Teheran

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rozentuinpaleis

Teheran,
Iran


Op 7 juli 2013 werd in Iran het heugelijke feit gevierd dat het Golestan Paleis in Teheran, de hoofdstad van Iran, op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. De president van Iran en andere hoogwaardigheidsbekleders waren bij de feestelijke viering aanwezig.

Uit het Unesco rapport:
‘Het weelderige Golestan paleis is een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk. Het toont de succesvolle integratie van vroegere Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden. Golestan is gebouwd rond een tuin met zwembaden en plantgebieden en vormt een van de oudste groepen gebouwen in Teheran.
Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot de hoofdstad maakte. De meest karakteristieke kenmerken en ornamenten dateren uit de 19e eeuw. Het paleis werd een centrum van Qajari kunst en architectuur en is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie voor Iraanse kunstenaars en architecten.’
Vandaag de dag fungeert het Golestan Paleis met haar vele bijgebouwen voornamelijk als museum.
In het paleis, waar je niet mag fotograferen, zie je hoe de verschillende families leefden, je ziet o.a. een replica van de beroemde pauwentroon en de vele geschenken die de sjah in de loop der jaren tijdens staatsontvangsten kreeg aangeboden. Je ziet kromzwaarden, schilderijen, een theeservies en wat niet al.

In 1963 hebben Koningin Juliana, Prins Bernhard en Prinses Beatrix hier gelogeerd. De kamers en salons hadden toen al centrale verwarming, vrij uitzonderlijk voor die tijd. Om de gasten zich te laten thuis voelen werden westerse schilderijen opgehangen, zoals bos- en zeegezichten. Ik heb niet kunnen achterhalen wat het koninklijk paar heeft meegebracht. Misschien een Delftsblauwe tulpenvaas?

De buitenkant van de gebouwen vind ik het mooiste. Overal spiegels en zoals hier mozaïek met grotere beschilderde tableaus binnenin. Je blijft kijken!