tegelmuurtje en giet het mengsel daarna in grote pannen om te stollen. De Kaas-e Nabaat of broksuiker is dan klaar om te gebruiken. Je kunt er kleinere brokjes van maken voor de thee. Je lost de brokjes niet op in de thee, maar neemt een klontje in je mond waardoor je de thee opzuigt. De suikerbakker maakt ook suikerkegels, Kalleh Ghand. Bij een huwelijk worden twee kegels boven de hoofden van het bruidspaar tegen elkaar gewreven als symbool voor een gelukkige toekomst. De bakker moet hard werken voor zo’n toekomst. Buiten het gebaande pad, zeker, je loopt er zo voorbij.

'498856' door corriedewinter '498856' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Windtorens en een...m

corriedewinter

We logeren in de oude lemen stad Yazd, in een voormalig herenhuis, met een grote binnenplaats met vijver en tuin, omringd door zitplaatsen. De kamers liggen op verschillende verdiepingen en zijn heerlijk koel. Vanaf het dak van dit Kohan hotel heb je het mooiste uitzicht over de stad. Wat opvalt zijn de typische badgirs of windtorens die elk zuchtje wind naar beneden circuleren en de plaats verkoelen. Ik zie er hier al 10. De windvanger wordt vaak gecombineerd met een deels ondergrondse waterstroom (qanat) om de ventilatielucht extra af te koelen en om hemelwater, zand en stof dat de windtoren binnendringt, op te vangen. In het watermuseum van Yazd zie je hoe zo’n qanat werkt. De schitterende koepel met de blauwe tegels is het 700 jaar oude mausoleum van de plaatselijke islamitische heerser Sayyed Roknaddin Mohammed Qazi. 's Avonds is de koepel prachtig verlicht.

'493122' door corriedewinter '493122' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Duizend en een nacht.

corriedewinter

Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, een zeer oude religie van vuuraanbidders. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Yazd ligt op de oude zijderoute en ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een karavanserai achter het gebouw dat je hier ziet. Dit is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het centrale plein met dezelfde naam. De bogen van de moskee worden ’s avonds verlicht. Wij genieten tijdens het blauwe uurtje van de symmetrie en het turquoise mozaïek. De duizend en één nacht komt hier letterlijk tot leven. Sla dus Yazd niet over als je naar Iran gaat. De oude stad met de typische lemen huizen is al een monument op zichzelf. Sommige steegjes zijn zo smal, dat je elkaar niet kunt passeren zonder een praatje te maken. De straatjes worden dan ook ‘vriendschapssteeg’ genoemd.

'492512' door reiscoureur '492512' door reiscoureur

IranYazd

IranYazd

Torens van de stilte

reiscoureur

Torens van de stilte Iets buiten de stad zie je deze torens, (Dakmeh). Het zijn twee heuvels, (op de foto alleen de rechter), met een ommuurd gedeelte er bovenop. De Zoroastriërs hadden zo hun eigen opvattingen over het omgaan met hun doden. In overeenstemming met hun geloof was het begraven of verbranden van lichamen verboden want het water, de lucht of de aarde mochten niet vervuild worden. De doden werden in rijen op de stenen bodem gelegd; buitenste rij de mannen, dan de vrouwen en in de binnenste ring de kinderen. De gieren pikten de lijken dan schoon. Als de botten kaal waren gevreten, werden de beenderen met ongebluste kalk in een kuil in het midden gegooid zodat er niets meer van overbleef. Dit ritueel is tegenwoordig op grond van hygiënische overwegingen verboden, maar volgelingen in India gaan nog steeds zo met hun doden om. Aan de voet van deze twee heuvels vind je de overblijfselen van tempels, overnachtingsverblijven en badhuizen, bedoeld voor de familie van de overledenen.

'317790' door herman m '317790' door herman m

IranYazd

IranYazd

Vuurtempel...(Atashka

herman m

Een vuurtempel is een heiligdom van het zoroastrisme. Een vuurtempel bestaat gewoonlijk uit een gebouw met meerdere kleinere ruimtes, waarvan de heiligste het heilig vuur bevat. Hier worden verschillende rituelen voltrokken en wordt er gezongen. In het zoroastrisme geldt het vuur als een reinigende kracht en wordt met de waarheid geïdentificeerd. Middenop de gevel prijkt de Fravahar, een symbool van het zoroastrisme. Het toont een man die uit een disk omhoog komt, geflankeerd door uitgespreide vleugels. Sommigen beweren dat dit Ahura Mazda, de god van het goede, zou zijn of een fravashi, onderdeel van de menselijke ziel dat als een soort beschermengel van de gelovige functioneert. Tegenwoordig wordt het ook gezien als het symbool van juist leven. De drie lagen in de vleugels representeren het goede: goede gedachten, goede woorden en goed gedrag. De drie lagen in de staart staan voor het omgekeerde en zullen je “naar beneden trekken”. Zie voor meer achtergrondinformatie zowel mijn vandaag geplaatste blog als tip over Yazd en zoroastrisme.

