Yazd

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Duizend en een nacht in Yazd

Yazd,
Iran


Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, een zeer oude religie van vuuraanbidders. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Yazd ligt op de oude zijderoute en ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een karavanserai achter het gebouw dat je hier ziet.
Dit is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het centrale plein met dezelfde naam. De bogen van de moskee worden ’s avonds verlicht. Wij genieten tijdens het blauwe uurtje van de symmetrie en het turquoise mozaïek. De duizend en één nacht komt hier letterlijk tot leven.

Sla dus Yazd niet over als je naar Iran gaat. De oude stad met de typische lemen huizen is al een monument op zichzelf. Sommige steegjes zijn zo smal, dat je elkaar niet kunt passeren zonder een praatje te maken. De straatjes worden dan ook ‘vriendschapssteeg’ genoemd.