'500914' door corriedewinter '500914' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Overal in Iran te...z

corriedewinter

Als je in Iran rondreist, kan je, zonder dat je het weet, de vrijdagmoskee al gezien hebben. Hij staat namelijk op een bankbiljet van 200 Rial, een heel klein bedrag, nog minder dan 1 eurocent waard. Deze briefjes worden nauwelijks nog gebruikt. Het kleinste dat ik kreeg was een muntjes van 1000 rial. Hier zie je de zeven eeuwen oude moskee in volle glorie. Dit is het voorportaal. Het zal niet verbazen dat de minaretten de hoogste van Iran zijn. Het voorportaal is prachtig ingelegd en bewerkt met overwegend blauwe tegels. De zijmuren zijn niet bewerkt. Het is vooral de façade die indruk moet maken. En dat doet hij dan ook.

'492621' door reiscoureur '492621' door reiscoureur

IranYazd

IranYazd

Kleur

reiscoureur

Onderweg naar Kerman maken we een stop bij een karavanserai. Het landschap is er vlak en er is weinig of geen begroeiing. Kleur geven deze twee vrolijk lachende meisjes aan het landschap.

'458185' door jamievanommering '458185' door jamievanommering

IranYazd

IranYazd

Symmetrie

jamievanommering

Terwijl we de Zijderoute bereizen, raken we verslaafd aan het fotograferen van plafonds. Het zijn kunstwerkjes op zich! In de stad Yadz in Iran vinden we dit symmetrische plafond in een paviljoen in de tuin van Dolat Abad. Alleen de lichtinval doorbreekt de symmetrie!

'492101' door corriedewinter '492101' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Op weg naar de stilte

corriedewinter

We hebben uren gereden door een woestijnachtig landschap; we volgen een stuk van de oude zijderoute. Dan doemt een soort fort op, de Zein-o-Din karavanserai. Sjah Abbas I liet in de 16e eeuw 999 van deze herbergen bouwen voor de reizigers langs deze route. Waarom maakte hij er geen 1000 van, zul je denken?Het getal 1000 komt over als opschepperij; niemand zou de sjah geloven. Het fort, met ronde torens, is uniek, want het is prachtig gerestaureerd zodat je er kunt overnachten. Vanaf het dak heb je dit uitzicht; naast de karavanserai is een kleine nederzetting waar het personeel van het hotel woont. Verder is er slechts stilte.

'500449' door corriedewinter '500449' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Koekjes kopen in Yazd

corriedewinter

In de koekjeswinkel in Yazd is het druk. De Sjiieten vieren de verjaardag van de eerste imam en daar horen grote hoeveelheden koekjes bij. Het duurt nog wel even voor moeder en tante aan de beurt zijn, dus dit meisje heeft alle tijd om mijn man, met zijn blonde haar, te bestuderen. Ik ben benieuwd wat ze denkt.

'511766' door jamievanommering '511766' door jamievanommering

IranYazd

IranYazd

Torens der stilte

jamievanommering

In de buurt van Yazd in Iran liggen de Torens der stilte. Deze torens zijn overblijfselen van het Zoroastrisme, wat voor de komst van de Islam de staatsgodsdienst van Iran (Perzie) was. In de Torens der stilte werden luchtbegrafenissen gehouden; overledenen werden hier neergelegd om opgegeten te worden door vogels. Volgens het Zoroastrisme is stoffelijk overschot namelijk vervuilend voor aarde en lucht. Tegenwoordig zijn luchtbegrafenissen verboden, maar deze plek is wel bijzonder om te bezoeken, alleen al vanwege het uitzicht (op de verschillende bijgebouwen) dat je vanaf de torens hebt!

'458438' door Fransvdg '458438' door Fransvdg

IranYazd

IranYazd

Damesmode

Fransvdg

Er is keus, maar winkelen wordt voor de Iraanse vrouw toch een behoorlijk frustrerende bezigheid als je deze uitstalling ziet. Ik ben wel heel benieuwd naar de teksten die ik op de vrolijke roze bordjes zie. Wat zou daar op staan om de klanten te lokken????

'500357' door corriedewinter '500357' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

De naanbakker

corriedewinter

Naast de suikerbakker in het straatje van het Chaqmaq complex vind je verschillende bakkers. Ze maken Naan, een platbrood dat in grote delen van Azië en het Nabije Oosten wordt gegeten als bijgerecht bij de warme maaltijd. Het binnenste deel is vlak, de buitenrand iets dikker. Het lijkt op pizza. Naan wordt warm gegeten met boter. Naan wordt van gezuurd deeg gemaakt, door het toevoegen van yoghurt en met behulp van gist of eventueel met bakpoeder. Oorspronkelijk waren de basisingrediënten gierst en gist, maar nu wordt tarwemeel gebruikt. Het woord Naan is afkomstig uit de familie van Iraanse talen en betekent gewoon “brood”. Deze bakker heeft een machine die de juiste porties deeg aflevert. Hij werkt razendsnel, de gerezen broden gaan 4 minuten in de oven achter hem totdat ze opbollen. Daarna gooit hij de broden op het houten rooster waarbij de klanten al staan te wachten. Zij nemen de hete broden mee naar buiten waar ze ze verder laten afkoelen. Je koopt minsten 5 broden per keer! Ik vind naan heerlijk; hieronder voor de liefhebbers het recept: Ingrediënten voor 6-8 naans 10 gram gedroogde gist 1 eetlepel suiker 400 gram bloem (3 kopjes) ¼ el zeezout ½ tl bakpoeder 1 el plantaardige olie of geklaarde boter 100 ml dikke yoghurt (½ kopje) 100 ml melk (½ kopje) Verhit de oven op 225 C. Los de gedroogde gist en een eetlepel suiker op in een klein beetje lauw water. Laat 10 minuten staan.Zeef de bloem en meng met zout en bakpoeder. Voeg daarbij de olie, yoghurt, een deel van de melk en dan het gistmengsel. Kneed het deeg met de vuisten ongeveer 10 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Gebruik meer melk indien nodig. Doe het deeg in een schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het op een warme plek enkele uren staan. Verdeel het deeg daarna in vier delen. Bestuif het werkoppervlak met bloem en rol de deegballen uit, dikte van een halve cm (niet te dun, anders worden ze te hard). Smeer de naan in met olie of geklaarde boter. Plaats ze op een hete bakplaat of pizzasteen. Bak ze eenzijdig in 4 minuten terwijl ze gaan opbollen en bruin worden.

'501035' door corriedewinter '501035' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Vriendelijk en...gast

corriedewinter

De titel van deze foto geeft voor mij weer wat ik in Iran ervaren heb. De mensen die ik ontmoette waren vriendelijk en gastvrij, belangstellend en open. Deze koetsier die op klanten zit te wachten bijvoorbeeld. Hij neemt alle tijd om met ons te praten en glimlacht vriendelijk als ik een foto van hem maak. Natuurlijk zijn er controles en is het moeilijk om volgens de regels te leven, maar de mensen maken er het beste van. Iran, een topbestemming!

'560334' door Dianadm '560334' door Dianadm

IranYazd

IranYazd

Sprookjesachtig...Mas

Dianadm

Yazd is een prachtige woestijnstad die aan de historische zijderoute ligt. De oude binnenstad met zijn typische lemen huizen is een labyrint van steegjes en straatjes. Verdwalen doe je hier zo, maar als je de minaretten van de indrukwekkende Masjid-e-Jameh boven je uit ziet steken, ben je al snel weer op het goede pad. Yazd kent nauwelijks hoogbouw waardoor het uitzicht vanaf de daken adembenemend mooi is. Als na zonsondergang de stad steeds donkerder wordt, worden bij de moskee de lichten ontstoken en zie je de kleuren langzaam veranderen en intensiveren. Een sprookjesachtige ervaring! Het eeuwenoude centrum van Yazd en de Masjid-e Jameh zijn dit jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

'316500' door herman m '316500' door herman m

IranYazd

IranYazd

Zurkhaneh: sport en..

herman m

Op deze foto zie je een demonstratie van zurkhaneh, de klassieke vorm van Iraanse gymnastiek. Zurkhaneh is tevens de naam van het gebouw waar de oefeningen plaatsvinden. Dit wordt ook wel het “Huis van de kracht” genoemd. De atleten, opgesteld in een cirkel, worden ritmisch begeleid door een trom. Verder wordt er door de zogenaamde morshed ofwel spiritueel leider gereciteerd of gezongen uit de Koran of een heldenepos van een van de beroemde Perzische dichters. De mannen zijn van alle leeftijden en fitnessniveaus. De club is gevestigd in het oude waterreservoir van de stad. Zie ook mijn blog en tip en de daarbij geplaatste filmfragmenten over dit bijzonder Iraanse cultuurelement.

'500475' door corriedewinter '500475' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Bij de torens van...s

corriedewinter

Deze oude man heeft veel meegemaakt. Hij werkte vroeger samen met zijn ezel op het terrein waar de volgelingen van Zarathustra hun doden ter ruste leggen. Tot ongeveer 1960 boven op de heuvels, in de torens van stilte (zie voor meer info vorige foto), tegenwoordig op de begraafplaats vlakbij. Meneer wil erover vertellen, maar ik versta hem niet. Ik glimlach naar hem, hij ziet me niet...

'501795' door corriedewinter '501795' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Verkoeling in de...fo

corriedewinter

De woestijnstad Yazd is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Het is waarschijnlijk de oudste aan een stuk bewoonde stad ter wereld. Marco Polo heeft hier de nacht doorgebracht in een karavanserai achter het gebouw dat je hier ziet. de moskee Amir Chaqmaq op de achtergrond.Op de voorgrond zie je een beeldengroep van reizigers die hun schalen vullen met water, een eerste levensbehoefte in het kurkdroge land. De stad Yazd is in zijn geheel een must see, ga dan vooral tegen de avond naar dit plein. Een verborgen parel vind ik de suikerbakker die in de galerij achter het plein zit. Het is heel boeiend om te zien hoe hij suiker maakt voor allerlei doeleinden. Sla zeker de oude stad niet over. Hier maak je het leven mee zoals het is.

'518250' door corriedewinter '518250' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Kracht en poëzie in..

corriedewinter

We bezoeken een zurkaneh, een “Huis van de kracht”. Hier worden traditionele sporten beoefend op het ritme van een grote drum en poëtische verzen. Zurkaneh is ook de naam van de sport die hier wordt beoefend, de klassieke vorm van Iraanse gymnastiek. De atleten staan opgesteld in een cirkel en doen allerlei oefeningen. De morshed, de spiritueel leider, zingt of reciteert verzen uit de Koran of uit een heldenepos van een van de beroemde Perzische dichters. De mannen zijn van alle leeftijden, er is zelfs een jongen van 10 jaar bij. Hier doen de heren grondoefeningen, maar ze zwaaien ook met knotsen en zware ijzeren staven met kettingen eraan. Achter hen staan zware deuren die ook dienen voor krachttraining. Aan de muur hangt altijd een portret van Ali, de eerste van de 12 Sjiitische imams. Naast het portret hangt een spiegel waarin je de oefeningen kunt volgen. De zurkaneh in Yazd is gevestigd in het oude waterreservoir van de stad.

'344950' door herman m '344950' door herman m

IranYazd

IranYazd

Mazdeïsme

herman m

Deze man is een aanhanger van het zoroastrisme, ook mazdeïsme genoemd, ooit de (staats)godsdienst van de Meden en later van het Perzische Rijk. Het is nog steeds een religie in het huidige Azerbeidzjan, Iran, India en Pakistan. De godsdienst is genoemd naar de stichter, de profeet Zarathoestra. Zijn leer steunt op drie pijlers: goede woorden, goede daden en goede gedachten. De mens is ingeklemd tussen Ahoera Mazda, de god van het goede, en Ahriman, de god van het kwaad, en dient in de eeuwige strijd tussen beide goden de kant van het goede te kiezen.

'508452' door corriedewinter '508452' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Perfecte symmetrie bi

corriedewinter

Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, een zeer oude religie van vuuraanbidders. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Yazd ligt op de oude zijderoute en ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een karavanserai achter het gebouw waarvan je hier een detail ziet. Dit is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het centrale plein met dezelfde naam. De bogen van deze moskee worden ’s avonds verlicht. Als je omhoog kijkt, zie je een perfect symmetrische koepel en torens en prachtig turquoise mozaïek. De duizend en één nacht komt hier letterlijk tot leven. Wat een luxe om hier te mogen staan. Overnachten doe je in stijl, in een van de vroegere koopmanshuizen. Rondreizen met een auto met chauffeur en gids is prima te doen.

'280998' door jverelst '280998' door jverelst

IranYazd

IranYazd

Windtorens Yazd

jverelst

Yazd is een typische wosntijnstad, met vele lemen huizen en zeer nauwe straatjes. Vele huizen zijn uitgerust met de typische badgirs of windtorens die elk zuchtje wind naar beneden circuleren en de plaats verkoelen (eeuwenoude vorm van airconditioning).

'500227' door corriedewinter '500227' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Amir Chaqmaq plein

corriedewinter

Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, de Perzische godsdienst ver voor de islam. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een karavanserai achter het gebouw dat je hier ziet. Dit is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het centrale plein met dezelfde naam. De bogen van de moskee worden ’s avonds verlicht. In het midden is het straatje waar ik de suikerbakker heb ontmoet (zie mijn vorige foto) Het is avond; de mensen zitten in groepjes in het gras. Mannen en vrouwen mogen alleen bij elkaar zitten als ze getrouwd zijn. Wij gaan ook even zitten en genieten van de sfeer.